Αν ο Marc Zuckerberg είχε γεννηθεί γυναίκα, ποιο θα ήταν το τίμημα;

Main Image

Η φτώχεια, γένους θηλυκού.

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν την κινούσαν γυναικεία χέρια και μυαλά; Όχι κατ' εξαίρεση, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά κατά κανόνα. Αν οι κυβερνήσεις είχαν στην πλειοψηφία τους γυναίκες υπουργούς, οι εταιρίες ιδρύονταν και διοικούνταν από θηλυκές CEOs και συνεπώς το χρήμα έρεε κυρίως προς λογαριασμούς στους οποίους οι βασικοί δικαιούχοι ήταν γυναίκες; Αν "πίσω από μια πετυχημένη γυναίκα κρυβόταν ένας δυναμικός άντρας";

Θεωρείς πως είναι κάπως γραφικό να αναρωτιόμαστε για όλα αυτά το έτος 2017, όταν στα περισσότερα μέρη του κόσμου η ισότητα των φύλων είναι κάτι κατοχυρωμένο και αδιαπραγμάτευτο, όταν οι γυναίκες προχωράνε, εξελλίσσονται, μορφώνονται και δεν τις σταματάει τίποτα και κανείς; Χαίρομαι που έχεις αυτή την αίσθηση, αλλά δυστυχώς σου διαφεύγει η συνολική εικόνα. Όταν οι θεωρίες, οι απόψεις και οι γνώμες ποικίλουν, το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε μία αντικειμενική παραδοχή είναι οι αριθμοί. Και τα νούμερα στην κουβέντα που έχουμε ανοίξει εδώ, επιβεβαιώνουν μια κούρσα όλο φρένα.

ADVERTISING

Κάθε χρόνο το Forbes δημοσιεύει τη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη. Σε μια τελευταία κρίση αυτογνωσίας, το παράρτημα της ιστοσελίδας στη Βραζιλία έκανε το εξής: Αναρωτήθηκε ανοιχτά τι θα άλλαζε στην κατάταξη με τους Κροίσους των Κροίσων, αν οι βασικοί "θαμώνες" της λίστας δεν ήταν άντρες, αλλά γυναίκες. Αν δηλαδή ο Marc Zuckerberg, ο Bill Gates και ο Μεξικανός Carlos Slim, οι επιχειρηματίες που έχουν τερματίσει πιο πολύ από τον καθένα στις ανώτατες θέσεις με τους υπερ-πλούσιους του σύμπαντος, λέγονταν Mάρσια, Μπίλι και Κάρλα. Αν είχαν γεννηθεί κορίτσια. Μάλιστα το έκαναν και εικόνα.

Inline Image

Σύμφωνα με το Gender Pay Gap, δηλαδή τη μέση μισθολογική διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών που ισχύει για κάθε κράτος, το να είσαι γυναίκα, επιβάλλει κόστος, χασούρα κανονική, γύρω στο 20%. Αν ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη, ο Bill Gates, ήταν γυναίκα από την 1η θέση θα έπεφτε στην 4η, ακριβώς πάνω από τον Mark Zuckerberg, ο οποίος με περιουσία 56 εκατ. δολάρια σε αντίστοιχη περίπτωση θα κατείχε την θέση Νο11. Όσο για τη θηλυκή εκδοχή του βαθύπλουτου Μεξικανού Slim, η...Carla θα κατρακυλούσε από τη θέση Νο6 στη Νο10.

Inline Image

ADVERTISING

Αλλά ας μην πάμε μακριά, σε απογοητευτικές υποθετικές διαπιστώσεις, αρκεί να ρίξεις μια προσεκτική ματιά στην πραγματική λίστα του Forbes. Κανένα γυναικείο όνομα μέχρι την θέση Νο14 και την 87χρονη ισχυρή κληρονόμο της L' Oreal, μαντάμ Λιλιάν Μπετανκούρ με περιουσία 39,5 δις δολάρια. Ακολουθεί η Άλις Γουόλτον, στη θέση 17, η οποία κληρονόμησε την Walmart από τον μπαμπά της, η Ζακλίν Μαρς, της οικογένειας με τη γνωστή σοκολάτα στο Νο26 και η χήρα του δημιουργού της Nutella, Μαρία Φισόλο, στην 29η θέση.

Inline Image

Η 1η αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας στην κατάταξη εντοπίζεται "πολύ μακριά", 157 θέσεις μετά και είναι η Τζου Κουνφέι, η οποία έχει ιδρύσει την Lens Technology.

Το οικονομικό χάσμα που επικρατεί ανάμεσα στα 2 φύλα είναι το μόνο που δεν κάνει διακρίσεις. Χάσκει ορθάνοιχτο σε όλα τα επίπεδα της εργασιακής πυραμίδας. Οι γυναίκες της Δύσης ζουν πιο πολλά χρόνια από τους άντρες, μορφώνονται εξίσου ή και περισσότερους από εκείνους σε πολλά κράτη, αλλά η φτώχεια τις απειλεί πιο άμεσα, αφού συνεχίζουν να εισπράτουν χαμηλότερες συντάξεις και μισθούς κατά 22%-8%. Σχετικές ευρωπαϊκές έρευνες αναφέρουν πως η ψαλίδα δεν θα κλείσει πριν το 2152, κι αυτό παίζεται. Κι όλα αυτά χωρίς κανένα αντικειμενικό ποσοτικό ή ποιοτικό κριτήριο υπεροχής στην απόδοση των αντρών έναντι των γυναικών. Το τι έχει ανάμεσα στα πόδια του ο καθένας δεν έχει καμία σχέση με το πόσο ικανός είναι. Ναι, τα αυτονόητα γράφω πάλι.

51 χρόνια μετά τη Σύμβαση της Ρώμης και την κατάργηση κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών, το να είσαι μια από μας, εξακολουθεί να έχει τίμημα.

ADVERTISING

ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ: ΤΑ ΠΙΟ ΓΡΟΥΣΟΥΖΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αν η τύχη δε σου χαμογελάει, μήπως φταίει το σαλόνι σου;

ΑΥΤΟ ΤΟ ZARA ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΤΗΣ ΜΠΕΤΤΥΣ ΜΑΓΓΙΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΣΟΥ

Η Μπέττυ Μαγγίρα με κοστούμι Zara στην παρουσίαση προγράμματος του ΣΚΑΙ.

5 ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΥΓΟ

Πηγές πρωτεΐνης που δεν θέλουν ξεφλούδισμα.

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ VALERIA GARCIA ΦΟΡΕΣΕ ΘΗΛΑΣΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΣΑΡΕΛΑ. Ε ΚΑΙ;

Στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, η Valeria Garcia εμφανίστηκε σε fashion show, με τα πρώτα φορετά θήλαστρα.

ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ; ΑΥΤΕΣ ΟΙ 6 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Όσα πρέπει να κάνεις για να δουλεύεις λιγότερο και να ζεις πιο ανθρώπινα.

ADVERTISING
ADVERTISING
ADVERTISING

SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2018 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.