SEX

Αυτή η μορφή απιστίας “πονάει” πιο πολύ

Ερωτήσεις που πάντα κάνουμε στις σχέσεις μας, μεταξύ αστείου και σοβαρού: «θα σε πείραζε αν πήγαινα με κάποια/ο άγνωστη/ο μια φορά ή αν μιλούσα με κάποια/ο καιρό αλλά δεν γινόταν τίποτα ποτέ;» μη βιαστείς να απαντήσεις. Η διαφορά ανάμεσα στη σεξουαλική και τη συναισθηματική απιστία δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βασισμένη σε 63.894 ετεροφυλόφιλους, ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους συμμετέχοντες κατέληξε πως το 54% των ετεροφυλόφιλων ανδρών θα βίωναν έντονη αναστάτωση αν η σύντροφός τους είχε ερωτικές επαφές με τρίτο πρόσωπο. Αντίστοιχα, το 35% των γυναικών παραδέχτηκαν πως θα αντιμετώπιζαν με οδύνη το γεγονός ότι ο σύντροφός τους θα πήγαινε μει μία άλλη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα δεν σταμάτησε εκεί, αφού στόχος ήταν να μελετηθεί αν οι άνθρωποι θεωρούν πως η σαρκική επαφή είναι η πιο δυσάρεστη μορφή απιστίας. Όπως επαληθεύεται από τη συγκεκριμένη μελέτη, για τις γυναίκες, είναι πιο πληγωτική η συναισθηματική απιστία, σε ποσοστό 65%, δηλαδή 30% παραπάνω από την πιθανότητα ο σύντροφός τους να μην ένιωθε απολύτως τίποτα για το πρόσωπο με το οποίο απάτησε. Οι άντρες συμφώνησαν κατά 46%.

Πώς μπορεί να ερμηνευτεί αυτό το αποτέλεσμα; μια γυναίκα αισθάνεται μεγαλύτερη απειλή και προδοσία όταν ο σύντροφός της εμπλέκεται συναισθηματικά και συνεπώς συνδέεται ψυχικά με ένα άλλο πρόσωπο. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους άντρες. Σαφώς και όλα καταλήγουν σε απιστία και άρα χωρισμό, αλλά η ποιοτική διαφορά στα 2 βασικά είδη της απιστίας είναι πως όταν υπάρχει συναίσθημα, το άτομο αισθάνεται τη σύγκριση με το τρίτο πρόσωπο, την ανασφάλεια που γεννάει το ότι επέλεξε τον άλλο αντί για τον ίδιο, τον ανταγωνισμό, κι αυτό φυσικά είναι βαθύτερο και πιο επώδυνο. Για τα περισσότερα αρσενικά η σεξουαλική απιστία είναι χειρότερη από τη συναισθηματική γιατί θέτει υπό αμφισβήτηση την αρσενική τους ταυτότητα. Για τις πιο πολλές γυναίκες, όμως, όταν υπάρχει συναίσθημα, μπορεί να υπάρχει και έρωτας, συνέχεια, απόρριψη ουσιαστική, η οποία εξηγείται ως την απόλυτη αποτυχία της ίδιας ως συντρόφου. Αυτή είναι και η βασική διαφορά ανάμεσα στην «απλή» σεξουαλική και τη «σύνθετη» συναισθηματική απιστία. Ότι δηλαδή στη δεύτερη περίπτωση (σε αντίθεση με την πρώτη που η ετυμηγορία είναι πάντα πιο καθαρή και ομόφωνη), μπορεί να αρχίσεις να ψάχνεις πού έφταιξες. Μια στάση που φυσικά είναι ενοχική και ίσως οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις, ακριβώς γιατί είναι ενοχική.