WATCHLIST

6 μαθήματα ζωής που θα βρίσκουμε για πάντα στο Toy Story

Πριν δύο δεκαετίες και κάτι, ένας ξύλινος σερίφης άλλαξε το σινεμά για πάντα. Αν έχεις πάθει ανοσία σε τέτοιες βαρύγδουπες δηλώσεις, σκέψου πως η συμβολή της τεχνολογίας του πρώτου “Toy Story” είναι κατά πάσα πιθανότητα το βασικότερο επίτευγμα στο animation μετά την εισαγωγή του χρώματος. Τέτοιου βάρους είναι η σημασία της. Το “Toy Story” όμως κατάφερε και κάτι ακόμη. Το πολύ σπάνιο καύχημα της απόδοσης άμεσης ταυτότητας στο νεοσύστατο στούντιό του.

Η Pixar έγινε σε αρχικό στάδιο συνώνυμη με την πρώτη της ταινία αλλά, κυρίως, βρήκε άμεσα τον εαυτό της. Θα γινόταν αυτό το – πολύ σύντομα οσκαρικό – στούντιο παραγωγής με ταινίες κινουμένων σχεδίων που, με παιδική καρδιά αλλά ώριμες ευαισθησίες, θα μπορούσε να κερδίσει και το παιδί, και τη μητέρα του, και όλα τα ενδιάμεσα στάδια ζωής του ανθρώπου που αγαπά το σινεμά ή, πολύ απλά, τα αφηγήματα.

Το “Toy Story 4” συνεχίζει την παράδοση αυτές τις μέρες στις κινηματογραφικές αίθουσες με ενέργεια και χιούμορ, επανεκτιμώντας τις δυνάμεις του Woody και αγκαλιάζοντας τη ζωή με όλους τους κινδύνους και τις αβεβαιότητές της. Η ταινία, χωρίς εκπτώσεις στις φιλόδοξες ιδέες της, σέβεται τη σκέψη των μικρών και μεγάλων του θεατών, εμπνέοντας την ίδια αντίδραση που νιώθεις για τους ήρωές της εδώ και 20 χρόνια: Μια έκρηξη λατρείας για τα παιχνίδια σου και για τα παιχνίδια που πρόκειται να αποκτήσεις ή να δωρίσεις στο παιδί σου.

Με αφορμή το “Toy Story 4”, εμείς συγκεντρώσαμε όλα τα μαθήματα ζωής που έχουμε πάρει από τις αγαπημένες μας ταινίες και τα συνοδεύσαμε με τα κατάλληλα παιχνίδια. Δείξε σεβασμό. Μπορεί όταν κλείνεις την πόρτα να ζωντανεύουν.

Πίστεψε στον εαυτό σου

Toy Story Buzz Lightyear φιγούρα 30cm με ομιλία από την Thinkway

Όταν γνωρίσαμε τον Buzz Lightyear, ήταν πεπεισμένος ότι η αποστολή του ήταν αληθινή και ότι έπρεπε να σώσει τον πλανήτη. Ο Woody πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του “Toy Story” προσπαθώντας να τον πείσει πως ήταν απλά ένα παιχνίδι. Και τα παιχνίδια δεν μπορούν να πετάξουν. Ο Buzz όμως πέταξε και γέλασε τελευταίος. Και μπορεί τα παιχνίδια του Andy να μην έχουν υπερδυνάμεις, αλλά έχουν όλα τους σώσει τη μέρα σε αμέτρητες περιστάσεις. Ένας Buzz στο ράφι σου να σου λέει “Το Infinity and Beyond” θα είναι διαρκής υπενθύμιση ότι κι εσύ μπορείς να πετύχεις όσα βάλεις στο νου σου.

Έχεις φόβο, αλλά έχεις και κουράγιο

Toy Story 4 Buzz & Woody στο Καρναβάλι από τη LEGO®

Το υπέροχο “Τα Μυαλά που Κουβαλάς” της Pixar μας έμαθε ότι ο φόβος είναι εκεί για να μας προστατεύσει. Δεκτό και πολύτιμο. Όπως τόνισε η Dory στον Marlin όμως στο “Ψάχνοντας τον Νέμο”, αν τον αφήσουμε να μας κυριεύσει δεν θα ζήσουμε τίποτα στο τέλος. Τα παιχνίδια των “Toy Story” βρίσκονται συχνά σε περιπέτειες που κρύβουν κινδύνους. Υπάρχει λέξη όμως για το τρικ που δίνει τη λύση και λέγεται κουράγιο. Ο Woody το επιστρατεύει σε όλες τις ταινίες και ειδικά στη νέα ταινία Toy Story 4 όπου πρέπει να αντιμετωπίσει έναν κόσμο χωρίς τον Andy και την αδυναμία που του είχε. Ζήσε ατελείωτες περιπέτειες στο καρναβάλι με τα τουβλάκια της LEGO® και άσε τον Woody και την παρέα του να σε εμπνεύσουν να μην το βάλεις ποτέ κάτω.

Οι αλλαγές μπορεί να είναι ok

 

Μιλώντας για κουράγιο, μάλλον στη ζωή δεν θα έχουμε περισσότερους λόγους να κάνουμε χρήση του από τις στιγμές που βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μία αλλαγή. Ακόμη και οι άνθρωποι που τις αποζητούν, μπορεί να βιώσουν άγχος και ανασφάλεια για τη νέα τους πραγματικότητα. Η μεγαλύτερη από αυτές τις αλλαγές μπορεί να είναι τελικά και μόνο το γεγονός ότι μεγαλώνουμε και μαζί με αυτό έρχονται και αποχωρισμοί. Από τι να είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος που δεν δάκρυσε στις τελευταίες σκηνές του “Toy Story 3” οπου ο Andy αποχαιρετά τον Woody; Δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν υπάρχει. Η ουσία της ιστορίας του Woody, του Buzz, του Andy, της Bo Peep, της Jessie και όλων των ηρώων, κρύβεται σ’ αυτό ακριβώς το γλυκόπικρο μήνυμα του “Toy Story”. Οι αλλαγές και οι μεταβάσεις πονάνε, αλλά αν μισοκλείσεις τα μάτια θα διακρίνεις μια καλύτερη εκδοχή σου να αχνοφαίνεται στο τέλος τους. Κράτα σφιχτά τις φιγούρες του Woody και του Buzz στα χέρια σου και άφησέ τους αγαπημένους ήρωες να σου δώσουν δύναμη.

Η διαφορετικότητα είναι το παν

Toy Story 4 Playskool Κύριος Πατάτας από την Hasbro

Τα κουτιά παιχνιδιών του Andy και της Bonnie είναι πολυσυλλεκτικά. Έχουν παιχνίδια όλων των ειδών, μεγεθών και χρωμάτων. Κάποια είναι παλαιότερα, κάποια καινούρια και γυαλιστερά, κάποια είναι Mattel και κάποια Hasbro, κάποια – όπως ο απίστευτος Forky του “Toy Story 4” – είναι αυτοσχέδια προϊόντα φαντασίας του ιδιοκτήτη τους. Διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικές προσωπικότητες συνυπήρξαν αρμονικά παρά τους αρχικούς τους δισταγμούς και επιβίωσαν με την αλληλεγγύη. «Κανένα παιχνίδι δεν μένει πίσω», επαναλαμβάνει ο Woody στη νέα ταινία. Σε έναν δίκαιο κόσμο, και κανένας άνθρωπος. Ποιο καλύτερο παιχνίδι για να αναδείξει ότι είναι οκ να είσαι διαφορετικός από τον κος Πατάτα που δεν τον ενοχλεί να αλλάζει μάτια, μύτη, στόμα γιατί λατρέυει να είναι αυτό που είναι! Μια γλυκιά πατάτα! 

Oι λανθασμένες εκτιμήσεις είναι μέρος της ζωής

 

Toy Story 4 POP!: Woody από την Funko

Όπως και οι πρόγονοί του, το “Toy Story 4” είναι γεμάτο λάθη. Λανθασμένες εκτιμήσεις του Woody, λάθος κινήσεις του Buzz, λάθος αποφάσεις του Forky, λάθη που φέρνουν σε δύσκολη θέση τους υπόλοιπους, λάθη που διακινδυνεύουν τη ζωή των παιχνιδιών. Μαθαίνουν όμως από αυτά, συγχωρούν και προχωρούν παρακάτω. Η ζωή είναι μικρή για πικρίες και ακόμη μικρότερη για να επαναλαμβάνεις συνεχώς τα ίδια σφάλματα. Μια POP! Φιγούρα με τον Woody θα σου θυμίζει ότι δεν έχεις χρόνο για άλλο πόνο.

Η φιλία είναι για το άπειρο κι ακόμα παραπέρα

Βιβλία Toy Story – Εκδόσεις Μίνωας

«Αν αγαπάς κάποιον, πες του το. Γράψε το όνομά σου και στη μπότα τους και πες το σε όλο τον κόσμο άμα λάχει».

Οι καλοί φίλοι θα σε βοηθήσουν να πιστέψεις στον εαυτό σου, θα σου δώσουν κουράγιο, θα περάσουν μαζί σου τις αλλαγές, θα συμπληρώσουν τα κενά σου και θα σε παρηγορήσουν για τα λάθη σου. Θα κάνουν όλα τα παραπάνω δηλαδή και, ακόμα κι αν χρειαστεί να τους πεις αντίο, θα το κάνεις με την καρδιά σου αν ξέρεις ότι θα είναι για το καλό τους. Αληθινή φιλία σημαίνει να εύχεσαι τα καλύτερα για τον αγαπημένο σου φίλο και να παλεύεις για να τα πετύχει. Και αν σου λείπουν οι φίλοι σου από το Toy Story μπορείς να απολαμβάνεις ξανά και ξανά τις ιστορίες τους μέσα από τα βιβλία τους.Κι αν αποχωριστούμε κι εμείς το “Toy Story” μετά την τέταρτη συνέχειά του, μην ξεχνάς:

Eγώ κι εσύ μαζί.

Τα βάσανά σου είναι και δικά μου,

και για τους δυο μας χτυπάει η καρδιά μου,

Δυο φιλαράκια με μια ψυχή,

Εγώ κι εσύ μαζί,

Εγώ κι εσύ μαζί.

Κι όσο περνάνε και φεύγουν τα χρόνια,

και η φιλία μας θα μένει αιώνια,

Είναι γραπτό μας μοίρα κοινή…

Εγώ κι εσύ μαζί!

Εγώ κι εσύ μαζί!

Εγώ κι εσύ μαζί…!

To “Toy Story 4” κυκλοφορεί στις αίθουσες από 20 Ιουνίου