OPINIONS

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Ένα μιντιακό χαστούκι

Ποιο είναι το πρώτο πληγωμένο από ανθρώπινο χέρι διάσημο γυναικείο πρόσωπο που σου έρχεται στο μυαλό; Μήπως εκείνο το κατακόκκινο με τις μικρές μελανιές της Amber Heard δια χειρός Johnny Depp; 'Η μήπως εκείνο το αλλοιωμένο από τα γρονθοκοπήματα του Chris Brown μούτρο της Rihanna; Προσωπικά μου έρχεται το δεύτερο. Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι/ες θα φέρνετε πολύ εύκολα στο μυαλό σας τις φωτογραφίες της Rihanna το στραπατσαρισμένο από μία ανεξήγητη μανία, ζουμαρισμένο προφίλ της. Η περίπτωση ξυλοδαρμού της τραγουδίστριας το 2009 ήταν αυτή που άνοιξε το ζήτημα της  κακοποίησης διάσημων γυναικών στα media με viral προδιαγραφές. Η συγκεκριμένη εξωστρέφεια της Riri έπιασε τόπο και μία μέρα όπως αυτή που ξημέρωσε σήμερα, όπου η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως είναι το trending topic, αξίζει να της το "δώσουμε" αυτό.

Η Rihanna είχε τους δικούς της λόγους για να βγάλει όλο αυτό που βίωσε προς τα έξω. Λίγο αργότερα είχε εξηγήσει πως προφανώς το έκανε ώστε να δώσει κίνητρο στις γυναίκες που υφίστανται σωματική βία να κάνουν κάτι γι’ αυτό και να σώσουν τον εαυτό τους. Η Rihanna, παιδί ενός βίαιου πατέρα, με την αποκάλυψή της όντως ώθησε πολλές γυναίκες να σηκώσουν το τηλέφωνο και να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Ήθελα πλέον ο κόσμος να μάθει ποια είμαι. Ό,τι γνώμη κι αν σχημάτιζαν για μένα. Σκέφτηκα ‘Τώρα δεν έχεις να κρύψεις τίποτα’

Η Αmber Heard, αντίστοιχα, δώρισε τα 7 εκατομμύρια δολάρια του χρυσού διαζυγίου της με τον θερμοκέφαλο Depp σε νοσοκομείο για άρρωστα παιδιά και σε ίδρυμα για κακοποιημένες γυναίκες. Συγκινητική χειρονομία και αρκετά αυτονόητο το να δώσεις συμβολικά τα χρήματα που κερδίζεις από μία τέτοιου είδους δικαστική διαμάχη σε κακοποιημένες γυναίκες όταν είσαι διάσημη, κακοποιημένη ηθοποιός. Αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ μήπως η Heard αποφάσισε να τα δώσει όλα για όλα ώστε να κλείσει τα στόματα εκείνων που μπορεί να έλεγαν (τι έλεγαν δηλαδή, είπαν) πως όλο αυτό είναι σκηνοθετημένο, πως μάλλον η Amber αυτοχαστουκίστηκε με δύναμη για να “φάει τα λεφτά του γαμάτου Johnny Depp που αποκλείεται να είναι τόσο καθίκι, να δες, τον υπερασπίζεται και η πρώην γυναίκα του που τι λόγο έχει να τον υποστηρίξει (μήπως 2 παιδιά και μια κοινή περιουσία;) και τέλος πάντων ντάξει κρίμα αλλά κι η Amber γενικά δεν φαίνεται και πολύ σόι. Αυτή δεν είναι που έχει δηλώσει ότι πάει και με γυναίκες;”

Αυτά τα στόματα εννοώ. Πολλοί σκέφτηκαν έτσι, το περιβάλλον του Johnny είπε και κάποια απ’ αυτά. Και η Amber, μάλλον το είχε δει το έργο. Γιατί ο κόσμος σκέφτεται και έτσι, γι’ αυτό ήταν δύο φορές πιο υποχρεωμένη να πείσει πως ο άντρας της, αυτό το τεράστιο ίνδαλμα την έκανε τόπι στο ξύλο πού και πού. Στο μεταξύ ο Johhny Depp, αφού έσπασε το i phone πάνω στα μούτρα της Amber, πίνει τα ποτά του κάπου στο Λος Άντζελες αυτή τη στιγμή και μάλλον θα ετοιμάζει την επόμενή του ταινία.

Περίπτωση Sean Connery: Ο αρχετυπικός James Bond, o Σκοτσέζος Sir, ο αυθεντικός τζέντλεμαν, ο άντρας που θα θέλαμε για πατέρα μας και οι μητέρες μας θα συμφωνούσαν, ήδη από το 1965, όταν ήταν ήδη μεγάλος και τρανός, είχε δηλώσει στο Playboy πως “δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα κακό στο να χτυπάς μία γυναίκα, παρόλο που δεν συστήνω να γίνεται με τον ίδιο τρόπο που θα βάραγες έναν άντρα. ΈΝΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΛΑΜΗ δικαιολογείται στο μάγουλό της, αν όλες οι υπόλοιπες προειδοποιήσεις έχουν πέσει στο κενό”. Αν μία γυναίκα είναι σκύλα ή υστερική, θα το κάνω”.

We don’t bite, Sir.

Είκοσι χρόνια μετά και αφού είχε γίνει ήδη γνωστό πως ο Connery έκανε τα λόγια του πράξη πάνω στο σώμα της συζύγου του Diane Cilento (η οποία τον άντεξε σχεδόν 40 χρόνια παρόλο που την άφηνε αναίσθητη από το ξυλοφόρτωμα) ο Κυρίος Connery είπε σε συνέντευξή του πως δεν παίρνει τίποτα πίσω απ’ ό,τι έχει πει και -προφανώς- κάνει. Το 2000 ο Sean Connery χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Μάλλον θα μείνει στην ιστορία ως ο καλύτερος James Bond όλων των εποχών κι ως ένας αξιοσέβαστος υπηρέτης της 7ης τέχνης, όπως αντίστοιχα είναι για τη μουσική ο John Lennon, ο οποίος χτύπαγε σαν τρελός τα παιδιά του.

Η λίστα με τους λατρευτούς διάσημους άντρες που έχουν βγάλει την οργή τους πάνω σε γυναίκες έχει ονόματα όπως Michael Fassbender, Mickey Rourke, Bill Cosby, Sean Penn, Eminem, Jimmy Page κι άλλοι. Στον αντίποδα, θύματα όπως η Lady Gaga, η Oprah Winfrey, η Teri Hatcher, η Madonna κι αλλες πολλές. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά έχω την αίσθηση ότι τα παραπάνω θύματα έχουν στιγματιστεί πιο πολύ από τους παραπάνω θύτες. Για κάποιο λόγο το “αυτή έχει φάει ξύλο” ξεπουλάει πιο πολύ από το “αυτός έχει δώσει ξύλο”.

Δεν είμαστε ούτε ψυχολόγοι ούτε κοινωνιολόγοι ώστε να αναλύσουμε το φαινόμενο αυτό σε βάθος, ας το κάνουν αυτοί που το ξέρουν καλύτερα. Υπάρχει όμως κάτι που δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη γνώση, ούτε συγκλονιστική νοημοσύνη για να προκύψει ως συμπέρασμα.

Η βία εναντίον των γυναικών, η οποιασδήποτε μορφής βία, δεν θα φρενάρει ποτέ όσο τα media συνεχίζουν να αγαπούν άνευ όρων και να χαϊδολογούν διάσημους άντρες που επιβεβαιωμένα την έχουν ασκήσει επειδή είναι ταλαντούχοι ή έχουν ωραία μάτια “παρά τον κακό τους χαρακτήρα”. Όχι, δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζεις. Όλο αυτό κάνει κακό κι επιδρά με χίλιους δυο τρόπους στα συνειδητά και τα υποσυνείδητά μας. Υπάρχει κάποιος λόγος που κάποιοι και κάποιες συνεχίζουν να νιώθουν συμπάθεια για τον Oscar Pistorius παρά το φρικτό γεγονός ότι πλάκωσε τη σύντροφό του μ’ ένα ρόπαλο του κρίκετ πριν την πυροβολήσει.

Ποιος είναι αυτός; Ίσως το ότι όλα αυτά τα προσλαμβάνουμε ως εικόνες μέσα από μία οθόνη που τα δείχνει λιγότερο επώδυνα και λιγότερο αληθινά και σαν πιο βγαλμένα από ταινία και αφορούν ανθρώπους που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μέσα σε δραματικά, θεαματικά σκηνικά. Αλλά το γεγονός πως μιλάμε για ανθρώπους υποτιθέμενα άξιους θαυμασμού ή και ταύτισης (και σίγουρα ζήλιας) δεν πρέπει να μας κάνει πιο αδιάφορους ή πιο επιεικείς ή πιο κομπλεξικούς προς αυτούς που υποτίθεται πως τα έχουν “όλα” ενώ εμείς “τίποτα”. Κι αν όντως τα έχουν “όλα”, τότε πρέπει τα Μέσα που τους προβάλλουν να τους στερήσουν αυτό που θα τους κοστίσει πραγματικά πολύ: Τη φήμη τους.