SEX

Σεξ μετά την εγκυμοσύνη: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη νέα φάση στη ζωή σας

Ορμονικό πάρτι, κυκλοθυμία, κολπική ξηρότητα, ίσως και επιλόχειος κατάθλιψη. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους μετά τον τοκετό και είναι απολύτως φυσιολογικά. Το τελευταίο πράγμα που μάλλον θα θέλεις να κάνεις τις πρώτες εβδομάδες μετά τον ερχομό του μωρού, είναι σεξ. Γι αυτό και οι γιατροί συστήνουν να απέχεις περίπου 6 εβδομάδες ώστε να προλάβει το σώμα να επουλωθεί και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση. Εκτός αυτού του «κανόνα», δες τι χρειάζεται να ξέρεις για το σεξ μετά την εγκυμοσύνη.

Θα πονάει το σεξ;

Το πιθανότερο είναι πως ναι. Μην ξεχνάς ότι μόλις γέννησες ένα πλάσμα που ζύγιζε τουλάχιστον 3 κιλά και το κουβαλούσες μέσα σου 9 μήνες. Η κολπική ξηρότητα και κάποιο πιθανό τραύμα στην περιοχή αυξάνουν τις πιθανότητες, ειδικά όταν έχει χρειαστεί να γίνουν ράμματα. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση της καισαρικής, είναι πιθανό να βιώσεις επώδυνο σεξ εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων. Σκέψου ότι είναι σαν να περνάς μία σύντομη φάση εμμηνόπαυσης.

Δες κι αυτό: Αυτά που δεν αντέχουν οι γυναίκες και οι άντρες στο σεξ, σύμφωνα με νέα έρευνα

Υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να μειωθεί ο πόνος;

Το πρώτο βήμα είναι να μη βιαστείς επειδή στο ζητάει ο σύντροφός σου ή επειδή νιώθεις ότι πρέπει. Η γυναικολόγος Δρ. Carolyn DeLucia υποστηρίζει ότι κάθε γυναίκα κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο για το σώμα της. Όταν νιώσεις έτοιμη, μπορείς να επανέλθεις χρησιμοποιώντας κάποιο λιπαντικό που θα βοηθήσει την κολπική ξηρότητα και θα μειώσει τον πόνο. Πριν το σεξ, κάνε ένα ζεστό μπάνιο και φρόντισε να ουρήσεις για να μην υπάρχει καθόλου πίεση. Γενικά, να θυμάσαι ότι δε χρειάζεται να υπάρξει άμεσα διείσδυση. Πάρε το χρόνο σου με προκαταρκτικά και οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις άνετα.

Είναι φυσιολογικό να μη θες σεξ μετά την εγκυμοσύνη;

Απολύτως. «Το στρες της εγκυμοσύνης και οι σωματικές αλλαγές μπορούν να εξαφανίσουν κάθε επιθυμία για σεξ, είτε επειδή δεν έχεις αποθέματα ενέργειας λόγω του μωρού, είτε επειδή έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπεις το σώμα σου, είτε επειδή οι ορμόνες κάνουν rollercoaster. Όπως υπάρχουν και εκείνες που αποκτούν μεγαλύτερη όρεξη για σεξ», μας ενημερώνει η Δρ. Maria Sophocles, γυναικολόγος και διευθύντρια του τμήματος της υγείας της γυναίκας στο Princeton.

Μίλα με το σύντροφό σου

Η ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί της επιτυχίας σε κάθε σχέση. Είτε έχεις αυξημένη όρεξη, είτε μειωμένη, είναι καλό να μιλάς με το σύντροφό σου για τις ανάγκες σου και για το πώς βλέπεις το σεξ στην παρούσα φάση. Ακόμα και αν δεν είσαι έτοιμη, είναι σημαντικό να διατηρείς τη σωματική οικειότητα και να μη χάνεις την επαφή μαζί του. Και σιγά σιγά, τα πράγματα θα ξαναγίνουν πικάντικα.