OPINIONS

Ο Νίκος Μουτσινάς προκαλεί(ειειει) κύματα ευθυμίας στα μεσημέρια μας

Όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία του Νίκου Μουτσινά με το Open και η νέα του εκπομπή «Για την παρέα» που θα ερχόταν στην μικρή μας οθόνη κάθε μέρα στις 15.00 δεν ξέρω αν υπήρχε κανείς εκτός του φανατικού του κοινού που ήταν σίγουρος για την επιτυχία του. Γιατί έτσι έχουν τα πράγματα με τον Νίκο Μουτσινά, άλλες φορές πετυχαίνει όπως στο πρωινό του Γρηγόρη Αρναούτογλου και την πρώτη σεζόν του Δέστε Τους, και άλλες φορές όχι, όπως στον Πρωινό καφέ με την Κατερίνα Ζαρίφη και το Ξαναδέστε τους.

Αυτή τη φορά όμως φάνηκε από νωρίς πώς έχει έρθει για να κερδίσει το στοίχημα και να χαρίσει στο Open Beyond ποσοστά τηλεθέασης που ήλπιζε αλλά δεν ήξερε αν θα καταφέρει. Κι ακόμα και αν δεν καταφέρνει να χριστεί ακόμα βασιλιάς της μικτής ζώνης του (μικτής γιατί τα προγράμματα που ανταγωνίζεται δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν ίδια ώρα με αυτό) κάποιες ημέρες καταφέρνει να βρίσκεται στην πρώτη θέση.  Μάλιστα στις αρχές του Ιανουαρίου κατάφερε σε μία ημέρα να σημειώσει ρεκόρ τηλεθέασης στο γυναικείο κοινό 18 – 24, φθάνοντας το 47,3 %, στην συγκεκριμένη κατηγορία. Την ίδια ημέρα κατέγραψε σύνολο τηλεθέασης 14,6% και 21,1% στο δυναμικό κοινό και των δύο φύλων. Το Ρουκ Ζουκ και το Shoping Star είναι εκείνα που συχνότερα κρατούν τα σκήπτρα στη μεσημεριανή ζώνη, πάντως η ανοδική του πορεία είναι δεδομένη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Open Beyond η εκπομπή «Για την παρέα» κατέγραψε μέσο όρο 19,1% το μήνα Ιανουάριο στο δυναμικό κοινό. «Η καθημερινή εκπομπή Για Την Παρέα με το Νίκο Μουτσινά γίνεται η επιτυχία της χρονιάς, κερδίζοντας όλο και περισσότερους φανατικούς τηλεθεατές. Το μήνα Ιανουάριο, η εκπομπή του OPEN TV κατέγραψε μέσο μερίδιο τηλεθέασης 19,1% στο δυναμικό κοινό 18-54 ετών, φτάνοντας το 23,3% στο γυναικείο κοινό ηλικίας 15-44. Ο Νίκος Μουτσινάς, στην καλύτερη τηλεοπτική του στιγμή, σχολιάζει και σατιρίζει με τον πιο εύστοχο τρόπο στιγμές και εικόνες από την καθημερινότητα, με την εκπομπή Για Την Παρέα να σημειώνει, μήνα με το μήνα, μια εντυπωσιακά ανοδική πορεία» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας;

Μπορεί η εκπομπή να γίνεται με σύγχρονους όρους (με μπάντα στο πλατό, τους Alcatrash, ζωντανό κοινό, τον DJ  Ανδρέα που το κοινό λατρεύει, και με την περσόνα Βάνια που υποδύεται η ηθοποιός Ματίνα Νικολάου και που εμφανίζεται στο πλατό σε σημεία κλειδιά της εκπομπής, αλλά και με σύντομες σε σημείο έκπληξης για τους ίδιους συνεντεύξεις των καλεσμένων) αλλά η επιτυχία οφείλεται κατά πολύ στην «Χρυσή τηλεόραση», τον τρόπο που ο Νίκος Μουτσινάς έχει εδώ και χρόνια καθιερώσει για να σχολιάζει τα τεκταινόμενα στην ελληνική τηλεόραση.

Πρόσθεσε και το γεγονός ότι φέτος η ελληνική τηλεόραση έχοντας γεμίσει reality εκπομπές κι έτσι δίνει από την αρχή της σεζόν άπλετο υλικό σε έναν άνθρωπο που «το ‘χει» με το να σχολιάζει τα κακώς κείμενα και καταλαβαίνεις ότι όλα έχουν λειτουργήσει υπέρ του Νίκου Μουτσινά.

Στην φετινή του τηλεοπτική σεζόν ο Νίκος Μουτσινάς, ξεκινώντας ίσως να δοκιμάζει τη συνταγή πριν από μήνες μέσα από το κανάλι του στο YouTube, έχει αποφασίσει να επενδύσει περισσότερο από όλα στο μεγαλύτερο ατού του, τον εαυτό του. Το one man show του πάει πολύ και ακόμα και αν στο παρελθόν δεν έπιασαν οι προσπάθειές του να το μεταφέρει στην βραδινή ζώνη, είναι μάλλον γιατί ο κόσμος τον απολαμβάνει διαχρονικά τα μεσημέρια. Την ώρα που έχει γυρίσει σκασμένος από τα όσα έχουν συμβεί μέσα στην ημέρα του στο σπίτι, και θέλει να ανοίξει την τηλεόραση να ξεχαστεί και να γελάσει.

Και αυτό είναι ακριβώς το μυστικό της επιτυχίας του Νικου Μουτσινά, ότι κάνει τον κόσμο να ξεχαστεί, να νιώσει ακριβώς πως μετέχει σε μια μεγάλη σύγχρονη παρέα που πολλές φορές γίνεται και διακαναλική μέσα από τις προκλήσεις που ανταλλάσσει ο Νίκος Μουτσινάς με παρουσιαστές άλλων εκπομπών (βλέπε τον Κρατερό Κατσούλη που βγήκε στην εκπομπή με 12ποντα τακούνια) αλλά και με καλεσμένους άλλων εκπομπών (η Στέλλα Μπεζαντάκου τον προκάλεσε πρόσφατα να πιει σαμπάνια από γόβα φορώντας ξανθιά περούκα και το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον σουρεαλιστικό), μια παρέα που απολαμβάνει την πλάκα σε μια εποχή όπου τα περισσότερα πράγματα τα παίρνουμε πολύ στα σοβαρά. Και συχνά καλά κάνουμε, είναι πολύ σοβαρά πολλά από όσα συμβαίνουν, είναι σοβαρή και η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική τηλεόραση, αλλά να, είναι και ώρες που θέλουμε απλά να κάνουμε πλάκα. Είναι και ώρες που θέλουμε να σχολιάσουμε τα πάντα με ελαφρότητα, είναι και ώρες που θέλουμε να αυτοσαρκαστούμε.

Και οι ώρες αυτές συμπίπτουν μάλλον με την ώρα προβολής του «Για την παρέα». Και ο Νίκος Μουτσινάς κάπως γίνεται ο τηλεοπτικός μας «φίλος». Ένας φίλος που μας μοιάζει, γιατί δεν πετυχαίνει πάντα, δεν λέει τα πιο αστεία πράγματα πάντα, ντρέπεται καμιά φορά όπως και εμείς, και προσπαθεί όπως εμείς. Σαν κανονικός «φίλος».

Ένας «φίλος» στον οποίο νιώθεις την ανάγκη να αναφερθείς είτε είσαι ο μέσος χρήστης του Τwitter είτε παρουσιαστής σε κάποια άλλη τηλεοπτική εκπομπή. Ένας «φίλος» που θα σου πει μια φράση που θα κολλήσει στο μυαλό σου και θα γίνει μέρος της καθημερινότητας (λέγε με προκαλώ), ένας «φίλος» που δεν θα φοβηθεί να σου μιλήσει για όλα όσα τον απασχολούν, που δεν θα διστάσει να τσαλακωθεί μπροστά σου ακόμα και αν ανάμεσά σας μεσολαβεί μια κάμερα και κάποιοι πολλοί τηλεθεατές. Που θα σε κάνει να νιώσεις παρέα. Αυτό ακριβώς πετυχαίνει προς το παρόν ο Νίκος Μουτσινάς και κάπως έτσι το timeline μας στο twitter γεμίζει με σχόλια (και φάτσες Νίκου που θα μπορούσαν να γίνουν memes), σαν τα παρακάτω.

 

 

 

 

 

 

 

Η συνέχεια θα κριθεί στις οθόνες μας.

 Επ πού πας; Εσύ πήρες μέρος στην έρευνα του Ladylike;