OPINIONS

Είδα για πρώτη φορά “Keeping Up with the Kardashians” και έζησα για να το διηγηθώ

Βαριέμαι τα reality show. Τα βαριέμαι γιατί συχνά δεν μπορώ να κατανοήσω τα όρια του πραγματικού από τo φτιαχτό, από τη σκηνοθετική οδηγία που επιδρά καθοριστικά πάνω στην πηγαία συμπεριφορά των πρωταγωνιστών. Έχω παρακολουθήσει ελάχιστα από αυτά που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει στην ελληνική τηλεόραση, ενώ μέχρι πρόσφατα είχα χαζέψει μόνο το Playboy Mansion, στο σπίτι ενός φίλου που είναι μεγάλος φαν του Hefner.

Πριν λίγες μέρες αποφάσισα να παρακολουθήσω τη σειρά που ανέδειξε, ίσως, την πιο ισχυρή τηλεοπτική οικογένεια της εποχής. Φυσικά εννοώ το Keeping Up with the Kardashians.

Δε θα είχα πεισθεί να παρακολουθήσω το συγκεκριμένο reality για κανένα λόγο, αν δεν είχαν συντρέξει σωρευτικά οι παρακάτω παράγοντες:

– Τη σειρά παρακολουθούν ευλαβικά η Νάνσυ και η Δανάη, οι φίλες μου που έχουν μεταξύ τους εντελώς διαφορετικά γούστα στην ποπ κουλτούρα. Τι ακριβώς τις κρατάει στο συγκεκριμένο reality, αν τίποτα άλλο δεν τις συνδέει πουθενά;

– Τη σειρά, επίσης, παρακολουθούν ο φίλος μου και ο συγκάτοικός του, παρότι οι ίδιοι δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο χολιγουντιανό ή εν γένει γκλάμορους κουτσομπολίστικο.

– Είχα ακούσει πολλά για τη μάνα των Kardashians και ήθελα να δω με τα μάτια μου αν είναι τόσο “momager” όσο λένε.

Κάθισα, λοιπόν, μπροστά στην τηλεόραση, έβαλα το κανάλι Ε! (το original) και αφέθηκα στο θέαμα για περίπου μια ώρα – μαζί με τις διαφημίσεις. Οι πρώτες αντιδράσεις μου από την παρακολούθηση ενός επεισοδίου KUWTK ήταν οι παρακάτω:

– Αυτή είναι η Kim, ωραία, έπεσαν τα SOS, την ξέρω. Τον Kanye μας τον δείχνει καθόλου;

– Κι αυτό το ξέρω, για τη ληστεία στο Παρίσι.

– Αυτή ποια είναι;

– Κι αυτή ποια είναι;

– Πάντως όλες έχουν όνομα από Κ.

– Η κοντή αδερφή είναι αυτή που έχει πάει στο κολέγιο, το είχα διαβάσει στο Buzzfeed (πάντα θα ταυτιστώ με το φυτό, ακόμα και στα reality).

– Η μικρή αδερφή δεν είναι αυτή που είναι με έναν ράπερ, ο οποίος ήταν πρώην της κοπέλας του αδερφού της, που είναι η Blac Chyna; Έχει γράψει τραγούδι ο Κηλαηδόνης για αυτή την κατάσταση.

 

*Στο σημείο αυτό ξεκινάει επίσημα το γκουγκλάρισμα, παρότι έχουν περάσει ελάχιστα λεπτά από την έναρξη του επεισοδίου. Πρώτα keywords: Kardashian sister Blac Chyna relationship.

– Πού είναι η μάνα, εγώ για τη μάνα ήρθα.

– Θα πάνε στην Κόστα Ρίκα να ξεκουραστούν. Για να το λένε, κάτι θα έκαναν και θα κουράστηκαν.

– Αυτός ποιος είναι και γιατί ουρλιάζουν επειδή βρήκαν μια κοπέλα στο δωμάτιό του;

– Όου, φίλε – όποιος κι αν είσαι – την έβαψες, δε θα σου ξαναμιλήσει καμία μέχρι να πατήσετε το χώμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

– Γαμπρός τους είναι; Της Kourtney ο άντρας;

*Γκουγκλάρισμα Kourtney husband relationship*.

 Τη σειρά αυτή θα την παρακολουθήσεις για να δεις πώς (σου δείχνουν ότι) ζουν οι Kardashians και, κυρίως, για να αντιληφθείς πώς επηρεάζουν τα παγκόσμια trends.

Στην πορεία του επεισοδίου καταλαβαίνεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικογένεια και συγκεκριμένα κατανοείς τις επιμέρους εκδηλώσεις των συναισθημάτων στο πλαίσιο των δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ τους. Οι σπόντες πετάγονται από δω κι από κει χωρίς έλεος, δίνοντας την εντύπωση πως οι αδερφές είναι εξαιρετικά δεμένες μεταξύ τους, όμως ταυτόχρονα δε διστάζουν να στηλιτεύσουν η μία τα κακώς κείμενα στη ζωή της άλλης.

– Έλα ρε μάνα Kris Jenner, εσένα περίμενα τόση ώρα.

– Ωραία γυναίκα.

– Σαφώς αυτή κάνει κουμάντο. Εντάξει, λίγο και η Kim.

– Ποια ήταν παντρεμένη με μπασκετμπολίστα και γιατί χώρισαν;

– Εγώ πού ξέρω τόσα πράγματα γι’ αυτές ενώ δεν έχω δει ποτέ το reality;

Οι δραστηριότητες του ταξιδιού συνεχίζονται κανονικά. Οι Kardashians κάνουν μπάνιο, πίνουν iced tea, τρώνε και συζητάνε ώρες ατελείωτες για διάφορα θέματα οικογενειακά. Σε μισή ώρα επεισοδίου έχουν συζητήσει τόσο πολύ για τα μέλη της οικογένειάς τους, όσο έχω συζητήσει εγώ με τη μάνα μου από την αρχή της χρονιάς.

– A, τώρα θα κάτσουν δηλαδή να φάνε όλοι μαζί και θα έρθει και ο Scott και θα το παίξουν ότι δεν τρέχει τίποτα που έπιασαν την κοπέλα στο δωμάτιό του.

– ΚΑΛΕ, ΤΟΥ ΠΕΤΑΝΕ ΝΕΡΑ.

 

Στο τέλος του επεισοδίου – και πριν ψάξω να βρω το επόμενο – έκανα τον απολογισμό του 45λεπτου καθαρού τηλεοπτικού χρόνου μέσα στον οποίο “βούτηξα στα άδυτα” της οικογένειας Kardashian.

Αν θέλεις να παρακολουθήσεις κάτι ώστε να αδειάσει το μυαλό σου από τα προβλήματα της καθημερινότητάς σου, το KUWTK είναι μια εξαιρετική επιλογή. Πρόκειται για ένα lifestyle που δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχεις δει. Δε διαθέτει τη φινέτσα, το γυάλισμα μιας οικογένειας που θα απασχολούσε, για παράδειγμα, σε καθημερινή βάση το ”Town and Country”. Είναι πιο “χύμα”, πιο εκλαϊκευμένο, με σημεία που μπορείς να κατανοήσεις, γιατί ίσως υπάρχουν και στη δική σου ζωή. Το lifestyle μόνο του δε θα έλεγε, όμως, κάτι, αν δεν παρουσιαζόταν στο πλαίσιο των οικογενειακών τους σχέσεων. Η “αφήγηση”, αν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι, πραγματοποιείται γύρω από αυτό τον άξονα. Μια οικογένεια της οποίας τα μέλη διατηρούν την αυτονομία τους, το σταριλίκι τους – καθένας για άλλους λόγους, έστω κι αν σε πρώτο επίπεδο δεν καταλαβαίνεις γιατί π.χ. η Kylie να είναι σταρ – και ταυτόχρονα όλες τους οι πράξεις, όπως παρουσιάζονται μέσα από τον τηλεοπτικό τους χρόνο, είναι προσανατολισμένες στην οικογένεια.

Οι χαρακτήρες δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθείς, με την εξαίρεση της Khloe, αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία. Τη σειρά αυτή θα την παρακολουθήσεις για να δεις πώς (σου δείχνουν ότι) ζουν οι Kardashians και, κυρίως, για να αντιληφθείς πώς επηρεάζουν τα παγκόσμια trends. Είναι ένα συνονθύλευμα από success stories που προέκυψαν μετά από την απόφαση μιας μητέρας να πουλήσει αυτό που μπορούσε να κάνει καλά: να μεγαλώσει μια καλά δεμένη οικογένεια. Φυσικά και τα “προβλήματα” των μελών της θα σου φανούν ανύπαρκτα τις περισσότερες φορές, φυσικά κάποιες στιγμές θα σκεφτείς “αχ, είναι χαζές”, ενώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο, εννοείται ότι θα ζηλέψεις την οικονομική τους άνεση, όσο θα αλλάζεις στρατόπεδα ανάμεσα στις αδερφές και τη μητέρα.

Οι Kardashians είναι ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο τηλεοπτικό προϊόν, το οποίο προορίζεται για να ελαφρύνει την καθημερινή σου διάθεση. Αν το θελήσεις, θα βρεις και άλλα επίπεδα ανάγνωσής του.

Αν θα ξαναδώ; Φυσικά. Δε θα είναι η προτεραιότητά μου, γιατί δεν προλαβαίνω να παρακολουθήσω σε τακτική βάση ούτε τις σειρές που περιμένω εδώ και καιρό, όμως δεν πρόκειται να σνομπάρω ξανά τις Kardashians. Αυτή η οικογένεια μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον του καθένα μας, για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους. Τους αισθάνεσαι τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά ταυτόχρονα. Κι αυτή είναι η βάση της επιτυχίας τους.