OPINIONS

Μόλις ψήφισα έναν μισογύνη, στην τοποθεσία Βραζιλία

AP Photo/Leo Correa

Απέναντι από το γραφείο μου υπάρχει μία οθόνη τηλεόρασης. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας δε έχει ήχο, μόνο εικόνα. Ο τίτλος γράφει: Ο Jair Bolsonaro εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας. Ακριβώς δίπλα από τη βουβή οθόνη, στα αριστερά της, υπάρχει ένα banner του Ladylike με το εξής μότο: «Όσα θέλει μία γυναίκα είναι εδώ.»

Και ξαφνικά σχήμα οξύμωρο στο κεφάλι μου. Τη στιγμή που η Αιθιοπία περνά στην ιστορία με την εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου που ορθώνει ανάστημα υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων και της ισότητας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ένας περήφανα δηλωμένος μισογύνης (κι άλλα πολλά) εκλέγεται με πλειοψηφία. Να ‘ρθεις αυτή την όμορφη βραδιά και σαν δυο ξέγνοιαστα πουλιά να φύγουμε για αλλού. Να φύγουμε μακριά από αυτό που συνεχώς μας πλησιάζει με τρόπο απειλητικά καθηλωτικό. Να εξαφανιστούμε και να βρεθούμε ξανά σε έναν κόσμο καλύτερο. Σε έναν κόσμο που τουλάχιστον προσπαθεί και δεν κρύβεται πίσω από προσποιήσεις και ανώφελα συμπεράσματα.

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας είναι μία ακόμα επικίνδυνη προσθήκη. Ανεβαίνει στο πόντιουμ για να ευχαριστήσει όσους τον εμπιστεύτηκαν. Πίσω του δύο κυρίες με κίτρινες μπλούζες χειροκροτούν. Πρώτα μας καταδίκασαν και έπειτα έθεσαν τον εαυτό τους στη διακριτική μεταχείριση ενός ανθρώπου με ακραίες απόψεις για τις γυναίκες. Επικίνδυνη ρητορική σε χέρια με δύναμη και επιρροή. Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες της Βραζιλίας κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγαλουπόλεων, από την Μπραζίλια μέχρι το Μανάους και το Σάο Παόλο, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε ένα πρόσωπο που για εκείνες αντιπροσωπεύει το χειρότερο παράδειγμα μισογυνισμού και διχαστικού λόγου.

AP Photo/Ricardo Borges

AP Photo/Ricardo Borges

Το σύνθημα των κινητοποιήσεων; #EleNao (#ΌχιΑυτόν), με τις διαδηλώτριες να τον καταγγέλλουν για ομοφοβία και για επικρότηση των κρουσμάτων βιασμού κατά των γυναικών. Επιβολή του νόμου και αποκατάσταση της τάξης και των οικογενειακών αξιών υποσχέθηκε. Ανοιχτά ειλικρινής εναντίον της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 2014 δήλωσε ότι ποτέ δεν θα βίαζε την πολιτικό Maria do Rosario, «γιατί ήταν πολύ άσχημη» και «δεν της άξιζε». Την ίδια χρονιά, μιλώντας σε μια τοπική εφημερίδα, υπερασπίστηκε τους εργοδότες λέγοντας ότι δεν πρέπει να υποχρεώνονται να πληρώνουν ίσους μισθούς σε άνδρες και γυναίκες.

AP Photo/Nelson Antoine

AP Photo/Nelson Antoine

Το 2016 ψήφισε να απαγγελθούν κατηγορίες στην Ντίλμα Ρουσέφ, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Βραζιλίας. «Δεν θα απασχολούσα (άνδρες και γυναίκες) με τον ίδιο μισθό. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ικανές γυναίκες» είπε το 2016. «Δεν θα παλέψω ούτε θα κάνω διακρίσεις, αλλά αν δω δύο άνδρες να φιλιούνται στον δρόμο θα τους δείρω», δήλωσε το 2002 σε συνέντευξή του. «Δεν θα μπορούσα να αγαπήσω έναν ομοφυλόφιλο γιο. Δεν θα υποκριθώ γι’αυτό. Θα προτιμούσα ο γιος μου να πεθάνει σε κάποιο ατύχημα παρά να εμφανιστεί εδώ με έναν μουστακαλή» είπε το 2011 σε περιοδικό. «Έχω πέντε, τέσσερα αγόρια, στο πέμπτο φάνηκα αδύναμος και βγήκε κορίτσι».

«Η Βραζιλία γιορτάζει, κάνει πάρτι. Οι καλοί άνθρωποι της Βραζιλίας σήμερα γιορτάζουν» δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματός του. «Όλοι οι άνθρωποι εδώ είναι εξαγριωμένοι με τη διαφθορά και το έγκλημα, είμαστε με τον Bolsonaro. Ο λαός μίλησε, για πρώτη φορά νιώθω η κυβέρνηση να με εκπροσωπεί» δήλωσε ένας από τους ψηφοφόρους του. Οργή. Σκοτάδι σκεπάζει τον ουρανό όλων μας. Πεποιθήσεις που ενυπάρχουν και κατά καιρούς εκφράζονται ανερυθρίαστα.

AP Photo/Silvia Izquierdo

AP Photo/Silvia Izquierdo

Το παράδειγμα σήμερα είναι η Βραζιλία αλλά μη νιώθεις ασφαλής. Υπάρχουν τόσοι θιασώτες των συγκεκριμένων απόψεων και βρίσκονται δίπλα μας, τόσο κοντά που η βρωμερή ανάσα τους ακουμπά και μολύνει δέρμα και μυαλό. Ο Bolsonaro είναι μία χυδαία περίπτωση πολιτικού, άνδρα, ανθρώπου που όμως φωνάζει από μακριά. Οι αισθήσεις σου πρέπει να είναι οξυμένες για να εντοπίσεις όσους μιλούν χαμηλόφωνα αλλά υιοθετούν ακριβώς αυτή τη ρητορική. «Να μπορούμε να περπατάμε στους δρόμους» θα πει κάποιος που ψήφισε Bolsonaro.

Καλό είναι να μπορείς να περπατάς στο δρόμο, αρκεί να έχεις το κεφάλι σου ψηλά. Αρκεί να μη φοβάσαι. Αρκεί να νιώθεις ασφαλής. Οι γυναίκες από σήμερα δε θα μπορούν να αισθάνονται τίποτα από τα παραπάνω. Δε θα μπορούν γιατί γυναίκες σαν αυτές ψήφισαν υπέρ του φόβου και της ανισότητας. «Δε βλέπω πραγματικά κανένα λόγο για τον φεμινισμό σήμερα. Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι στη Βραζιλία. Οι φεμινίστριες που κραυγάζουν και βγαίνουν από τα ρούχα τους, είναι πολύ πίσω» θα δηλώσει η Ana de Moraes, 56χρονη δικηγόρος που είδε στα μάτια του Bolsonaro το σωτήρα της χώρας της. Μία ακόμα οπαδός του νεοεκλεγέντα προέδρου θα πει: «Μια πραγματική φεμινίστρια είναι μια γυναίκα που σηκώνεται νωρίς, εργάζεται σκληρά και παλεύει για την ανεξαρτησία της, όχι αυτές οι γυναίκες που κλαψουρίζουν μόλις δουλέψουν μια μέρα στη ζωή τους.»

AP Photo/Silvia Izquierdo

AP Photo/Silvia Izquierdo

Πώς να κερδίσει την ανεξαρτησία της μία γυναίκα αναρωτιέμαι αν κάποιος μάχεται να της περιορίσει αυτό της το δικαίωμα. Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει τον έλεγχο του εαυτό του. Αν τα έχω μάθει καλά, στους ανθρώπους συγκαταλέγονται και οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι και οι μαύροι. Είμαστε όλοι άνθρωποι και δε γουστάρουμε να ζούμε σε μία κοινωνία δύο ταχυτήτων με εχθρούς τους ίδιους μας τους εαυτούς. Η μεγαλύτερη ανησυχία μου δεν είναι ο ίδιος ο Bolsonaro, αλλά οι άνθρωποι που τον ανέδειξαν, οι γυναίκες που ξέροντας όσα πρεσβεύει στρέφονται εναντίον τους.

AP Photo/Eraldo Peres

AP Photo/Eraldo Peres

Μία πανηγυρική νίκη για τον Bolsonaro. Μία ανομολόγητη ήττα για τον άνθρωπο. Καληνύχτα σε όλες μας.

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Leo Correa