SEX

Ο λόγος που το φιλί είναι πιο σημαντικό από το σεξ στην επιλογή συντρόφου

Τι είναι το φιλί πέρα από ανταλλαγή υγρών; Πολλά. Και σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι το μέσο για να «ζυγίσεις» αν ο εν δυνάμει ή υποψήφιος σύντροφος, ή απλά το φλερτ, είναι ο κατάλληλος για να γίνει ταίρι σου. Επισημαίνω, το πώς θα εξελιχθεί η σχέση σας είναι μία άλλη υπόθεση. Εδώ μιλάμε για την αρχή της.

«Το φιλί στις ανθρώπινες σεξουαλικές σχέσεις είναι απόλυτα διαδεδομένο σε διάφορες μορφές, σε κάθε κοινωνία και πολιτισμό. Το συνηθίζουν και οι κοντινοί μας συγγενείς, όπως είναι οι χιμπατζήδες, αλλά είναι λιγότερο έντονο στη δική τους περίπτωση. Άρα τα παθιασμένα φιλιά είναι μοναδικά στο είδος μας» επισημαίνουν τα μέλη της έρευνας, στην οποία πάνω από 900 ενήλικες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σπουδαιότητα του φιλιού στο στόμα τόσο στις σύντομες, όσο και στις μακροπρόθεσμες ερωτικές σχέσεις.

Για το ρόλο του φιλιού στη σεξουαλικότητα υπάρχουν τρεις βασικές θεωρίες. Αυξάνει τη διέγερση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβιώσει μία ερωτική σχέση, αλλά πριν από αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, το φιλί είναι καθοριστικός παράγοντας στο να ξεχωρίσουμε και να εκτιμήσουμε τον πιθανό μας σύντροφο.

Τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση της Σεξουαλικής Συμπεριφοράς και στην αντίστοιχη της Ανθρώπινης Φύσης. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματά της, είναι πως οι γυναίκες, κρίνοντας από τις απαντήσεις τους, κρίνουν ως πολύ πιο σημαντικό το φιλί σε σχέση με τους άντρες. Όσοι- και από τα δύο φύλα- βαθμολόγησαν τον εαυτό τους με χαρακτηρισμούς όπως «ελκυστικός/η», ή που είχαν την τάση να συνάπτουν σύντομες ερωτικές σχέσεις ή να έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές, ήταν οι εκείνοι που κυρίως βαθμολόγησαν το φιλί ως κάτι πολύ σημαντικό για εκείνους.

Πιο συγκεκριμένα, κυρίως για τις γυναίκες και ακολούθως για τα αρσενικά το πόρισμα που βγήκε είναι ότι το φιλί λειτουργεί σαν τον Νο1 παράγοντα στο να επιλέξουν τον πιθανό τους σύντροφο. Είναι η πιο ασφαλής ευκαιρία να αξιολογήσουν τη μυρωδιά, τη γεύση του άλλου και να νιώσουν κατά πόσο είναι συμβατοί. Είναι αυτό που θα δώσει το «πράσινο φως» για μια επόμενη, πιο στενή επαφή. «Η επιλογή συντρόφου», σύμφωνα με τον καθηγητή Robin Dunbar, ο οποίος επιμελήθηκε την έρευνα, «είναι πολύπλοκη για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει μία σειρά περιοδικών αξιολογήσεων μέσα στις οποίες αναρωτιούνται “πρέπει να συνεχίσω αυτή τη σχέση;” “αξίζει να εμπλακώ κι άλλο;”. Στη συνέχεια οι εκτιμήσεις γίνονται ολοένα και βαθύτερες με το φιλί να παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο».