OPINIONS

Ο Jon Snow δεν έχει μπέσα και έχουμε τις αποδείξεις

Το ‘Game of Thrones’ επέστρεψε, ο Χειμώνας ήρθε και το Winterfell απέχει πολύ πια από το καταπράσινο κάστρο που είδαμε στον πιλότο της σειράς. Και καταπράσινο να είχε μείνει βέβαια, αν κρίνουμε από την υποδοχή που βρήκε τη Daenerys στον Βορρά, μια ψυχρούλα, ένα χιονόνερο, λίγο χαλάζι απ’ το προχτεσινό που λίγο ακόμα και θα μου ‘χε χαρίσει το γοητευτικό προφίλ του Hound, θα το είχε βάλει.

Σύσσωμος ο πληθυσμός του Βορρά που έχει συγκεντρωθεί εντός των πυλών του Winterfell για να πάρει θέση απέναντι στους White Walkers, κοιτούσε επιφυλακτικά την πομπή της μελλοντικής του βασίλισσας. Την ίδια, τους Unsullied, τους Dothraki, αλλά και τον πρότερο King in the North που μάλλον δεν έφαγε ντομάτες επειδή αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται ντομάτες να τους περισσεύουν. Κι όλο αυτό πριν τις χαμηλές πτήσεις των δράκων που τους έριξαν στα τέσσερα να παρακαλούν τους Old Gods για τη ζωή τους.

Στη δεύτερη φάση η πομπή φτάνει στη Sansa και εκείνη, ως Lady of Winterfell, υποδέχεται τη Dany λέγοντας «το Winterfell είναι δικό σας», όπως ακριβώς είχε πει ο πατέρας της στον Robert Baratheon όταν εκείνος τους είχε επισκεφθεί στον πιλότο της σειράς. Η Sansa έμαθε από μικρή ότι οι καλοί τρόποι είναι «η αρματωσιά μιας ευγενούς γυναίκας» και γνωρίζει πως σε έναν σημαντικό βαθμό οι τρόποι αυτοί της έχουν σώσει τη ζωή. Δεν θα εξέθετε, λοιπόν, ούτε τον εαυτό της, ούτε τον τόπο της. Tο ύφος της όμως έλεγε πως η Khaleesi δεν είναι ευπρόσδεκτη στον Βορρά.

Η νεαρή Stark δεν είναι το εύπιστο κορίτσι που γνωρίσαμε στην 1η σεζόν και χρειάστηκε να κάνει κτήμα της με τον χειρότερο τρόπο ότι οι ιππότες και οι βασίλισσες των παραμυθιών δεν υπάρχουν, όμως εκτός από την προσωπική της εγκράτεια γνωρίζει πολύ καλά πως οι Βόρειοι δεν εμπιστεύονται εύκολα και ότι οι άνθρωποι, τελικά, είμαστε απλοί. Αν κάτι θα ήθελα να αλλάξει σε μια νέα εποχή για το Westeros – αν υποθέσουμε ότι αυτό θα χτίσει το φινάλε του ‘Game of Thrones’ – θα ήταν να αρχίσουν οι πολίτες του να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ως κάτι περισσότερο από ένα επώνυμο και έναν Οίκο. Προς το παρόν όμως η Sansa ξέρει ότι ακριβώς αυτό κάνουν, και είχε προβλέψει ότι το γιουχάρισμα θα ήταν μόλις ένα συμβούλιο μακριά. Ειδικά όταν για τον Βορρά, η τελευταία ανάμνηση των Targaryen ήταν το ολοκαύτωμα του πατέρα του Ned Stark από τον Mad King.

Και έπεσε μέσα γιατί το φιάσκο ολοκληρώθηκε στην αίθουσα συσκέψεων, όταν η Lyanna Mormont δίκασε τον Jon με το πιο περιφρονητικό “Your Grace” που έχει ειπωθεί ποτέ στη σειρά (και είχαμε τον Littlefinger να το λέει κάθε τρεις γραμμές μέχρι πολύ πρόσφατα να θυμίσω). Με σουφρωμένη τη μύτη λες και μύριζε τις πάπιες που καθάριζε ο Sam στη Citadel, αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε καν να του απευθύνει τον λόγο κατ’ αυτόν τον τρόπο. Εσύ “Your Grace”; Εσύ δεν είσαι ικανός να στρώσεις ένα man bun.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ένωσαν κι άλλοι τη φωνή τους με της Lyanna. Είναι χαρακτήρες σε σειρά και όχι τηλεθεατές. Δεν έχουν δει το ταξίδι της Daenerys ως τώρα. Το μόνο που βλέπουν είναι μια ξανθιά από την Ανατολή με δυο τέρατα και κάτι άγριους, που ήρθε να τους κατσικωθεί πάνω που ξεφορτώνονταν τους Λανιστεραίους.

Ξέρεις όμως, βρε Jon, τι θα βοηθούσε το επιχείρημά σου; Ξέρεις, το «χρειαζόμαστε συμμάχους»; Αν έλεγες τι πραγματικά συνέβη.

Επειδή έχει περάσει και τόσος καιρός απ’ όταν σας αφήσαμε στο καράβι, να σου φρεσκάρουμε τη μνήμη:

Στην παραπάνω σκηνή, Jon μου, η Daenerys περιμένει στο πλευρό σου να ξυπνήσεις και σου λέει ότι θα καταστρέψετε μαζί τον Night King. Ότι αν δεν είχε δει τον στρατό των White Walkers δεν θα είχε συλλάβει το μέγεθος του κινδύνου. Ότι γι’ αυτό και μόνο η θυσία του Viserion ίσως και να είχε κάποιο νόημα. Και ξέρεις τι έκανες από μόνος σου τότε, Jon μου; Την αναγνώρισες ως βασίλισσά σου. Χωρίς να στο ζητήσει αυτή τη φορά. Έκανες bend αυτό το knee που, πριν λυγίσει, είχε ήδη γίνει meme.

Και ξέρεις ποιος σε ρώτησε τι θα κάνεις με αυτούς που ορκίστηκαν την υποταγή τους σε σένα; Η Daenerys. Και θυμάσαι τι της απάντησες, Jon μου; Πως όταν καταλάβουν τον πραγματικό της χαρακτήρα θα λήξει το θέμα. Βέβαια πριν χρειαστεί να τον καταλάβουν σύντομα – ξέρεις, όταν θα βάλει τα στρατεύματα που μάζεψε για να φάει τους Lannister να σώσουν το σπιτικό σου – θα μπορούσες να τους πεις ότι αυτός ο χαρακτήρας έσωσε και τον King in the North τους, και όλη του την παρέα που εντελώς αναίτια ρίσκαρε τη ζωή της για να πείσει τη Cersei (τη Cersei!) να φανεί άνθρωπος, αψηφώντας τελείως και το Hand της, και την προσωπική της ασφάλεια, και την ασφάλεια των δράκων της. Αντ’ αυτού αφήνεις το κορίτσι σου να βγαίνει στη σέντρα και μιλάς συνεχώς για «τη συμμαχία που χρειάζεστε», λες και δεν υπέκυψες με την καρδιά σου, αλλά ως αντάλλαγμα για μια συνεργασία. Κατά τ’ άλλα όταν αποκάλυψες στη Cersei την αλήθεια για την υποταγή σου στη Daenerys, μας είχε μαράνει η ειλικρίνεια. Μα να μην πείτε στη γυναίκα που έχει ξεκληρίσει τον τόπο ένα γρήγορο ψέμα, όπως σε συμβούλεψε ο αδερφός της; Σε καταλαβαίνω. Πώς να κοιμηθείς μετά;

Θα αφήσω στην Ygritte (RIP) την τελευταία λέξη:

Το ‘Game of Thrones’ προβάλλεται κάθε Κυριακή στη Nova ταυτόχρονα με την Αμερική στις 04.00 π.μ. και κάθε Δευτέρα Prime Time στις 22.00, στο Novacinema1HD.