OPINIONS

Το Hollywood απαντά όπως πρέπει στην απαγόρευση των αμβλώσεων. Εύγε Hollywood

Photo/Rick Bowmer

Έχουμε συνηθίσει να κατηγορούμε την κινηματογραφική βιομηχανία για επιλεκτική όραση και ακοή απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα, για εθελοτυφλισμό απέναντι σε υποθέσεις όπως η σεξουαλική κακοποίηση και η στερεοτυπική παρουσίαση των μειονοτήτων, αλλά αυτή τη φορά τα αντανακλαστικά της αποδείχθηκαν γρήγορα απέναντι στην Αλαμπάμα και την πολιτεία της Τζόρτζια που αποφάσισε να περάσει μία πολύ αυστηρή νομοθεσία απαγόρευσης των αμβλώσεων, που απαγορεύει ακόμα και σε θύματα βιασμού να επιλέξουν αν θέλουν να γεννήσουν το παιδί του βιαστή τους ή όχι.

Διάβασε ακόμα: Οι αμβλώσεις απαγορεύονται στην Αλαμπάμα. Καλώς όρισες Μεσαίωνα

«Νιώθουμε ότι πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας για το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέξει τι συμβαίνει στο σώμα της, οπότε αν και αυτή δεν είναι μια απόφαση που πήραμε απερίσκεπτα, νιώθουμε ότι είναι η σωστή» είπαν οι παραγωγοί της σειράς «Τhe Power» στο CBS News, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που αποφάσισαν να σταματήσουν να γυρίζουν τη σειρά τους στην Τζόρτζια. Λίγες ημέρες αργότερα εκπρόσωπος Τύπου της Kristin Wiig επιβεβαίωσε ότι η νέα της ταινία ακύρωσε την προγραμματισμένη της παραγωγή στην Τζόρτζια λόγω του νομοσχεδίου. Το “Netflix” σε δική του ανακοίνωση ανέφερε ότι: «Έχουμε πολλές γυναίκες που εργάζονται σε παραγωγές στην Τζόρτζια, τα δικαιώματα των οποίων, μαζί με εκατομμύρια άλλων, θα περιοριστούν αυστηρά από αυτόν τον νόμο. Για αυτό το λόγο θα συνεργαστούμε με την ACLU (Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών) και με άλλους για να τον πολεμήσουμε δικαστικά. Δεδομένου ότι η νομοθεσία δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, θα συνεχίσουμε τα γυρίσματά μας εκεί – ενώ παράλληλα θα στηρίζουμε συνεργάτες και καλλιτέχνες που επιλέγουν να μην το πράξουν. Αν έρθει σε εφαρμογή ο νόμος, θα επανεξετάσουμε ολόκληρη την επένδυσή μας στην Τζόρτζια». Και δεν είναι μόνοι τους σε αυτό, αφού και μεμονωμένα σκηνοθέτες και ηθοποιοί των δεκάδων σειρών που κάνουν επιτυχία στις ΗΠΑ και παγκοσμίως (ένα παράδειγμα είναι ο Jason Bateman του Ozark) έχουν δηλώσει πώς δεν πρόκειται να συνεχίσουν να δουλεύουν σε οποιαδήποτε παραγωγή στην Georgia αν ο νόμος που έχει εγκριθεί από τη γερουσία και τη βουλή εφαρμοστεί.

Σε όλες αυτές τις αντιδράσεις ήρθε να προστεθεί κι αυτή της Disney, ο CEO της οποίας Bob Iger είπε στο Reuters πως αν ο νόμος αυτός τεθεί σε εφαρμογή: «Πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν για εμάς δε θα θέλουν να δουλεύουν εκεί και θα πρέπει να ακούσουμε την επιθυμία τους. Προς το παρόν παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις. Αλλά δε βλέπω πώς θα είναι λειτουργικό για εμάς να συνεχίζουμε να γυρίζουμε εκεί ταινίες». Κι αν ετοιμάζεσαι να πεις «σιγά τα αυγά» να σε ενημερώσω ότι η οικονομία της πολιτείας της Τζόρτζια γνωρίζει μεγάλη άνθηση λόγω των επενδύσεων των κινηματογραφικών στούντιο του Hollywood σε αυτή. Δεν είναι τυχαίο που αναφέρεται ως «το Hollywood του νότου» αφού ταινίες όπως οι “Black Panther” και “Avengers: End Game”, έχουν γυριστεί εκεί αλλά και σειρές όπως η πολύ επιτυχημένη “The Walking Dead”.

Η πολιτεία έλαβε 2,7 δις δολάρια μέσα από έσοδα που αφορούσαν σε ταινίες και σε σειρές που είχαν γυριστεί εκεί το 2017 ενώ υπολογίζεται πως 92.000 πολίτες έχουν βρει δουλειά σε αυτές τις παραγωγές. Όπως καταλαβαίνεις η απώλεια θα είναι σημαντική και γι’ αυτό είναι σημαντική και η πίεση που ασκείται.

Ο δρόμος προς την εφαρμογή του νόμου θα είναι σίγουρα μακρύς αφού οργανώσεις όπως η Planned Parenthood, το Center for Reproductive Rights και το ACLU πρόκειται να ασκήσουν αγωγές για να εμποδίσουν τον νόμο να εφαρμοστεί πρακτικά.

Ωστόσο, μήπως αυτή είναι η παγίδα; Ο νόμος που προσπαθεί να εφαρμόσει η πολιτεία της Τζόρτζια θέλει τις αμβλώσεις να απαγορεύονται μετά την 6η εβδομάδα της κύησης, και δεν προβλέπει, μάλιστα, εξαιρέσεις ούτε καν στις περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού, παρά μόνο αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή το έμβρυο έχει κάποια «θανατηφόρα ανωμαλία». Η 6η εβδομάδα της κύησης είναι αυτή που μπορεί να ακουστεί ο παλμός της καρδιάς ενός εμβρίου που κατά το νόμο θα λογίζεται ως έμβιο ον ακόμα και αν σαφώς δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός της μήτρας. Πρακτικά η 6η εβδομάδα της κύησης είναι μία εβδομάδα στην οποία πιθανώς η μέλλουσα μητέρα δεν ξέρει καν ότι είναι έγκυος. Δικαίωμα επιλογής κανένα, υπερβολή μεγάλη και άρα ένας νόμος για τον οποίο οι νομοθέτες ξέρουν εκ προοιμίου ότι θα πολεμηθεί δικαστικά.

Photo/Rick Bowmer

Photo/Rick Bowmer

Όπως γράφει όμως και το αμερικανικό CNN ίσως αυτός είναι ο λόγος που γίνεται αυτή η προσπάθεια, στην οποία η Τζόρτζια έχει πολλούς συμμάχους. Το Οχάιο, το Κεντάκι, η Άιοβα και η βόρεια Ντακότα έχουν υιοθετήσει παρόμοιους νόμους ενώ και η Λουιζιάνα μόλις ενέκρινε και εκείνη το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης. Το σχέδιο αρχίζει και γίνεται πιο φανερό από ποτέ. Οι υπό αμφισβήτηση νόμοι θα κριθούν στο δικαστήριο κι από εκεί με εφέσεις και κόντρα εφέσεις θα βρεθούν ίσως και στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εκεί που ο Donald Trump έχει διορίσει τον Brett Kavanaugh, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από την Christine Blasey Ford, την Deborah Ramirez και τη Julie Swetnick, ωστόσο οι κατηγορίες δεν κατάφεραν να στοιχειοθετηθούν επαρκώς.

Christine Blasey Ford: Η γυναίκα που συνταράσσει τον κόσμο με τη δύναμή της

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είναι το μόνο που μπορεί να επανεξετάσει την ιστορική υπόθεση Roe v. Wade του 1973 βάσει της οποίας έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση ως την 24η εβδομάδα της κύησης. Και τότε, θα κλάψουμε όλες μαζί παρέα το γεγονός ότι σε μία από τις σύγχρονες ομοσπονδίες του δυτικού πολιτισμού θα ανατραπεί η πεποίθηση ότι το σώμα μας είναι δικό μας. Από τη στιγμή που μένουμε έγκυες το σώμα μας γίνεται απλώς η φωλιά ενός μωρού που μπορεί να μην επιλέγαμε ποτέ να φέρουμε στον κόσμο αλλά αυτό είναι το καθήκον μας στον πλανήτη έτσι δεν είναι;

Οι ΗΠΑ ζουν εδώ και δύο περίπου χρόνια μια περίοδο κατά την οποία οι γυναίκες ξεκινούν να αποκτούν τη φωνή τους, ξεκινούν να συνειδητοποιούν τη δύναμη που έχουν όταν αρχίσουν να μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι τις έχουν αδικήσει, τη δύναμη που έχουν όταν διεκδικούν τα αυτονόητα, και τη δύναμη που έχουν να απαιτούν την εκπροσώπησή τους στο Κογκρέσο μέσα από προσωπικότητες όπως η Alexandria Ocasio Cortez.

Οι γυναίκες απαιτούν και κερδίζουν και αμέσως μια κατραπακιά θα τις βάλει στη θέση τους στην Αμερική του υπερσυντηριτικού και εμφανώς σεξιστή Donald Trump.

Οι γυναίκες ξυπνούν και το να τους αφαιρέσουν το δικαίωμα να διαφεντεύουν το σώμα τους ίσως τις ξαναβάλει και πάλι για ύπνο. Ας ελπίσουμε ότι δε θα ξαπλώσουμε ξανά στο λίκνο της σιωπής, ας ελπίσουμε πως η ισχυρότατη κινηματογραφική βιομηχανία θα ασκήσει κάθε πίεση για να σταθεί στο πλευρό των Αμερικανίδων και κατ΄ επέκταση κάθε γυναίκας του κόσμου. Ας ελπίσουμε πως δε θα αρκεστεί σε αυτό το πρώτο καθήκον του, αλλά όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο θα υιοθετήσει μια ίδια ανυποχώρητη στάση.

Στο κάτω κάτω αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα περισσότερα στερεότυπα μέσα στο κεφάλι μας, όπως το ότι ο γάμος και η απόκτηση ενός μωρού είναι ο ύψιστος σκοπός κάθε γυναίκας, ανεξαιρέτως. Ας φροντίσει να μας αποζημιώσει με την ουσιαστική συμπαράστασή του. Το πρώτο βήμα έγινε, περιμένουμε τα υπόλοιπα.

Κεντρική φωτογραφία: Photo/Rick Bowmer