ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Οι 6 κακές “συνήθειες” που δε χωρούν σε μία υγιή σχέση

Κανείς δεν είπε ότι μία ρομαντική σχέση είναι περίπατος. Θέλει δουλειά, συμβιβασμούς, υποχωρήσεις, κατανόηση και υπομονή. Και δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Αλλά το μυστικό είναι ένα: να κάνεις ένα βήμα τη μέρα και να αρχίσεις να αναλογίζεσαι ποιες είναι αυτές οι «συνήθειες» που δημιουργούν μόνο προβλήματα στη σχέση και ήρθε η ώρα να τις αποβάλεις.

 

«Πλακώνεστε» για μικροπράγματα

Οι διαφωνίες και οι εντάσεις είναι απολύτως φυσιολογικό κομμάτι μίας σχέσης. Όταν όμως οι διαπληκτισμοί και οι συγκρούσεις έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας, είναι ώρα να δεις τα πράγματα από απόσταση, σαν τρίτος. Οι ειδικοί λένε ότι τα ζευγάρια δεν αντιλαμβάνονται καν πώς μπαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά ξέρουν ότι το μισούν και κατηγορούν το ταίρι τους για αυτήν την κατάσταση. Το πρώτο βήμα είναι να το αναγνωρίσεις και, σταδιακά, βλέπεις το αρνητικό μοτίβο και το μειώνεις (βοηθάει να μετράς μέχρι το 10 από μέσα σου).

Βαριές «κατηγορίες»

Υπάρχει μία παρεξήγηση ότι κακή επικοινωνία σημαίνει προσβλητικές και άσχημες λέξεις. Συνήθως όμως το πρόβλημα ξεκινά όταν κατηγορείς το σύντροφό σου για κάτι, ξεκινώντας την πρόταση με «ποτέ δε με βοηθάς» ή «πάντα είσαι άχρηστος». Ενώ μπορείς να ζητήσεις να αλλάξει κάτι με ήπιο τόνο, η πρώτη σου αντίδραση είναι να κατηγορήσεις και να φέρεις τον άλλο σε μία αμυντική θέση.

Διάβασε κι αυτό: Οι ταινίες του Hollywood επηρεάζουν (αρνητικά) την ερωτική ζωή σου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πού πήγε το ρομάντζο;

Είναι λογικό να ξεφτίζει το πάθος και η ένταση με τα χρόνια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ξεχνάς αυτό που είχατε στην αρχή της σχέσης. Είναι αναγκαίο να κανονίζετε ραντεβουδάκια, να κάνετε μικρές εκπλήξεις ο ένας στον άλλο και να μην ξεχνάτε τη σωματική τρυφερότητα με χάδια, φιλιά (και σεξ).

Περιμένεις από το σύντροφό σου να κάνει την πρώτη κίνηση

Άλλη μία λανθασμένη πεποίθηση είναι ότι ο άντρας παίρνει συνήθως την πρωτοβουλία όταν πρόκειται για σεξ και η γυναίκα περιμένει. Επειδή δε ζούμε πλέον στο 1964, είναι σημαντικό να κάνεις κι εσύ την πρώτη κίνηση, ώστε να νιώθει και εκείνος επιθυμητός, αλλά και επειδή μοιράζεστε την ίδια όρεξη για σωματική επαφή κι απόλαυση.

Το παρακάνεις με το σαρκασμό

Το χιούμορ, ακόμα και αυτό που φτάνει στα όρια, είναι ωραίο στοιχείο μίας σχέσης και δίνει μία έξτρα πικάντικη «πινελιά». Υπάρχει όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος. Να γίνεσαι σαρκαστική όταν θέλεις να πεις επώδυνες αλήθειες και να κατηγορείς το ταίρι σου, αλλά με έμμεσο τρόπο, μέσω του «χιούμορ». Και εκείνος το αντιλαμβάνεται και γίνεται πάλι αμυντικός ή κάνει το ίδιο σε εσένα, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ σας.

Δες κι αυτό: Θέλεις καλύτερες σχέσεις; Αυτή είναι η λέξη που πρέπει να λες πιο συχνά, σύμφωνα με νέα έρευνα

Επιτρέπεις στους γονείς σου να επεμβαίνουν

Είναι πολύ ωραίο να μπορούμε να εμπιστευόμαστε δικούς μας ανθρώπους και να συζητάμε μαζί τους τυχόν προβλήματα που προκύπτουν στη σχέση, αλλά υπάρχουν όρια. Όταν ο γονιός λέει τη γνώμη του, ξέροντας τη μία πλευρά του προβλήματος (τη δική σου) ή ανακατεύεται κυριολεκτικά, πράγμα αρκετά σύνηθες για τα ελληνικά δεδομένα, αποδεικνύεται ότι δεν έχετε μία δυνατή σχέση, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και εσύ έχεις μεγαλύτερη σύνδεση με τους γονείς σου, παρά με τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να είναι ο σύντροφός σου.