ΑΓΧΟΣ

4 τρόποι να είσαι ο εαυτός σου στο πρώτο ραντεβού

Πρώτα ραντεβού. Άγχος, μάγουλα που κοκκινίζουν με το παραμικρό, δάχτυλα που «παίζουν» νευρικά κάτω από το τραπέζι, ένταση, λέξεις που δεν ξεπερνούν ποτέ τα σύνορα της σκέψης σου, αμήχανα «όχι, πες εσύ», μόνιμη ανησυχία μη γίνεις «ρεζίλι», χαμόγελα που προκύπτουν μετά από τυχαία αγγίγματα και κάποια συνεχής αυτοαμφισβήτηση.

Ναι, ένα πρώτο ραντεβού μπορεί να γίνει ψυχοβγάλτης. Από τη μια θέλεις να είσαι ο εαυτός σου, από την άλλη θέλεις να είσαι και πλήρως αρεστή. Να καλύψεις όλα τα γούστα του συνομιλητή και εν δυνάμει συντρόφου σου. Ηρέμησε.

Επιπλέον θυμήσου πως και το άτομο που έχεις απέναντί σου μπορεί να νιώθει επίσης άβολα και να προσπαθεί να σε εντυπωσιάσει. Οπότε είστε δύο όντα που, πάνω-κάτω, κινούνται στην ίδια τροχιά.

Ας θυμηθούμε κάποια βασικά: Δε βγαίνεις ραντεβού για να υποδυθείς μια τέλεια περσόνα, αλλά για να περάσεις καλά δείχνοντας αυτό που είσαι. Κάπως έτσι το ραντεβού μετατρέπεται σε μια πρόκληση για να εξασκήσεις την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου.

 

Όπως κάθε τι που αφορά την ομαλή συνύπαρξή μας με άλλους ανθρώπους θέλει δουλίτσα με τον εαυτό μας. Κάνε μια αυτοκριτική και στη διάρκειά της προσπάθησε να εστιάσεις στα θετικά σου σημεία και να αναδείξεις αυτά ακριβώς. Με λίγα λόγια να θυμηθείς πόσο γαμάτη είσαι χωρίς όμως αυτό να μετατραπεί σε άμετρη αλαζονεία. Λεπτές ισορροπίες βλέπεις.

Πώς λοιπόν θα νιώσεις άνετα σε ένα ραντεβού και θα δείξεις χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος ποια πραγματικά είσαι;

 

1. Όταν διαφωνείς με κάτι, να το εκφράζεις 

Δεν είσαι ρομπότ να χαμογελάς και να συμφωνείς με ό,τι ακούς. Μπορείς και να αρνηθείς μια θέση και μια άποψη και να εξηγήσεις το λόγο. Όχι επιθετικά, αλλά -ξέρεις- στα πλαίσια ενός υγιούς διαλόγου που -αν μη τι άλλο- μόνο πιο ενδιαφέρουσα θα σε κάνει να φανείς στα μάτια του.

2. Μην έχεις το άγχος να καλύψεις τις αμήχανες σιωπές

«It takes two to tango», που λέει και ο λαός μας, και το ίδιο ισχύει για τη συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων. Δεν χρειάζεται να είσαι πάντα εσύ αυτή που υπερπροσπαθεί να βρει θέματα συζήτησης και να συνεχίσει την κουβέντα. Άσε που και το να αφήνεις να υπάρξουν και μερικές στιγμές που δεν θα μιλάτε δείχνει δυναμισμό και σιγουριά για τον εαυτό σου και όχι ότι βρίσκεσαι σε ένα μόνιμο καθεστώς υπερπροσπάθειας να του αρέσεις.

3. Αν δεν περνάς καλά, δεν χρειάζεται να μείνεις

 

Ας πιάσουμε το χειρότερο σενάριο. Το ραντεβού (ο τύπος δηλαδή με τον οποίο βγήκες ραντεβού) τελικά να είναι μια φρίκη. Να μην σου κάνει. Να μην βρίσκεις τίποτα που να θέλεις να συζητήσεις μαζί του. Μπορείς να αποχωρήσεις με χάρη, χωρίς τίποτα το επιθετικό, τίποτα το προσβλητικό προς εκείνον και να μην ξαναεπικοινωνήσεις. Θεμιτό. Πώς θα το κάνεις; Ευγενικά και όμορφα. Εκεί που κάθεστε και χωρίς να χρειάζεται να πιαστείς από κάποια αφορμή, να στήσεις κάποιο δαιμόνιο κόλπο (βλ. μήνυμα «ΠΑΡΕ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ» στην κολλητή σου) ή να βρεις κάποια κουφή δικαιολογία, πες ένα «Πάμε σιγά σιγά;».

4. Ιδανικά, φρόντισε να κανονίσεις κάτι π.χ. με τις φίλες σου πριν το ραντεβού

Όσο περίεργο κι αν σου φανεί είναι η ιδανική μέρα να ζήσεις κάτι διαφορετικό (π.χ. να περπατήσεις σε ένα πάρκο που δεν έχεις ξαναπάει, να επισκεφτείς ένα περίεργο μουσείο της πόλης, να δοκιμάσεις μια νέα κουζίνα). Γιατί; Έρευνες έχουν δείξει ότι το να ζεις νέες εμπειρίες σου ανεβάζει όχι μόνο τη διάθεση, αλλά και την αυτοπεποίθηση. Άσε που, αμέσως-αμέσως, έτσι θα έχεις έτοιμο και το πρώτο θέμα συζήτησης.