VIRAL

Αυτή η μητέρα εξηγεί γιατί μεγαλώνει τον γιο της ως άφυλο

Μια μεγάλη αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που γεννιέσαι και ανάλογα με το φύλο σου, σε ακολουθούν κάποια προκαθορισμένα πρότυπα. Από τα χρώματα στα οποία θα σε ντύσουν και τα παιχνίδια που θα σου δώσουν να παίξεις μέχρι το πώς θα πρέπει να φέρεσαι ή τι (μπορείς να) θα γίνεις όταν μεγαλώσεις. 

Τα στερεότυπα που συνοδεύουν το κάθε φύλο είναι αμέτρητα και παγιωμένα. Αυτά για τα οποία «προορίζεται», αυτά που «πρέπει» να κάνει για να πραγματωθεί, τα πρότυπα ομορφιάς και ζωής που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να είναι αποδεκτός, ευάρεστος από τους γύρω του ή «κανονικός» όπως θα λέγαμε με μια λέξη. 

 

Μια γυναίκα και μητέρα ενός παιδιού αποφάσισε να πάει κόντρα σε όλα αυτά και να μεγαλώσει το παιδί της χωρίς να υπακούσει στους «κανόνες». Ο λόγος για τη Jordyn Smith η οποία όταν γέννησε το γιο της έβαλε ως στόχο να τον μεγαλώσει προκειμένου να είναι ένα χαρούμενο και υγιές παιδί, κι όχι απαραίτητα και με ό,τι επιβάλλει η κοινωνία για εκείνον επειδή είναι αγόρι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την εν λόγω στάση στον τρόπο που ένα ζευγάρι γονιών μεγαλώνει τα παιδιά του. Ίσως να έχεις ακούσει ότι και η Pink ακολουθεί την ίδια τακτική με τα παιδιά της. Όπως έχει δηλώσει σκοπός της είναι να μεγαλώσει τα παιδιά της σε ένα περιβάλλον χαρούμενο και οικείο μεν, ελεύθερο από έμφυλα στερεότυπα δε. «Είμαστε ένα σπίτι χωρίς ταμπέλες», έχει πει. 

Επιπλέον, μπορεί να έχεις δει ότι η Megan Fox με τον σύζυγό της Brian Austin Green επιτρέπουν κανονικά στον γιο τους να φοράει φορέματα και φούστες από τη στιγμή που έχει δηλώσει ότι του αρέσουν.

Επιστρέφοντας όμως στην Jordyn, αποφάσισε να μεγαλώσει τον γιο της, ελεύθερο από αντικείμενα, συνήθειες, συμπεριφορές που προσδιορίζουν το φύλο του με σκοπό να τον βοηθήσει να ανακαλύψει την αληθινή του ταυτότητα. Στο λογαριασμό της στο Instagram, @Let toys be toys , ανεβάζει posts που στηρίζουν και αναδεικνύουν τα «πιστεύω» και τον τρόπο σκέψης της.

«Stop limiting children’s interests by promoting some toys and books as only for girls, and others only for boys», γράφει στην περιγραφή του προφίλ της («Σταματήστε να περιορίζετε τα ενδιαφέροντα των παιδιών προωθώντας τους βιβλία και παιχνίδια μόνο για κορίτσια ή μόνο για αγόρια»).

«Δεν υπάρχει αυτό που λέμε αγορίστικες ταινίες και κοριτσίστικες ταινίες. Υπάρχουν απλά ταινίες», γράφει στη λεζάντα αυτής της φωτογραφίας. 

«Για μένα και για τους περισσότερους γονείς που το να μεγαλώνεις το παιδί σου ως ουδέτερο είναι για να του δώσεις κάθε πιθανή ευκαιρία να ανακαλύψει τον εαυτό του, ανεξάρτητα από το αν τα ενδιαφέροντά του θεωρούνται παραδοσιακά κοριτσίστικα ή παραδοσιακά αγορίστικα.

Destroyer of ghosts Baby whisperer A child can have many different interests.

A post shared by Let Toys Be Toys (@lettoysbetoys) on

«Ένα παιδί μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά ενδιαφέροντα».

«Ίδιο παιδί, διαφορετικά ενδιαφέροντα. Όπως και στους ενήλικες, έτσι και στα παιδιά μπορεί να αρέσουν περισσότερα από ένα πράγματα την ίδια στιγμή».

Προφανώς η πρακτική της έχει δεχτεί δριμείες κριτικές αφού στους περισσότερους μοιάζει σαν να επιβάλλει στο γιο της να ντύνεται με φορέματα. Εκείνη εξηγεί ότι είτε ο γιος της τής ζητά να παίξει ποδόσφαιρο, είτε να φορέσει tutu και να χορέψει, εκείνη το θεωρεί απόλυτα θεμιτό. Του επιτρέπει να επιλέγει εκείνος τι ρούχα θα φορέσει, με τι παιχνίδια θα παίξει και τι χόμπι θα αναπτύξει ώστε να ανακαλύψει τη ζωή και τους ανθρώπους με πιο ανοιχτό μυαλό.

Ποια είναι η γνώμη της ειδικού; Μετά από επικοινωνία με την παιδοψυχολόγο Ειρήνη Καφίρη, μας είπε τα εξής:

«Με βρίσκει σύμφωνη αυτή η τάση για τον λόγο του ότι τα παιχνίδια αυτά καθεαυτά δεν έχουν σεξουαλικό προσανατολισμό. Με άλλα λόγια δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν και να επηρεάσουν την σεξουαλική ταυτότητα. Αυτό που «φορτίζει» το παιχνίδι είναι οι διασυνδέσεις που κάνουμε εμείς σαν κοινωνία με τα αντικείμενα και η σημασία που τους δίνουμε. Αυτά είναι που προσδιορίζουν την σεξουαλική ταυτότητα και αυτά που θεωρούνται «επιτρεπτά» να παίζει ένα αγόρι ή ένα κορίτσι αντίστοιχα. Θέλω να πω ότι και τα δύο φύλα θα μπορούσαν να βρουν ρόλο σε ένα παιχνίδι. Ένα αγόρι 2 χρονών που κρατά και κουνά μια κούκλα δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ότι μια κούκλα είναι κοριτσίστικο παιχνίδι, οπότε παίζοντας με αυτή δεν θα το επηρεάσει με κάποιο αρνητικό τρόπο. Αντιθέτως, μπορεί να μεταφραστεί και σαν μια προετοιμασία για τη μέρα που θα γίνει πατέρας».

Επιπλέον, έρευνα του 2016 έχει αποδείξει ότι τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια δείχνουν στερεοτυπικές προτιμήσεις (π.χ. στα παιχνίδια τους) από τα πρώτα κιόλας στάδια της ανάπτυξής τους. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος που οι γονείς θα ενθαρρύνουν, ή θα αποθαρρύνουν αντίστοιχα, τους γιους ή τις κόρες τους να παίξουν με αντικείμενα που θεωρούνται «ειδικά για το φύλο τους» παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.

«Ναι, κορίτσια. Μπορεί να σας αρέσει και ένα ροζ πριγκιπικό φόρεμα ΚΑΙ ένας σπινόσαυρος. Αγόρια: Το ίδιο ισχύει και για εσάς!».

Κεντρική φωτογραφία: Instagram/Lettoysbetoys