OPINIONS

Από τα μικροσκοπικά μαγιό της Tyra Banks στο burkini της Halima Aden. Η μόδα γράφει ιστορία

Evan Agostini/Invision/AP

Είναι κάποιες στιγμές στην καριέρα ενός μοντέλου που μπορούν να καθορίσουν την πορεία του. Για παράδειγμα: το να παίξεις σε καμπάνια της Guess, να φωτογραφηθείς για την Vogue, να περπατήσεις σε show της Chanel, να κλείσεις την πρώτη σου συμφωνία με την adidas (ή κάποιο άλλο sportswear brand/κολοσσό) και φυσικά να φιλοξενηθείς στο εξώφυλλο του Sports Illustratred.

Από το 1964 που οι εκδόσεις άρχισαν να κυκλοφορούν κάθε χρόνο το λεγόμενο “Swimsuit Issue”, θεωρείται iconic. Γυναίκες όπως η Christy Brinkley, η Tyra Banks, η Kate Upton και τα μικροσκοπικά τους μπικίνι έχουν πρωταγωνιστήσει σε αυτό. Με τα υπέροχα, ημίγυμνα κορμιά να έχουν «παρελάσει» στις σελίδες του περιοδικού, αναρωτιόμαστε τι θέση έχει ένα κορίτσι σαν την Halima Aden. Η Σομαλή/Αμερικανή Aden, μπορεί να έζησε για 7 ολόκληρα χρόνια, σε camp μεταναστών στην Κένυα πριν μετακομίσει στην Αμερική, κατάφερε όμως να επιβιώσει, να μεταναστεύσει στις Η.Π.Α και να χτίσει μια καριέρα που θα κατέληγε με την ίδια να ποζάρει σε περιοδικά μόδας με hijab και να γράφει ιστορία.

Η Aden έχει πολλές «πρωτιές» στη σύντομη, αλλά σημαντική καριέρα της στον χώρο της μόδας. Παίρνοντας μέρος σε καλλιστεία το 2016 στη Μινεσότα, η Halima ήταν η πρώτη μουσουλμάνα που έλαβε μέρος σε καλλιστεία, φορώντας μαντήλα και έχοντας όλο το σώμα της καλυμμένο. Αφού κέντρισε το ενδιαφέρον των experts του χώρου της μόδας, υπέγραψε συμβόλαιο με το IMG Models κάτι που τελικά της έφερε το πρώτο της εξώφυλλο στο Allure Magazine, καθιστώντας την το πρώτο μοντέλο που φωτογραφήθηκε με hijab σε περιοδικό.

Κατοχυρώνει άλλη μια πρωτιά το 2018, ποζάροντας στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue, και πάλι με hijab, γίνεται το πρώτο μαύρο μοντέλο που εμφανίστηκε με μαντήλα στο περιοδικό.

Οι καιροί αλλάζουν, λοιπόν, και αυτό επιβεβαιώνει η καινούργια «πρωτιά» της Aden (που δεν ξέρω αν το κατάλαβες αλλά παίρνει τη μία, μετά την άλλη, χωρίς σταματημό). Φωτογραφίζεται για το Sports Illustrated και το ετήσιο τεύχος “Swimsuit Issue” και κινεί το ενδιαφέρον μας. Φαντάζεσαι όμως γιατί. Εύλογα ερωτήματα του τύπου «πώς γίνεται μια μουσουλμάνα να φωτογραφίζεται με μαγιό από την στιγμή που η θρησκεία της το απαγορεύει;» περνούν από το μυαλό μας τα οποία όμως γρήγορα απαντώνται με μια λέξη: burkini. Από την λέξη “burka” και “bikini” το burkini (το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε ως ρούχο) το δημιούργησε μια αυστραλιανή μουσουλμάνα σχεδιάστρια και καλύπτει το σώμα και το κεφάλι. Αυτό το μαγιό φοράει τελικά και η Halima Aden στο “Swimsuit Issue” του περιοδικού.

Για το μοντέλο ήταν πολύ σημαντικό να πάρει μέρος σε αυτή την φωτογράφιση, χωρίς να θυσιάζει την ηθική αλλά και τις παραδόσεις της θρησκείας της. Το να μπορέσει ν’ αλλάξει το «παιχνίδι» σε αυτό το επίπεδο και να εμφανιστεί σε ένα τόσο εμβληματικό τεύχος περιοδικού γράφεται με χρυσά γράμματα στην ιστορία της μόδας.

Με δύο custom made μαγιό (εκ των οποίων το ένα σχεδίασε η Cynthia Rowley), η Aden με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη ποζάρει στο φακό του Yu Sai και εμπνέει μουσουλμάνες (και όχι μόνο) σε όλο τον κόσμο, οι οποίες μέσα απ’ αυτές τις φωτογραφίες, βλέπουν την αλλαγή να συντελείται μπροστά στα μάτια τους.

Το ίδιο πιστεύει και η Halima: «Μην αλλάξεις τον εαυτό σου. Άλλαξε το παιχνίδι! Κορίτσια όλα είναι πιθανά! Το ότι είμαι στο εξώφυλλο του Sports Illustrated είναι κάτι μεγαλύτερο από εμένα. Είναι το μήνυμα προς στην κοινότητά μου και τον κόσμο, ότι γυναίκες με διαφορετικό υπόβαθρο, εμφάνιση και ανατροφή μπορούν να σταθούν η μία δίπλα στην άλλη και να τιμηθούν», έγραψε σχετικά στο post της στο Instagram.

Είναι σημαντικό το μήνυμα της Halima Aden το οποίο πασχίζει καιρό τώρα να διαδώσει, μια ωδή στην διαφορετικότητα και στο πώς πρέπει να στηρίζουμε τα πιστεύω μας, no matter what. Σε ό,τι μας βοηθάει να καταρρίψουμε τα στερεότυπα και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ταυτότητά μας αλλά και την ίδια την ομορφιά, εμείς πάντως λέμε «ναι».

 

Κεντρική φωτογραφία: Evan Agostini/Invision/AP