5 συμβουλές για να μεγαλώσεις ένα δραστήριο παιδί

Main Image

Να είναι ανέμελο αλλά να θέλει να μαθαίνει νέα πράγματα, να βάζει στόχους, να μη φοβάται ν' αποτύχει.

Αν είσαι νέα μαμά ή ετοιμάζεσαι να γίνεις, αλλά ακόμα κι αν θες κάποια στιγμή να αποκτήσεις παιδάκι, τα σκέφτεσαι όλα, και σε αγχώνουν. «Πώς θα το κάνω να καταλάβει ότι θα είναι χρήσιμο για εκείνο να διαβάζει;», «κι αν τεμπελιάζει όλη την ώρα μπροστά σ' έναν υπολογιστή;», «θα τα καταφέρει στη ζωή του;». Σκέψεις που έρχονται αυθόρμητα. Λογικό, θες ό,τι καλύτερο για το παιδί σου (ακόμα κι αν δεν το έχεις γεννήσει ακόμα).

Θα είσαι περήφανη για εκείνο έτσι κι αλλιώς. Όσο περνάει από το χέρι σου όμως νιώθεις την ευθύνη να του εμφυσήσεις πάθος για τη ζωή και την επιθυμία να ψάχνεται σαν άνθρωπος, να την τα παρατάει εύκολα, να μην το βάζει στα πόδια όταν απαιτείται προσπάθεια για κάτι. Να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του ότι θα τα καταφέρει. Υπάρχει τρόπος;

ADVERTISING

Συνταγή μετά βεβαιότητας όχι, δεν υπάρχει, γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να ενθαρρύνεις ένα παιδί ώστε να είναι δραστήριο και να θέλει να πηγαίνει μπροστά αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες όχι ως εμπόδια, αλλά ως κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.

Να ενθαρρύνεις την ευελιξία

Ένας άνθρωπος που προσαρμόζεται εύκολα στις εκάστοτε συνθήκες, που δεν «κολλάει» όταν μια αλλαγή ανατρέπει μια κατάσταση, που ξέρει να ελίσσεται είναι ένας άνθρωπος αποτελεσματικός. Αυτά τα χαρακτηριστικά θέλουν εκπαίδευση. Μία αποτυχία δεν είναι το τέλος των πάντων, ούτε ο λόγος να τα παρατήσει, αλλά ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωσή του. Όταν κάνει λάθος, πρέπει να το ωθείς να ξαναπροσπαθήσει.

Αποδέξου τη διαφορετικότητά του

Το ότι εσύ «φυσάς» στα μαθηματικά δεν σημαίνει ότι το παιδί θα πάρει απευθείας το ταλέντο από σένα ή πως αν δεν σκαμπάζει από αριθμούς, δεν είναι έξυπνο. Αυτά τα πίστευε ο κόσμος αιώνες πριν, όταν η αναπτυξιακή και εξελικτική ψυχολογία ήταν ακόμα «ψιλά» γράμματα. Μην απαιτείς από το παιδί σου να γίνει αυτό που έγινες ή δεν έγινες. Αυτή η διαδικασία σύγκρισης μόνο επιβάρυνση θα φέρει.

Να το σπρώχνεις στην προσπάθεια

Μην του τα κάνεις όλα εύκολα. Ένας άνθρωπος που δεν έχει μάθει από μικρός πως «τα αγαθά κόποις κτώνται» και έχει συνηθίσει να τα βρίσκει όλα έτοιμα, μεγαλώνοντας θα νιώθει αδύναμος, δεν θα έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του ή θα χαραμίσει την όποια ικανότητά του, απλά και μόνο γιατί δεν θα έχει μπει ποτέ στη διαδικασία να την καλλιεργήσει. Όταν πετυχαίνει κάτι λοιπόν, το παιδί πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι αυτό συνέβη γιατί προσπάθησε γι' αυτό. Όχι απλά γιατί ήταν «τυχερό», «πανέξυπνο» ή έχει ισχυρούς γονείς.

ADVERTISING

Μην τα υποτιμάς

Ορισμένοι γονείς πιστεύουν πως επαινώντας το παιδί τους και κάνοντάς το να νιώθει ότι έκανε κάτι πολύ σημαντικό, τα μυαλά του «θα πάρουν αέρα», γι' αυτό και επιλέγουν να είναι αυστηροί μαζί του, να μην δείχνουν ενθουσιασμό, «γιατί ο Κωστάκης μπορεί και καλύτερα». Μερικές φορές αυτό έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα παιδιά ως έναν πολύ μεγάλο βαθμό κάνουν πράγματα για ν' ακούσουν το «μπράβο» από τους γονείς και τους δασκάλους τους. Όταν εκείνοι δείχνουν μονίμως ανικανοποίητοι και απαιτούν μόνο το κάτι παραπάνω, τα παιδιά αισθάνονται μονίμως «λίγα», δεν χαίρονται με την επιτυχία τους και το να τα καταφέρουν γίνεται αυτοσκοπός, έως και εμμονή. Κι αυτό οδηγεί σε μονόπλευρες κι αγχώδεις προσωπικότητες.

Γίνε το καλό παράδειγμα

Είναι κάπως προφανές. Τα παιδιά αντιγράφουν τους γονείς τους συνειδητά και υποσυνείδητα. Όταν η μαμά και ο μπαμπάς είναι άνθρωποι με ενδιαφέροντα και δραστηριότητες, εκείνα θεωρούν αυτονόητο πως αυτό είναι το φυσιολογικό. Αντίθετα, αν βλέπουν γονείς βυθισμένους στον καναπέ, που το μόνο που κάνουν είναι να δουλεύουν και να βλέπουν τηλεόραση ή να κάνουν κάτι εξίσου τοξικό, θα μεγαλώσουν με αυτά τα βιώματα και θα συνδέσουν στο μυαλό τους τη δραστήρια ζωή με κάτι που είναι δύσκολο και άρα, όχι για εκείνα.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΖΩΔΙΟ

Οι δείκτες προσωπικής ευτυχίας του καθενός μας, σύμφωνα με το άστρο του.

Η ΣΤΑΣΗ ΥΠΝΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΑΝ ΠΟΝΑΕΙ Η ΜΕΣΗ ΣΟΥ

Ο τρόπος που κοιμάσαι μπορεί να σε κάνει να πονέσεις.

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΚΟΤΣΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠ Ο,ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ

Δες πώς θα πετύχεις το τέλειο beach bun.

ΤΑ 3 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΣΕΞ

Μια μικρή βοήθεια για τις επιδόσεις του στο κρεβάτι, πριν φτάσετε μέχρι εκεί.

ΤΑ 6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΠΙΣΤΟΥ ΑΝΤΡΑ

Ποιότητες προσωπικότητας ενός αρσενικού μπερμπάντη.

ADVERTISING

SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2018 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.