OPINIONS

Οι νέες ΗΠΑ του Donald Trump θυμίζουν μεσαίωνα

Tην περασμένη Παρασκευή, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε, με στόμφο, να είναι ''πρόεδρος όλων των Αμερικανών...''. Θα έπρεπε μάλλον να προσθέσει ''…εκτός από τις γυναίκες''.

Η επαναφορά του ”κανόνα της παγκόσμιας μέγγενης”

Διότι, τρεις μέρες αργότερα, τη Δευτέρα – την πρώτη εργάσιμη μέρα της νέας θητείας του – ο Donald Τrump, υπέγραψε ένα χαρτί, που, αποδεδειγμένα, τιμωρεί τις ”nasty women”: την επαναφορά του ”κανόνα της παγκόσμιας μέγγενης” (global gag rule) των ΗΠΑ.

Mε δυό λόγια, πρόκειται για μια διάταξη που αποκλείει τις αλλοδαπές ΜΚΟ από τις χρηματοδοτήσεις της  USΑΙD (Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη) σε περίπτωση που παρέχουν (ακόμα και αν χρησιμοποιούν δικά τους κι όχι αμερικανικά κονδύλια), υπηρεσίες νόμιμης άμβλωσης ή ιατρικές συμβουλές ή υπηρεσίες παραπομπής για άμβλωση.

Είναι ένας νόμος, που δίνει το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η ανώτατη αρχή των ΗΠΑ για το θέμα – εξ’ού και ήταν πάντα ένα ζήτημα τριβής, κατά την εναλλαγή της εξουσίας.

Θεσπίστηκε από τον 40ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ronald Reagan, το 1984, καταργήθηκε από τον Δημοκρατικό Bill Clinton  και επανήλθε το 2001, όταν τον Clinton διαδέχτηκε ο George Bush .Με τη σειρά του, ο Barack Obama όταν ανάλαβε καθήκοντα το 2009 τον κατήργησε ξανά. Kαι τώρα, ο Donald Trump τον επαναφέρει.

Φυσικά,  οι φεμινιστικές οργανώσεις αντιδρούν: ”Ο κανόνας της παγκόσμιας μέγγενης έχει συνδεθεί με μια αύξηση επισφαλών αμβλώσεων και αναμένουμε ότι η επαναφορά του από τον Τrump θα στοιχίσει ζωές γυναικών”, δήλωσε η Serra Sippel πρόεδρος του Κέντρου για την Υγεία και την Ισότητα των Φύλων στην Ουάσιγκτον. τόνισε.

”Ο κανόνας θέτει τις οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης γυναικών σε μια δυσχερή θέση”, εξήγησε ο Brian Dixon της οργάνωσης Population Connection Action Fund. ”Είτε θα δεχτούν τους περιορισμούς για να συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση, είτε θα τους απορρίψουν και θα χάσουν την χρηματοδότηση. Και οι δύο επιλογές βλάπτουν τις γυναίκες που βασίζονται στις οργανώσεις αυτές”.

Ουσιαστικά, αυτό που καταργείται είναι η κοινή λογική – δεκάδες μελέτες, εδώ και τουλάχιστον μια τριακονταετία, δείχνουν πως με το να απαγορεύεις δια νόμου ή να εμποδίζεις  την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση, δεν τις σταματάς.

Απλώς σπρώχνεις τα φτωχότερα, πιο εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού σε παράνομες αμβλώσεις, με πιο επικίνδυνες, επισφαλείς τεχνικές. 

Αλλά έτσι κι αλλιώς, στο παρελθόν, ο – αποδεδειγμένα σεξιστής – Donald Trump έχει πει πως οι γυναίκες που κάνουν άμβλωση πρέπει να τιμωρούνται. Μπορεί να το ”μάζεψε” αργότερα, μπροστά στη μαζική κατακραυγή, προφανώς, όμως, συνεχίζει να το πιστεύει. Οι πράξεις του, αυτό δείχνουν.

Το ενδιαφέρον είναι πως η απόφαση αυτή έρχεται μόλις δύο μέρες, μετά τις βροντερές women’s marches για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο – κάτι που αποδεικνύει, όπως γράφει o Guardian, πως ο Trump δεν άλλαξε και πολύ από τότε που ήταν παιδί. ”Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα, σύμφωνα με τους περισσότερους βιογράφους του, ήταν η στάση του ‘νταή’ της τάξης. Γι’αυτό και αφιέρωσε την πρώτη μέρα του στο γραφείο για να προωθήσει κάτι που υπονομεύει τα δικαιώματα των γυναικών”. Ήταν σαν τους λέει: μία σου και μία μου.

Μετανάστες: απελαύνονται οι παράνομοι

Σε δεύτερη φάση, ο νέος POTUS, προχώρησε σε κάτι που ήταν εξ’αρχής, στην κορυφή της ατζέντας με τις προτεραιότητές του: τις απελάσεις μεταναστών.

Στις ΗΠΑ, ζουν, αυτή τη στιγμή 11 εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, σε πρώτη φάση πρόκειται να απελαθούν οι μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά αλλά διαθέτουν ποινικό μητρώο ή σε βάρος τους εκκρεμούν ποινικές διώξεις .Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sean Spicer, ”υπάρχει μια ολόκληρη σειρά προσώπων που θα πρέπει να ταυτοποιήσουμε, αυτοί που έχουν παραμείνει στη χώρα μετά τη λήξη της βίζας τους, αυτοί που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Προς το παρόν, θέλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτούς που έχουν διαπράξει εγκλήματα στη χώρα μας”. Που, σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς είναι 2-3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Μια άλλη προεκλογική δέσμευση του Trump που συζητήθηκε πολύ είναι πως προτίθεται να αναγείρει τείχος (σ.σ. αργότερα στο CBS είπε πως πρόκειται μάλλον για έναν φράχτη, μισό-τείχος και μισό από σύρμα) στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, ώστε  να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση. Και μάλιστα, πώς αυτό το τείχος θα το πληρώσουν οι ίδιοι οι Μεξικανοί.

Επίσης έχει δεσμευτεί πως θα ακυρώσει τα προεδρικά διατάγματα του Obama που έδωσαν προσωρινή νομιμοποίηση στους παράτυπους μετανάστες, ενώ για όλους τους μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράνομα, έχει πει πώς δεν θα λάβουν άδεια παραμονής (ούτε οι ίδιοι, ούτε τα παιδιά τους, ακόμα και αν γεννήθηκαν στις ΗΠΑ) εκτός και επιστρέψουν στις χώρες τους και υποβάλουν νέα αίτηση για να επιστρέψουν στην Αμερική. Όσο για τους μουσουλμάνους, σκοπεύει, λέει, να απαγορεύσει την είσοδό τους στις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των gays, ο The Donald έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως είναι αντίθετος στο δικαίωμα του γάμου μεταξύ ζευγαριών ιδίου φύλου.

Επιπλέον, είναι υπέρ ενός νόμου της Β. Καρολίνας που  προβλέπει τη χρήση μιας δημόσιας τουαλέτας ανάλογα με το φύλο που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησης κάποιου (!)

Δημοκρατία ή reality;

Κατά των γυναικών, των μεταναστών, των gays, των transgenders, και των κάθε είδους μειονοτήτων o Donald Trump, εκπροσωπεί την ”λευκή”, χριστιανική Αμερική. Αυτή των οργισμένων, των ”ταπεινωμένων” των άνεργων, των ανασφαλών. Είναι με τους Ευαγγελιστές. Τους αγρότες. Τους άντρες μεσαίου, χαμηλού ή μορφωτικού επιπέδου, που έχασαν τις δουλειές τους από καλύτερες ”άθλιες γυναίκες”.

Είναι το ”κακό παιδί” της τάξης που ξεσηκώνει την ”παλιοπαρέα”, με τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του:”ελάτε να κάνουμε την Αμερική μεγάλη”, ”οι γυναίκες στη γωνία”, ”έξω οι μετανάστες”, ”έξω οι μαύροι”, ”έξω οι μουσουλμάνοι”.

Εμπρός ”να καθαρίσουμε” τους κακομούτσουνους” που θα φώναζε και ο Boris Vian. Όσο για το γιατί οι φτωχοί, περιθωριοποιημένοι Αμερικανοί,  εμπιστεύονται τις ζωές τους  σε έναν τύπο που έμενε σ’ ένα σπίτι με χρυσά πόμολα, δεν υπάρχει άλλη απάντηση από κείνη που λέει:

με τον ”Εκατομμυριούχο” στο ”τιμόνι”, η δημοκρατία αρχίζει πια να μοιάζει όλο και πιο πολύ με reality. Στο τέλος, ο αδύναμος, απολύεται.