OPINIONS

Ο Πάνος Καλίδης δεν έχει πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους, έχει πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία. Πάνο Καλίδη, έχουμε πρόβλημα

NDP Photo Agency

Ζούμε στο σωτήριο έτος 2019 και είμαστε βέβαιοι πως όλοι γύρω μας το έχουν καταλάβει αυτό. Αλλά όχι, υπάρχουν και κάποιοι που επιμένουν να ζουν στη δεκαετία του 1950, όπου η ετεροφυλοφιλία στους άνδρες καλλιεργείται με το να βλέπουν ελκυστικά γυναικεία οπίσθια σε video clip αντιμετωπίζοντας τις γυναίκες σαν γλάστρες (δηλαδή σαν διακοσμητικά αντικείμενα) με μόνο σκοπό να τους «ξεσηκώνουν» και τα κορίτσια δεν πρέπει να αναρωτιούνται για τη σεξουαλικότητα καθόλου για να μην ταράζουν τους αθώους πατεράδες τους. Δεν μεταφέρθηκα στο παρελθόν, ζω μαζί με τέτοιους ανθρώπους, το ίδιο κι εσύ. Κι αν σε περίπτωση προτιμούσες να μην το βλέπεις αυτό γύρω σου, έρχεται ο Πάνος Καλίδης και στο υπενθυμίζει.

Διάβασε επίσης: Η Kristen Stewart επιμένει να είναι μια προκλητική λεσβία κι ένας ελεύθερος άνθρωπος

Ο γνωστός τραγουδιστής, πατέρας τριών παιδιών, δύο κοριτσιών και ενός αγοριού, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» στο πλαίσιο της οποίας ρωτήθηκε αν μεγαλώνει με διαφορετικό τρόπο τον γιο από τις κόρες του. «Βέβαια. Με τον γιόκα μου θα βάλω να δούμε ένα ωραίο σέξι video clip, όμορφα κορίτσια που θα κουνάνε τον ποπό τους, ενώ στα κορίτσια μου δεν θα τους βάλω να δουν ένα αγόρι κι ένα κορίτσι να φιλιούνται και να με ρωτάνε: “Τι κάνουν αυτοί οι δύο εκεί μπαμπά;”. Δεν θέλω καν να το σκέφτομαι», είπε ο Πάνος Καλίδης και το πρώτο σοκ το φάγαμε. Αυτό που νομίζαμε αυτονόητο, το ότι η νέα γενιά θα μεγαλώσει με γονείς πιο συνειδητοποιημένους από αυτούς της προηγούμενης ως προς την καλλιέργεια των αχρείαστων στερεοτύπων στα παιδιά τους και άρα στους πολίτες μιας αυριανής κοινωνίας που ίσως να ήταν λίγο πιο μπροστά από τη δική μας, δεν είναι. Αυτό που νομίζαμε ότι είχε κατακτηθεί, δεν κατακτήθηκε. Πίνουμε μια γουλιά νερό και συνεχίζουμε μόνο και μόνο για να μας βγει από τη μύτη.

«Την ομοφυλοφιλία την έχεις σκεφτεί;» ερωτάται στη συνέχεια ο Πάνος Καλίδης, από έναν δημοσιογράφο που προφανώς εκείνη την ώρα έτριβε τα χέρια του μπροστά στην επερχόμενη απασφάλιση. «Μακριά από μας. Την έχω σκεφτεί, ναι. Μακριά από οποιονδήποτε είναι γύρω μου. Είμαι κατά της ομοφυλοφιλίας, όχι κατά των ομοφυλόφιλων. Έχω φίλους ομοφυλόφιλους αλλά δεν υποστηρίζω ότι αυτό είναι φυσιολογικό και καλό, γιατί όλα εξελίσσονται στη ζωή μας» σημείωσε ο Πάνος Καλίδης, χρησιμοποιώντας την ατάκα άλλοθι όλων όσων θέλουν να κάνουν μια ακραία άποψη να μην ακουστεί τόσο κακή για τους ίδιους. «Δεν έχω πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους, έχω φίλους ομοφυλόφιλους, αλλά να μην προκαλούν», «Δεν έχω πρόβλημα με τις φεμινίστριες, έχω φίλες φεμινίστριες, αρκεί να μην προκαλούν», «Δεν έχω πρόβλημα με τους μετανάστες, γνωρίζω προσωπικά μετανάστες, αρκεί να μην προκαλούν», «Δεν έχω πρόβλημα με τους παχύσαρκους, έχω φίλους παχύσαρκους, αρκεί να μην προκαλούν. Η φράση βρίσκει εφαρμογή παντού. Ο Πάνος Καλίδης, ωστόσο δεν αντιλήφθηκε ούτε τότε ότι είπε κάτι λάθος και συνέχισε τον σχολιασμό του, αναφερόμενος στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και το δικαίωμά της υιοθεσίας παιδιών. «Ακριβώς, εκεί θέλω να καταλήξω, αν εξελιχθεί η ομοφυλοφιλία, που θα καταλήξει, σε κάτι καλό; Όταν ένας ομοφυλόφιλος υιοθετήσει ένα παιδί και το μεγαλώσει ως πατέρας, αυτό είναι καλό. Αν ένας ομοφυλόφιλος, εξωτερικά άντρας, το μεγαλώσει σαν μητέρα, το παιδί όταν καταλάβει πολύ γρήγορα τι γίνεται, μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα. Ειδικοί είναι οι ψυχολόγοι σε αυτό. Δεν είναι το φυσιολογικό αυτό. Δικαίωμα να μεγαλώσουν ένα παιδί έχουν όλοι, αλλά δεν είναι το ίδιο να μεγαλώνεις ένα παιδί κι ένα ζώο».

«Πώς το έχουν όλοι το δικαίωμα;» θα αναρωτηθείς, προσπερνώντας ζαλισμένη την διάκριση μεταξύ παιδιών και ζώων, και θα έχεις και δίκιο αλλά ο Πάνος Καλίδης σου έχει δώσει την απάντηση αρκεί να προσέξεις τα λεγόμενά του.

Κατά τον τραγουδιστή, δικαίωμα να μεγαλώσουν παιδί έχουν όλοι όσοι μπορούν με ευλάβεια να ανταποκριθούν στα στερεότυπα του φύλου τους. Αν είναι άντρες να φέρονται ως πατέρες, αν είναι γυναίκες να φέρονται ως μητέρες.

Κανένα δικαίωμα στους ανθρώπους να μεγαλώνουν παιδιά ως άνθρωποι, ελεύθεροι από στερεότυπα και ρόλους κουμπωμένους πάνω τους από την κοινωνία, με μόνο τους όπλο την αγάπη και την συνείδηση. Καμία μάνα που είναι «μάνα και πατέρας μαζί» κανένας πατέρας που βουρκώνει από συγκίνηση. Οι άνδρες δεν είναι ευάλωτοι άλλωστε, αυτό που οφείλουν είναι μόνο να μυήσουν τους γιους τους στο οφθαλμόλουτρο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάνος Καλίδης μας ταράζει με τέτοιες δηλώσεις, βγαλμένες είτε από κάποια περασμένη δεκαετία είτε από την απύθμενη άγνοια που έχει για κάποια θέματα. Την προηγούμενη φορά στο στόχαστρό του είχε βρεθεί η εμφάνιση των γυναικών η οποία κατά τον ίδιο προκαλεί βιασμό στον άνδρα. «Υπάρχει και ο αντρικός βιασμός. Έχω υποστεί. Βέβαια, ο άντρας δεν βιάζεται σωματικά, βιάζεται ψυχολογικά. Οι γυναίκες με την ένδυσή τους βιάζουν πρώτα την ψυχή του άντρα κι έτσι ο άντρας δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, υποκύπτει», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Και επιστρέφουμε στα στερεότυπα και εδώ, γιατί αυτό είναι το κεφαλαιώδες πρόβλημα σε αυτό τον τρόπο σκέψης.

Οι άνδρες είναι άνδρες, οι άνδρες παρασύρονται, οι γυναίκες οφείλουν να μην προκαλούν. Ταυτοχρόνως οφείλουν να κουνούν τον πωπό τους για να εμπνεύσουν τον ανδρισμό στα παιδικά μάτια. Στη συνέχεια αυτά τα μάτια θα εκπαιδευθούν στο να αισθάνονται ότι οι γυναίκες όποτε κουνούν τον πωπό τους -κι ας διασκεδάζουν ανέμελες χωρίς να τους δίνουν οποιαδήποτε άλλη σημασία εκείνη την ώρα- τους στέλνουν το σήμα «Σε θέλω εδώ και τώρα» και ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί. Τρικυμία εν κρανίω, το λένε. Δεν χρειάζεται να το ονομάσουμε κάτι άλλο.  Και ξαφνικά δεν υπάρχει λόγος καν να προσπαθούμε να εξηγήσουμε γιατί όλο αυτό φαντάζει τόσο λάθος. Απλά είναι και φαίνεται και ο μόνος που δεν μπορεί να το καταλάβει, είναι μάλλον ο Πάνος Καλίδης.

Γι’ αυτό, για εμένα, μια κάποια λύση του προβλήματος είναι αλλού. Μήπως, γνωρίζοντας τις απόψεις του Πάνου Καλίδη, θα έπρεπε να σταματήσουμε να τον ρωτάμε περί των φύλων γιατί είναι δεδομένο ότι θα λαμβάνουμε απαντήσεις παγιωμένες και χτισμένες με βάση στερεότυπα που πλέον δεν εξυπηρετούν την κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζούμε. Μια κοινωνία όπου όλοι αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι ίσοι και ισότιμοι, όχι σαν κατηγορίες ξεχωριστές που χρειάζονται ειδική διαχείριση, όχι σαν κατηγορίες που δεν ζουν φυσιολογική ζωή και άρα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στην τόσο «φυσιολογική» μας κοινωνία.

Αν σταματήσουμε να ρωτάμε, θα σταματήσουν να βρίσκουν δημόσιο βήμα άνθρωποι με παρωχημένες ιδέες που εκ προοιμίου ξέρουμε ότι κάθε τους τοποθέτηση περί θεμάτων που δυστυχώς εξακολουθούν να θεωρούνται ταμπού θα κάνουν νούμερα και θα προκαλέσουν.

Ο Πάνος Καλίδης, όπως και ο Νότης Σφακιανάκης για να σου δώσω ένα δεύτερο παράδειγμα, έχουν δώσει σαφές δείγμα γραφής για τις απόψεις τους, για τη θέση της γυναίκας, την ομοφυλοφιλία, την ελευθερία των ανθρώπων να ζουν όπως επιθυμούν. Κάθε νέα μας ερώτηση προς εκείνους για τα ίδια θέματα βοηθάει μόνο στο να τους δίνουμε λίγο παραπάνω χρόνο ώστε να τις αναπτύξουν περισσότερο, να τις επαναλάβουν σε ανθρώπους που ίσως θαυμάζουν το καλλιτεχνικό τους έργο και να θεωρήσουν πως αυτά που λένε είναι αρκετά σοβαρά ώστε ενδιαφέρουν τον κόσμο και τους δημοσιογράφους. Στην πραγματικότητα βοηθάμε απόψεις ακραίες και οπισθοδρομικές να ακούγονται όλο και λιγότερο ακραίες, όλο και λιγότερο ντροπιαστικές, όλο και περισσότερο «φυσιολογικές» και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Καμιά φορά στο κάτω κάτω ας περιοριστούμε στο να ρωτάμε τους ανθρώπους που ξέρουμε εκ προοιμίου τι θα πουν, για τα καινούργια τους τραγούδια. Ας αφήσουμε τα καινούργια δεδομένα της κοινωνίας ήσυχα.

** Τελευταία ενημέρωση (και ελπίζουμε απάντηση): Ο Πάνος Καλίδης έβγαλε μια ακόμα διευκρινιστική ανακοίνωση στον λογαριασμό του στο Instagram. «Επειδή ξέρω ότι αύριο θα πρέπει να δώσω κατάθεση στο τμήμα Γλυφάδας για αυτή τη δήλωση, ΤΟΝΙΖΩ ότι είμαι κατά της ομοφυλοφιλίας και όχι των ομοφυλόφιλων. Η ομοφυλοφιλία είναι μια ιδιαιτερότητα σεξουαλικού προσανατολισμού. Μία έλξη δύο ανθρώπων του ιδίου φύλου, που μπορεί όντως να είναι πολύ δυνατή και ουσιαστική. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την ομοφυλοφιλία του 2019 που έχει πάρει μορφή μόδας και μαγκιάς», είπε αμετανόητος.

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency