ΕΡΩΤΑΣ

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου είναι ο σωστός για σένα

Συνήθως το ξέρεις. Δηλαδή το νιώθεις. Σου το φωνάζει το είναι σου. Όταν έχεις σχέση με κάποιον και είναι ο κατάλληλος για εσένα, το ένστικτό σου φροντίζει να σε ενημερώσει. Πριν συνεχίσουμε να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε ως «κατάλληλος» όμως: Μr. Τέλειος (όπως ήδη θα έχεις συνειδητοποιήσει) δεν υπάρχει, ούτε κάποιος που να πληροί όλα σου τα κριτήρια. Υπάρχει όμως κάποιος που πληροί αρκετά από αυτά.

Επίσης -σημαντικό!- ο Ένας δεν είναι αυτός που σε «αγαπάει», αλλά για χάρη του καταλήγεις να κυλιέσαι στα πατώματα κάθε εβδομάδα. Πόνος, πάθη, πισωγυρίσματα και όλα αυτά τα κινηματογραφικά που έχουμε ταυτίσει με τους μεγάλους έρωτες λίγη σχέση έχουν με αυτό που αξίζει να έχεις δίπλα σου.

Επειδή όμως πολλές φορές θα βάλεις έναν άνθρωπο στο μικροσκόπιο και άλλες τόσες θα αναρωτηθείς αν, τελικά, είναι ο σωστός για εσένα, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να βρεις την απάντηση. Σου ταιριάζει; Τον θαυμάζεις; Τα συναισθήματα σου για εκείνον είναι αληθινά και όχι απλώς επειδή σου καλύπτει κάποιες ανάγκες; Θα μπορούσες να τον φανταστείς να υπάρχει στη ζωή σου μόνιμα; Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου προκειμένου για να βεβαιωθείς για τα δικά σου συναισθήματα.

Όσο για τα δικά του, αν θέλεις να επιβεβαιώσεις ότι είναι αληθινά, ψάξε στα παρακάτω σημάδια. Είναι χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που έχει έρθει στη ζωή σου για να μείνει. 

1. Έχει βιώσει τα δύσκολα της ζωής σου και δεν έχει φύγει

 

Ατυχίες, καταστάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχό ή που σε ρίχνουν ψυχολογικά (π.χ. να χάσεις τη δουλειά σου, να διακινδυνεύσει η υγεία σου, να συμβεί κάτι άσχημο στην οικογένειά σου, οτιδήποτε) είναι μες στο πρόγραμμα. Αληθινός σύντροφος είναι αυτός που στα δύσκολα μένει. Μένει για να σου κρατάει το χέρι, να σε ακούει, να σου δίνει κουράγιο, να σε παίρνει αγκαλιά όταν κλαις και όλα αυτά χωρίς εσύ να ανησυχείς πώς μπορεί να φαίνεσαι στα μάτια του.

2. Δε νιώθει να απειλείται από την καριέρα σου

Είτε είσαι από τις γυναίκες που θέλουν να φτάσουν ψηλά επαγγελματικά, που κυνηγούν την καριέρα. Αν ο σύντροφός σου στηρίζει τα βήματά σου, ενδιαφέρεται να μάθει γι’ αυτά και δε νιώθει μειονεκτικά όταν εσύ εξελίσσεσαι, σίγουρα αξίζει μια θέση στην καρδιά σου.

3. Μοιράζεστε τις ίδιες αξίες

 

Η κοινή ηθική είναι μεγάλο πράγμα σε μια σχέση. Θα μας πεις η γνώμη του καθενός είναι σεβαστή, αν όμως δεν έχετε κοινό ηθικό κώδικα, ακόμα και μια απλή συζήτηση γύρω από ένα θέμα επικαιρότητας μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

4. Ακούει και υπολογίζει αυτά που σου αρέσουν

Και αυτό φαίνεται και όταν προτείνει ιδέες για ραντεβού και όταν σου κάνει δώρα.

5. Είναι περήφανος που είναι μαζί σου

 

Ήθελε πολύ να σε γνωρίσει στους φίλους του. Δεν άργησε να σε γνωρίσει και στους γονείς του και όταν μιλάει για εσένα σε εκείνους αισθάνεται καμάρι.

6. Δεν προσπαθεί να σε αλλάξει

Δεν υπάρχει τίποτα πιο υποκριτικό από το «σε αγαπώ» όταν αυτό συνοδεύεται από συνεχή γκρίνια για όσα τον ενοχλούν σε εσένα ή θεωρεί μειονεκτήματά σου. Αγαπώ σημαίνει αποδέχομαι αυτόν που έχω δίπλα μου χωρίς να προσπαθώ να τον αλλάξω είτε με τη γκρίνια (που είναι το passive agressive μονοπάτι), είτε με συναισθηματικούς εκβιασμούς.

7. Δεν σε «ξεπετάει»

Όταν σε πειράζει κάτι ή έχει συμβεί κάτι που έχει διαταράξει τις ισορροπίες σας, σε ρωτάει το λόγο, είναι πρόθυμος να το συζητήσετε και να βρείτε λύση. Δεν κλείνει τηλέφωνα και καθυστερεί να απαντήσει στα μηνύματά σου ενώ φαίνεται να τα έχει διαβάσει σε αποφεύγει ή αντιδρά έντονα για να σε κάνει να υποχωρήσεις αναγκαστικά. 

8. Οι πράξεις του «μιλάνε» πιο δυνατά από τα λόγια του

 

Όταν θα σε πειράξει κάτι και θα το εξηγήσεις ζητάει «συγγνώμη». Όταν ζητάει «συγγνώμη», και άρα έχει καταλάβει το λάθος του, δεν το επαναλαμβάνει. Επιπλέον, ενδιαφέρεται για εσένα. Ρωτάει για τη δουλειά σου, τους φίλους σου, την οικογένεια σου- με άλλα λόγια για όσα ξέρει ότι είναι σημαντικά για εσένα.

9. Σου αφήνει χώρο και χρόνο για τον εαυτό σου

Είναι ωραίο να κάνετε πράγματα μαζί, να ζείτε από κοινού νέες εμπειρίες, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μην «κρέμεστε» ο ένας από τον άλλον (όχι αυτό δεν είναι απαραίτητα αγάπη, αλλά μια ικανοποίηση της ανάγκης για προσοχή). Έτσι, ένας καλός σύντροφος είναι ένας σύντροφος που δεν ζηλεύει αν είσαι με άλλη παρέα. Ένας σύντροφος που σου δίνει χώρο και χρόνο να υπάρξεις με τον εαυτό σου, να αναπτύξεις νέα ενδιαφέροντα, ακόμα και να ζήσεις εμπειρίες χωρίς να σου κρατάει το χέρι. Γιατί; Επειδή έτσι εξελίσσεσαι προσωπικά. Και η προσωπική εξέλιξη μόνο καλά μπορεί να φέρει μέσα σε μια σχέση.