ΕΡΕΥΝΑ

Είσαι το δεύτερο παιδί της οικογένειας; Αυτό το θέμα σε αφορά

Έχουμε ήδη συζητήσει το γεγονός ότι τα πρωτότοκα παιδιά μιας οικογένειας είναι πιο έξυπνα από τα αδέρφια τους, αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μην σε πάρουμε και στο λαιμό μας.

Μια καινούργια έρευνα ωστόσο έρχεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα δευτερότοκα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν κακή συμπεριφορά με σοβαρές συνέπειες. Όπως αναφέρει ο Joseph Doyle, ένας οικονομολόγος του MIT, η ”κατάρα του δευτερότοκου παιδιού” ενδέχεται να ισχύει, καθώς τα δευτερότοκα παιδιά (ειδικά τα αγόρια) τείνουν να έχουν πιο επαναστατική συμπεριφορά σε σχέση με τα μεγαλύτερα αδέρφια τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν χιλιάδες ομάδες αδελφών τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη και τα δεδομένα που συγκέντρωσαν έδειξαν ότι τα δευτερότοκα παιδιά είχαν 25- 40% περισσότερες πιθανότητες να μπλέξουν στο σχολείο ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το νόμο.

Μια πιθανή εξήγηση των αποτελεσμάτων έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγαλώνουν τα δευτερότοκα παιδιά, ο οποίος διαφέρει τρομερά από τον τρόπο που μεγαλώνουν τα πρώτα παιδιά μιας οικογένειας. Από τη μια δηλαδή έχουμε τα πρωτότοκα που έχουν το 100% της προσοχής των γονιών, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν τα πάντα σωστά και από την άλλη έχουμε τα δευτερότοκα, τα οποία δεν τους δυσκολεύουν πια τόσο, γιατί ξέρουν ήδη τι πρέπει να κάνουν, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κερδίσουν την αμέριστη προσοχή τους.

Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι αν είσαι το δευτερότοκο παιδί η παρανομία είναι μονόδρομος, αλλά ότι έχεις μεγαλώσει διαφορετικά και βλέπεις τα πράγματα με άλλο τρόπο.