Η εμπειρία της εξωσωματικής από μία γυναίκα που ήθελε πολύ να γίνει μαμά

Main Image

Η επιθυμία της μητρότητας ήταν πιο δυνατή από κάθε πρόβλημα που θα προέκυπτε. Η Σ. μοιράζεται την εμπειρία της.

Μόνο αν το έχεις περάσει μπορείς να καταλάβεις. Μόνο αν έχεις νιώσει όπως όλες εκείνες θα ξέρεις πως τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τις στιγμές που μία γυναίκα συνειδητοποιεί πως ένας επώδυνος (κυρίως συναισθηματικά) κύκλος ανοίγει. Να θέλεις ένα παιδί και τελικά να σε ενημερώνουν πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο Η εξωσωματική γονιμοποίηση ως έσχατη λύση. Μία γυναίκα που πάλεψε για να αποκτήσει ένα παιδί μας μιλά για την περίοδο που εκείνη και ο άντρας της πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν τις προσπάθειες.

ADVERTISING

Και τι γίνεται αν αποτύχει; Ποτέ δεν το σκέφτηκε, ούτε σαν φόβος δεν πέρασε από το μυαλό της. Ο φόβος της αποτυχίας δε θα περνούσε στο προσκήνιο, δε θα την έβλαπτε ψυχολογικά, δε θα ήταν απλά στις επιλογές αντίδρασής της. Με αισιοδοξία και πίστη στο σκοπό θα κινηθούν. Άγχος; Είναι εκεί για να της υπενθυμίζει πως δε θα λυγίσει. Να είσαι μητέρα σημαίνει να μαθαίνεις τις δυνάμεις που δεν ήξερες ότι έχεις και να αντιμετωπίζεις τους φόβους που δεν ήξερες ότι υπήρχαν. Κι εκείνη θα γινόταν μητέρα ενός υπέροχου κοριτσιού. Βαθιά μέσα της το ήξερε.

«Οι προσπάθειές μας ήταν απελπισμένες και απεγνωσμένες. Γυρίσαμε διάφορα μαιευτήρια και κλινικές και όλοι μας απέκλειαν το ενδεχόμενο να γίνουμε γονείς. Δε σταμάτησα παρά τις πολλές αποτυχίες, βαθιά μέσα μου πίστευα πως θα καταφέρω να μείνω έγκυος και να γίνω μαμά. Με δύναμη ψυχής αποφασίσαμε με τον άντρα μου να κάνουμε ακόμα μία προσπάθεια αυτή τη φορά στην κλινική Γένεσις του γυναικολόγου Κωνσταντίνου Πάντου. Ήταν για εμένα η τελευταία επιλογή, η ύστατη λύση, ένα «λίγο ακόμα». Τώρα που η κόρη μου είναι 9 ετών σκέφτομαι την εποχή εκείνη και λέω μέσα μου «ευτυχώς που πήγαμε». Η πρώτη επίσκεψη ήταν εξαντλητική.

Ήξερα πως η διαδικασία της εξωσωματικής δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, αλλά ούτε κι αυτό θα με εμπόδιζε από το να κάνω το όνειρο πραγματικότητα.

Μπήκαμε στο γραφείο του γιατρού και καθίσαμε απέναντί του. Μας ρώτησε απλά πράγματα. Το μόνο που ήθελα ήταν να μου εξηγήσει τη διαδικασία. Το πίστευα. Πίστευα πως θα μπορέσουμε και τελικά έγινε. Μας υπέβαλε σε εξέταση DNA για να γνωρίζει αν ταιριάζουν τα χρωμοσώματά μας και σε μία σειρά άλλων εξετάσεων. Μόλις πήραμε τα αποτελέσματα φάνηκε πως τα επίπεδα προλακτίνης στο αίμα μου ήταν υψηλά, γεγονός που οφείλεται στο άγχος. Ήμουν σίγουρη πως θα αποκτήσουμε παιδί.

ADVERTISING

Έπαιρνα πρωί-μεσημέρι-βράδυ μία σειρά χαπιών και έκανα συγκεκριμένες ενέσεις στην κοιλιά για 20 ημέρες με στόχο να μεγαλώσουν τα ωάρια μου. Μπήκαμε στο χειρουργείο. Πήραν τα ωάρια και τα γονιμοποίησαν με τα σπερματοζωάρια του άντρα μου. Για 15 ακόμα ημέρες συνέχισα να λαμβάνω θεραπεία και συνέχισα τις ενέσεις για τη μήτρα ώστε να προετοιμαστεί το σώμα και να δεχθεί τα γονιμοποιημένα ωάρια.

Inline Image

Ακολουθεί η διαδικασία εμβρυομεταφοράς αφού πρώτα σε έχουν ειδοποιήσει αν όντως έχει επιτευχθεί η δημιουργία εμβρύων στο εργαστήριο. Δε γνωρίζει κανείς αν το σώμα θα καταφέρει να προσαρμοστεί και τα έμβρυα θα επιβιώσουν με την πρώτη προσπάθεια. Περίμενα ένα μήνα μέχρι να κάνω την εξέταση της Β - χοριακής και να δω αν τελικά ήμουν έγκυος. Επώδυνες ήταν οι ενέσεις αλλά πιο επώδυνο από όλα ήταν η αναμονή. Να περιμένεις χωρίς να έχεις καμία ένδειξη, παρά μόνο την ελπίδα πως θα γίνει το θαύμα σου.

Ποτέ δεν πίστεψα πως δε θα τα καταφέρω ακόμα κι όταν η μία αποτυχημένη προσπάθεια διαδεχόταν την άλλη. Ποτέ κι αυτό το λέω με τρόπο κατηγορηματικό.

Με σθένος και ψυχική δύναμη ήξερα πως θα τα καταφέρουμε. Δεν ήθελα να παραδοθώ και να πω πως δε θα γίνει. Ο άντρας μου από κάποιο σημείο και μετά είχε αμφιβολίες αλλά δεν ήθελε να με επηρεάσει. Πίστευα πως όλα στο τέλος θα πάνε καλά. Δε θα πω ψέματα, απογοητευόμουν αλλά είχα πει πως δε θα το βάλω κάτω. Ο γιατρός μου ήταν ο άνθρωπος που πίστεψα. Τον είδα μία μέρα στην τηλεόραση να μιλά και ένιωσα πως τον εμπιστεύομαι, χωρίς καν να τον γνωρίζω. Μπαίνουμε στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης πολύ συνειδητά και οι δύο.

Όταν μου είπαν πως έχει πετύχει η εξωσωματική ένιωσα τρισευτυχισμένη. Στην αρχή δεν το πίστευα, μετά από όσα είχα περάσει. Μέχρι να πάρω στα χέρια μου και τις μικροβιολογικές εξετάσεις δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ήθελα να το δω γραμμένο. Όταν πια είμαι σίγουρη πως είμαι έγκυος δεν μπορώ να σου περιγράψω τη χαρά μου. Και μετά σε πιάνουν οι ανησυχίες για την ευθύνη που έρχεται. Τι θα κάνω; Πώς θα τα καταφέρω; Θα είμαι καλή μαμά; Όλα περνούσαν από το μυαλό μου ταυτόχρονα.

Inline Image

Από την κλινική μέχρι το σπίτι δεν έβγαλα κουβέντα. Ο άντρας μου οδηγούσε κι εγώ σκεφτόμουν χωρίς να μιλάω. Πετούσε από τη χαρά του κι αυτός αν και κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής ήταν πολύ συγκρατημένος και μετά μου αποκάλυψε πως θεωρούσε πως δε θα πετύχει. Κάναμε υπομονή, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο.

Όταν έρχεται στο σπίτι το μωρό η ζωή μας αλλάζει. Οι πρώτες ημέρες ήταν δύσκολες, όπως για κάθε μαμά που δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει ακριβώς. Τις περισσότερες μέρες το είχα στην αγκαλιά μου κι έκλαιγα από τη χαρά μου, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Το κοιτούσα στην κούνια του και είχα ξεχάσει όλα τα δύσκολα, δεν υπήρχαν για εμένα.»

ADVERTISING

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΛΕΝΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ ΕΝΩ ΚΑΝΕΙΣ ΜΠΑΝΙΟ

Ξέρεις πότε πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου; Πριν ή μετά το μπάνιο;

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΧΟΨΟΝΙΔΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η Ολυμπία Χοψονίδου έκανε τη μεγάλη αλλαγή στα μαλλιά της.

TO PINTEREST ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ: ΤΟ NEON ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ HOT ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Η τάση που θα δεις παντού αυτή τη σεζόν.

8 ΤΕΛΕΙΑ OUTFITS ΓΙΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙΣ

Υπάρχει ένα σύνολο που "μιλάει" σε όλες (μας όλες) τις γυναίκες και το βρήκαμε.

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΛΑΚΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΣΚΑΣΜΕΝΕΣ ΦΤΕΡΝΕΣ ΣΟΥ ΜΕ 3 ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΟΥ

Ο πιο φυσικός τρόπος να κάνεις απαλές ξανά τις φτέρνες σου.

Δελτίο Καιρού | deltiokairou.gr
ADVERTISING

SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2019 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.