OPINIONS

13 πράγματα που άλλαξαν στην καθημερινότητά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτη φορά αριστερά θελήσαμε και πώς πέρασαν τα δύο χρόνια από τα χοροπηδητά στην Κλαυθμώνος. Σαν χτες θυμάμαι τον Πάνο Καμμένο να ανοίγει το συγκεντρωμένο πλήθος σαν άλλος Μωυσής στην Ερυθρά Θάλασσα για να φτάσει στην αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα. Από εκείνο το βράδυ πέρασαν δύο χρόνια και σήμερα έχουμε γιορτή. Συγγνώμη που δεν έφτιαξα τούρτα και δεν έφερα το κατιτίς μου αλλά είχα σηκώσει τα 840 ευρώ του δεκαπενθήμερου για να πληρώσω ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κοινόχρηστα και ασφάλεια ζωής. Άλλαξα και λάστιχα στο αυτοκίνητο γιατί είχα συμπληρώσει δεκαετία και κάθε λακούβα ήταν σαν περπάτημα σε γόβα δεκάποντη χωρίς φιάπα. Επίπονη. Ναι αλλά τι σε νοιάζουν εσένα τα λάστιχα θα μου πεις. Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι που ήρθα με άδεια χέρια μέρα γιορτάρα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αλλιώς μας είπαν και αυτό στα ψέματα δεν μπορείς να το υπολογίσεις.

Παραδέξου πως η πρώτη φορά αριστερά ήταν πρωτόγνωρη και εναλλακτική. Ζήσαμε μία διαφορετική εμπειρία βρε παιδί μου. Και η μονοτονία καλό πράγμα δεν είναι. Μία αλλαγή δεν ήθελες; Η ζωή μας σε άλλες βάσεις αυτομάτως. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα τις περισσότερες φορές ήταν επιτακτική. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Ωπα. Αυτό είναι από άλλο έργο. Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Θα κάνουμε τη δική μας ανασκόπηση καθημερινότητας με την κοινωνία όρθια.

Ραντεβού στα ΑΤΜ

 

Παλιά ξέραμε τις καβάτζες για παρκάρισμα στην Καλλιθέα, τα περίπτερα που έμεναν ως αργά ανοιχτά στο κέντρο και τα κομμωτήρια της Λαμπράκη. Τώρα πια έχουμε κάνει μεταπτυχιακό στον εντοπισμό ΑΤΜ σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Ξέρουμε πού βρίσκεται το καθένα, τι ώρες δεν έχει κόσμο, πότε γίνεται ο ανεφοδιασμός, ποιο δίνει 20 ευρώ κολλαριστό και σε πόσα δευτερόλεπτα βγαίνει η κάρτα. Για καιρό ήταν το νέο στέκι. Στα ΑΤΜ χτυπούσε ο παλμός της πόλης. Από φιλίες μέχρι γνωριμίες γάμου έγιναν στην ουρά. Γνωρίστηκαν γείτονες, δημιουργήθηκαν παρέες, πάθαμε φλεβίτιδα από την ορθοστασία και ακούσαμε απολαυστικούς διαλόγους από γιαγιάδες που αναγκάστηκαν να μάθουν να χρησιμοποιούν κάρτα ανάληψης. Ναι γιαγιά φέρνει σε τηλεκάρτα αλλά δεν έχει ακουστικό το μηχάνημα.

Cambridge ή Michigan

 

Τα ψέματα τελείωσαν. Το greek μουζάκα πέθανε. Καταλάβαμε πως πρέπει να φρεσκάρουμε τα αγγλικά μας. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Να βρεθείς σε μία ξένη χώρα και να ζητάς two tickets for the bus κάνοντας το σήμα της νίκης για τον αριθμό. Να βρεθείς σε μούλτι κούλτι παρέα και να μην  μπορείς να αρθρώσεις λέξη; Να πετάξεις και κανένα madame (τόνο κράτα στην προπαραλήγουσα) να γελάνε και οι πέτρες. Τα αγγλικά είναι απαραίτητα. Ξεκινάμε με τα βασικά για την εξέλιξη της παρέας και προχωράμε αργότερα στα πιο περίπλοκα. Κάτι πρέπει να κάνουμε και με την  προφορά. Α cup of tea please. Επανάλαβε μετά από μένα. This Is Petula Rafingstone. Yes it is. Ήδη λύθηκε η γλώσσα σου.

Τη χαλάσαμε και την Πάολα

 

Εδώ συντελέστηκε έγκλημα. Πριν δύο χρόνια η Πάολα ήταν ξανθιά, κουνούσε το μαλλί σε στιλ πλυντηριακό στα μάλλινα, φορούσε λαμέ και τραγουδούσε ‘’Είσαι τρελός που πας εμένα με άλλη να συγκρίνεις, είσαι τρελός γυαλιά σπασμένα σου το λέω καταπίνεις’’. 2017 και η Πάολα είναι πιο μελαχρινή από τον Ηλία Ψινάκη, φοράει μαύρο deux pieces (παντελόνι από κάτω), πηγαίνει καλεσμένη στον Σπύρο Παπαδόπουλο και ερμηνεύει ‘’Αν με πηγαίναν αύριο στην κρεμάλα μανούλα μου, μανούλα δόλια μάνα ξέρω ποιανού το δάκρυ στάλα στάλα θα `πεφτε από τα μάτια τα μεγάλα, μανούλα μου, μανούλα δόλια μάνα’’. Καμία μομφή για τη φωνάρα της και την επιλογή τραγουδιού αλλά τη βλέπεις κι εσύ τη μεταστροφή. Χάθηκε το τσιφτετελίσιο κέφι.

Να καούν οι γραβάτες

 

Αν κάτι έκανε τάση ο Αλέξης είναι το σκέτο πουκάμισο. Δεν την ήθελε τη γραβάτα, ήταν κατάλοιπο του παλαιοκομματισμού. Και νέος άνθρωπος είναι δεν μπορεί να κυκλοφορεί συνέχεια με τη γραβάτα. Σου λέει για να είμαι συνεπής θα την καταργήσω να μην έχω το άγχος σήμερα θα βάλω, αύριο όχι. Έχεις δοκιμάσει να κάνεις κόμπο; Έφαγα 3 μέρες να μελεταώ στο Youtube how to βιντεάκια να δέσω τον πατέρα μου που είχε να πάει σε ένα γάμο πρώτου ξάδερφου σε κτήμα των βορείων προαστίων. Τον πιέζει τον άνθρωπο στο λαιμό. Δηλαδή εσένα αν σε κόβει το σουτιέν θα σε υποχρεώσουμε να το φοράς; Να είμαστε και λιγάκι αΘρώποι δηλαδή.

Silver Alert για τον Λάκη

 

Άδειαζαν οι δρόμοι. Όλοι κλεισμένοι στα σπίτια για να δούμε Αλ Τσαντίρι. Αυτά πριν χρόνια γιατί τώρα ο Λάκης Λαζόπουλος χάθηκε από την τηλεόραση και άφησε πίσω τον Δήμο Βερύκιο να λέει ”Τι να μιλήσω με το Λάκη; Δεν ξέρω αν έχει γραφείο στον Alpha και δεν είναι στο κτίριο το δικό μας. Δεν μιλούσαμε ποτέ. Τι σας απασχολεί; Τι θέλει ο κόσμος τον Λάκη στον Alpha; Δεν αποφασίζω εγώ. Αυτά τα αποφασίζουν άλλοι. Η διοίκηση με τον πρόεδρο. Εγώ προς το παρόν δεν βλέπω στο πρόγραμμα Αλ Τσαντίρι. Δηλαδή το πρόγραμμα του Alpha θα πηγαίνει με βάση το πρόγραμμα ενός ηθοποιού;” Και η σπόντα αναπάντητη. Να ήταν άλλες οι εποχές δε θα τον ξέπλενε ο Δούναβης και όλοι οι παραπόταμοι. Χάσαμε και την Ανθούλα. Τι να κάνει αυτή η ψυχή;

Γράφεις υλικά; Τα λέει τώρα ο Τζανακόπουλος

 

Η πλήρης αποδόμηση του πρωινού προγράμματος. Περίμενε η γυναίκα που ήταν σπίτι να δει την πρωινή εκπομπή να ακούσει πώς τα πάνε οι Ταύροι με τον ανάδρομο και πότε θα κάνει εξάγωνο ο Δίας με τον Ουρανό και τον Κάσπερ το φαντασματάκι να δει τι θα κάνει με τα οικογενειακά της. Περίμενε να γράψει τα υλικά για την ανάποδη μηλόπιτα με μήλα φιρίκια και να πάρει μέρος στον διαγωνισμό με δώρο ένα τριήμερο στο Σκαμνέλι στο κεντρικό Ζαγόρι. Αντ’ αυτού η τηλεόραση δείχνει ΕΡΤ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες για την πορεία που έχουμε χαράξει σαν λαός, σαν έθνος. Το γυρίσαμε στην ποιότητα και χάσαμε τα ‘’από πού τηλεφωνείτε; Γιάννενα; Γιάννενα η αγαπημένη μου πόλη’’.

Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει

 

Το φαινόμενο Βαρουφάκης μπορεί μόνο να συγκριθεί με τις guest εμφανίσεις της Καλομοίρας στη Λάμψη μετά τη νίκη της στο Fame Story όπου και καταξιώθηκε με το ‘’μαρίδια και τυρί’΄’. Ο Γιάνης το άφησε με ένα ν το όνομα γιατί το άλλο το έδωσε στον Ντάισελμπλουμ αναμνηστικό ο οποίος σιχαίνεται τα μαγνητάκια, να ΄χει κάτι να θυμάται από τη χώρα. Πιστεύω δε θα υπάρξει άλλο τέτοιο πλάσμα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Αλέξης χωρίς γραβάτα φάνταζε μπροστά του Σον Κόνερι με κιλτ. Πουκάμισα με λαχούρια και σχέδια ψυχεδελικά, τσάντα ώμου και χέρι στην τσέπη λες και φύλαγε τον πασατέμπο. Ουάου η φάση.

Καμία Μύκονος

A photo posted by Aegina_Island (@aegina_island) on

 

Με τον ΣΥΡΙΖΑ γίναμε κομματάκι εναλλακτικοί. Ο Τσιλιπουνιδάκης σε αποστολή στην Αίγινα. Ο αγαπημένος προορισμός του πρωθυπουργού μας είναι και δικός μας αγαπημένος. Αλλάξαμε τα πλάνα μας και ξεχάσαμε το Αιγαίο. Σου λέει το φιστίκι της Αίγινας δε συγκρίνεται. Εκτός βέβαια από την Αίγινα κάναμε και νέο στέκι στην πόλη. Τί να μας πει το Γκάζι και το Κολωνάκι. Κυψέλη, τόπος διαμονής της οικογένειας Τσίπρα. Για να μάθουμε και τίποτα: Η Κυψέλη βρίσκεται 1,5 με 3 χιλιόμετρα βόρεια από την Πλατεία Ομονοίας, ανατολικά της οδού Πατησίων και βόρεια του Πεδίου του Άρεως. Κέντρο της είναι η Πλατεία Κυψέλης, η οποία επισήμως φέρει την ονομασία ‘’Πλατεία Κανάρη’’, προς τιμήν του ήρωα Κωνσταντίνου Κανάρη, ο οποίος κατοικούσε επί σειρά ετών στην περιοχή. Μήπως να κάνουμε κάποια μετονομασία;

Για τους φίλους Κλης

 

Έσπασαν τα ταμπού των ονομάτων. Πριν δυο χρόνια θα γνώριζες γκόμενο με το όνομα Ευκλείδης και θα έτρεχες να φύγεις (λάθος σου, δεν κρίνουμε έτσι επιφανειακά). Τώρα πια η επιλογή ονόματος δεν αποτελεί πρόβλημα. Δέχθηκες μέχρι και στο παιδί να δώσετε το όνομα της πεθεράς σου που τη λένε Σύρμω. Θαλής, Πυθαγόρας, Θεαίτητος, Λεωδάμαντας και Εύδοξος ό,τι πιο hot κυκλοφορεί. Τα έφτιαξε η κολλητή σου με κάποιον Αγάπιο και ενθουσιάστηκατε. Πλέον κάνουν bullying στους Γιώργους με ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια κι όχι στον μπουλούκο με τα γυαλιά που τον λένε Αγαθοκλή. Σε ευχαριστούμε Κλη.

Κάποιος να το πει στη Μοιραράκη

 

Πάνε οι εποχές που η Δέσποινα Μοιραράκη ήταν η βασίλισσα του χαλιού. Τι να μας πουν οι μπουχάρες από τα βάθη της Ασίας όταν τα μάτια μας έχουν αντικρίσει τον Πάνο Καμμένο με σακάκι κουμπώμενο να περπατά σε κόκκινο διάδρομο-τραβέρσα πάνω σε ξύλινη παλέτα στη Σαλαμίνα για την επέτειο της ναυμαχίας. Έχεις ξαναδεί κόκκινο χαλί πάνω στην αμμουδιά; Όχι σκουπίδια, όχι χαλιά σε θάλασσες κι ακτές. Μετά από αυτό έπεισα τη μάνα μου να στρώσουμε κόκκινο χαλί από το δωμάτιό μου μέχρι το ψυγείο. Άλλωστε κι εκεί ιστορικές μάχες δίνω καθημερινά. κεραμιδο – κανελο – κοραλλο – κόκκινο να το πάρεις που πάει και με τα μάτια σου.

50%

 

Μάθαμε να εκτιμούμε τις εκπτώσεις. Αφού το ταμείον είναι μείον περιμένουμε τις προσφορές για να ανανεώσουμε κι εμείς την γκαρνταρόμπα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έμαθε την απλή μέθοδο των τριών που τόσο παλέψαμε να καταλάβουμε στο σχολείο και τίποτα. Στεκόμαστε μπροστά στη βιτρίνα και βλέπουμε τη γόβα που πρέπει να έρθει στην κατοχή μας. Βλέπουμε τιμή και το βλέμμα στρέφεται αυτόματα στο ποσοστό της έκπτωσης. 30% αναγράφει το ταμπελάκι κι εμείς σε κλάσματα δευτερολέπτου, χωρίς κομπιουτεράκι και χαρτί, έχουμε υπολογίσει την τελική τιμή. Οι γυναίκες στις εκπτώσεις θυμίζουν πια κομάντο σε επιχειρησιακή άσκηση.

Η απενοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ

 

Αυτό κι αν είναι επίτευγμα. Ρωτούσες Ευβοιώτη πριν δύο χρόνια αν έχει ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ορκιζόταν πως δεν έχει ρίξει την ψήφο του. ‘’Εγώ ΠΑΣΟΚ; Να μου κοπεί το χέρι καλύτερα’’. Υπήρχε μία διάχυτη ντροπή για τον ήλιο τον πράσινο τον ήλιο που ανατέλλει. Τώρα πια μιλάμε για την ολική επαναφορά. Ποστάρεις ΒαγγέληΓιαννόπουλο και πέφτουν τα likes βροχή. Το ΠΑΣΟΚ απενοχοποιήθηκε μπορείς να βγάλεις τη σημαία από το πατάρι και το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Τι είπατε; Τι είπατε; Τι είπατε;