WATCHLIST

Πέθανε ο σκηνοθέτης του “Τελευταίου Αυτοκράτορα”, Bernardo Bertolucci

AP Photo/Nick Ut

Πέθανε σήμερα στη Ρώμη σε ηλικία 77 ετών, μετά από μακρά ασθένεια, ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Bernardo Bertolucci. Ο Bertolucci θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους Ιταλούς σκηνοθέτες της δεκαετίας του '70. Μερικές από τις γνωστότερες ταινίες, του σκηνοθέτη που είχε κερδίσει τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών, το 2011, ήταν το «Τσάι στη Σαχάρα», «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας», «Ο Κομφορμίστας», «Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι», «Οι ονειροπόλοι» κ.ά.

Γεννημένος στις 16 Μαρτίου του 1940, σε μια εύπορη οικογένεια στην Πάρμα, ο Βertolucci εξελίχθηκε σε ποιητής, παραγωγός, σκηνοθέτης βραβευμένων ταινιών και ντοκιμαντέρ, που επηρέασε μέσα από την καλλιτεχνική του δράση την ιταλική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του δράση σε μικρή ηλικία και σύντομα αναγνωρίστηκε η αξία του. Σε ηλικία 20 μόλις ετών απέσπασε το έγκυρο λογοτεχνικό βραβείο Βιαρέτζιο, ενώ στον κινηματογράφο εργάσθηκε αρχικά ως βοηθός του Pierre Paolo Pasolini στο εμβληματικό Accattone. Η πρώτη δική του ταινία ήταν η “The Grim Reaper” του 1962.

Ο «Τελευταίος Αυτοκράτοράς» του συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ταινίες που έχουν αποσπάσει τα περισσότερα Όσκαρ -απέσπασε 9 βραβεία, σε κάθε κατηγορία στην οποία ήταν υποψήφια το 1987-, ενώ το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι παρόλο που θεωρείτε μία από τις σημαντικότερες ταινίες του 20στου αιώνα περιείχε σκηνές -με πιο χαρακτηριστική αυτή του βιασμού της πρωταγωνίστριας με τη χρήση βουτύρου ως λιπαντικού- που προκαλούσαν διαχρονικά αντιδράσεις. Σύμφωνα με την La Repubbica, το «φαινόμενο Μπερτολούτσι» απογειώθηκε τότε ακριβώς, το 1972 εξαιτίας της ταινίας που εξερευνά τις σεξουαλικές σχέσεις ενός μεσήλικα με μια νεαρή Γαλλίδα  και της έντονης λογοκρισίας που δέχθηκε. Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται χαρακτηριστικά σε «μεσαιωνική πυρά στην οποία πέταξαν το φιλμ», ωστόσο παράλληλα απογειώθηκε η φήμη του σκηνοθέτη της.

Ο Bertolucci είχε παραδεχθεί πολλά χρόνια αργότερα ότι η 19χρονη τότε πρωταγωνίστρια, Maria Schneider, δεν γνώριζε για τη σκηνή πριν γυριστεί γιατί εκείνος ήθελε την αυθεντική της αντίδραση «ως κορίτσι, όχι ως ηθοποιός» να καταγραφεί στην κάμερα. Πριν το θάνατό της το 2011, η Schneider είχε πει ότι είχε νιώσει ταπεινωμένη και «λίγο βιασμένη» από τον συμπρωταγωνιστή της Marlon Brando και τον Bertolucci, αλλά ο σκηνοθέτης είχε αρνηθεί ότι της είχε συμπεριφερθεί άσχημα.

Το 2003 με το «Οι Ονειροπόλοι» ο Bertolucci «επιστρέφει» στο 1968 όταν τρεις νέοι ενώ το Παρίσι φλέγεται, ανακαλύπτουν την σεξουαλική τους ταυτότητα. Το 2012, ο ίδιος γυρίζει το τελευταίο του έργο στην Ρώμη, «Εγώ και εσύ».

Ο Bernardo Bertolucci έζησε, κατά κύριο λόγο, στην Ρώμη και στο Λονδίνο. Με έντονη ευαισθησία και ενδιαφέρον για όλη την ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Και για τον λόγο αυτό, ήταν από τους πιο ένθερμους και ειλικρινείς υποστηρικτές των Ελλήνων που βρήκαν καταφύγιο στην Ιταλία αντιστεκόμενοι στην στρατιωτική δικτατορία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κεντρική φωτογραφία:AP Photo/Nick Ut