OPINIONS

Τα gay φιλιά της Eurovision που (ευτυχώς) αιφνιδίασαν τα αναχρονιστικά αντανακλαστικά της ΕΡΤ

Τιμώμενο πρόσωπο στον πρώτο ημιτελικό του φετινού διαγωνισμού της Eurovision που διεξάγεται στο Τελ Αβίβ, η Dana International. Ήταν το 1998 όταν με το ‘’Diva’’ σαρώνει τα πάντα και κερδίζει το διαγωνισμό με δόξα και τιμή. Ήταν η δική της νίκη μία νίκη για όλους όσοι μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο περιθώριο. Μία νίκη που άλλαξε τη ζωή της και τη ματιά πολλών ανθρώπων. Αυτό το δεύτερο ας θεωρήσουμε πως είναι η ουσιαστικότερη προσφορά της.

2019 και κάνει πάλι το θαύμα της. Σαν μία σιωπηλή υπόσχεση να είχε δοθεί ανάμεσά μας και τήρησε τα συμφωνηθέντα μέχρι κεραίας. Για όσους αφελώς θεωρούν πως η Eurovision είναι ένα πανηγυράκι η Dana φαντάζει μία καλτ φυσιογνωμία που έκανε ντόρο λόγω της προσωπικής της ιστορίας. Και τίποτα παραπάνω. Μέχρι εκεί. Αυτό ήταν όλο.

Όλα για την Εurovision, στο Ραδιόφωνο News24/7 στους 88,6 καθημερινά 16.00-18.00, στην εκπομπή “Το Lifestyle Φταίει”.

Μία ακόμα επιφανειακή τοποθέτηση, από αυτές που αρεσκόμαστε να κάνουμε με ευκολία μεγάλη. Μία προσέγγιση που μπάζει από παντού και με μία πανηγυρική διάψευση που αιφνιδίασε, άλλους ευχάριστα κι άλλους δυσάρεστα. Αυτά έχει η ζωή αγαπητοί μου. Δε θα βαρεθώ να επαναλαμβάνω πως όλα είναι θέμα οπτικής (γωνίας). Το υπό εξέταση αντικείμενο στέκεται απέναντί μας. Το πόσο κοντά του θα σταθείς και ποιες ερμηνείες θα δώσεις βάσει των δικών σου βιωμάτων είναι τα δύο χαρακτηριστικά που θα σε οδηγήσουν στο πόρισμα. Όλα είναι θέμα οπτικής αγαπητοί μου.

Η Dana International, 21 χρόνια μετά το θρίαμβό της, ανεβαίνει ξανά στη σκηνή για να μας θυμίσει πως η αγάπη είναι αγάπη απ’ όπου κι αν προέρχεται, όπου κι αν καταλήγει. Όλοι αξίζουν να αγαπιούνται και να αγαπούν γιατί η αγάπη δεν έχει όρια, δεν έχει σύνορα, δεν έχει θρησκεία, δεν έχει φυλή, δεν έχει φύλο. Όσο εκείνη τραγουδούσε το ‘’Just the Way You Are’’ του Bruno Mars η κάμερα στράφηκε στο κοινό που παρακολουθούσε το διαγωνισμό. Στην οθόνη μας εμφανίστηκε μία καρδιά μέσα στην οποία «έμπαιναν» ζευγάρια και αντάλλασσαν φιλιά. Ανάμεσα στα φιλιά μου που είδαμε κι εμείς στην Ελλάδα, μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ, και δύο gay, που ευτυχώς κανείς δεν πρόλαβε να κόψει κανείς.

 

Στην οθόνη δεν έπεσε μαύρο, δεν πήγαμε σε διαφημίσεις, δε διακόπηκε βιαίως η σύνδεση. Τα οπισθοδρομικά αντανακλαστικά δε λειτούργησαν. Μία μικρή νίκη. Μία ακόμα μικρή νίκη που κάτι σηματοδοτεί, δεν μπορεί να περάσει έτσι.

Η αγάπη δεν απαιτεί ούτε έγκριση, ούτε αποδοχή, ούτε ενοχή, ούτε συνενοχή. Ένα ανούσιο πανηγυράκι παγκόσμιας εμβέλειας έκανε την παρέμβασή του με δύο μόνο πλάνα της τάξης των 2 δευτερολέπτων. «Τόλμα να ονειρευτείς» είναι το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης και η αγάπη πάντα σε κάνει να τολμάς και να ονειρεύεσαι.

Η αγάπη είναι πανίσχυρη. Είναι ο αφανής ήρωας που κινεί τα νήματα. Άυλη και πανταχού παρούσα, αρκεί να της επιτρέψεις να ρίξει το σπόρο της. Η νίκη της πρώτης τρανσέξουαλ στην ιστορία του διαγωνισμού βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και σε όσα πρεσβεύουν χωρίς φόβο και ανησυχία για την αποδοχή της κοινωνίας. Μη φοβάσαι να ονειρεύεσαι να αγαπάς και κάποια στιγμή θα ζήσουμε την αλλαγή.

Διάβασε ακόμα: Όλα όσα είδαμε στον Α’ Ημιτελικό. Από τη Netta μέχρι τη συμμετοχή της Αυστραλίας που λάτρεψε το Twitter

Μέχρι τότε μπορούμε να ανασύρουμε από τη μακροχρόνια μνήμη μας τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει το 2003 απόφαση του ΕΣΡ να επιβάλει πρόστιμο στο Mega επειδή μετέδωσε σκηνή με φιλί μεταξύ δύο αντρών από το σίριαλ «Κλείσε τα μάτια» -το οποίο όμως τελικά είχε ακυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΣτΕ είχε κρίνει το 2006 ότι η απόφαση του ΕΣΡ δεν είχε νόμιμη αιτιολογία και ότι η παρουσίαση σκηνής, στην οποία εκφράζεται απλώς η ομοφυλόφιλη ερωτική επιθυμία, με ένα φιλί και χωρίς να υπάρχουν σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου ή βωμολοχίες, δεν μπορεί «σε καμία περίπτωση» να θεωρηθεί ότι προσδίδει την απαγορευμένη από το Σύνταγμα «χαμηλή και υποβαθμισμένη ποιοτική στάθμη» των τηλεοπτικών εκπομπών.

Κι ακόμα πιο φρέσκο, το 2012, θα έχουμε το φιλί μεταξύ δύο αντρών στο Downton Abbey που κόπηκε κακήν κακώς από την ΕΡΤ σε μία κρίση πουριτανικής ανοησίας λέγοντας πως δε μεταδόθηκε λόγω της ώρας προβολής και της αντίστοιχης σήμανσης του προγράμματος.

Έχε πίστη και η αλλαγή θα γίνει, μέχρι τότε μπορείς να μάθεις να αγαπάς και να αγαπιέσαι χωρίς ταμπέλες, σημάνσεις κι επισημάνσεις. Η αγάπη είναι κατάλληλη για όλους.