HARVEY WEINSTEIN

Μπορεί το όνομα Harvey Weinstein να μην σου λέει τίποτα, τις ταινίες του όμως τις έχεις δει

Το ''Pulp Fiction'' του Quentin Tarantino, ''Ο Άγγλος Ασθενής'' με τον Ralph Fiennes, το ''Good Will Hunting'' που απογείωσε την καριέρα των Ben Affleck και Matt Damon, το ''Ερωτευμένος Σαίξπηρ'' που χάρισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου στην Gwyneth, το ''Scary Movie'', το ''Chocolat'', το αγαπημένο μας ''Kate & Leopold'' και το ''Aviator'' με τον Leonardo Di Caprio. Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι ταινίες που σίγουρα έχεις δει μια φορά στη ζωή σου;

1. Το γεγονός ότι τις είδες κάποια Κυριακή βράδυ στο Mega κουκουλωμένη με την κουβέρτα σου; Όχι.

2. Το γεγονός ότι πρωταγωνιστούν μεγάλα ονόματα του Hollywood; Όχι.

3. Το γεγονός ότι αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη της καριέρας των πρωταγωνιστών τους; Όχι.

4. Το γεγονός ότι είχαν ΟΛΕΣ παραγωγό τον πανίσχυρο Harvey Weinstein; Ναι.

Μπορεί να μην ξέρεις το όνομά του, μπορεί να μην είχες ιδέα για την ύπαρξή του πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις (ως τώρα) 21 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά τις ταινίες του τις έχει δει.

Ακόμα και αν βλέπεις φανατικά ταινίες και πηγαίνεις τακτικά σινεμά, οι πιθανότητες να προσέξεις τα ονόματα που συνοδεύουν τους τίτλους των executive producers που στριφογυρίζουν ανάμεσα στα εφέ είναι μικρές- οι περισσότεροι εκείνη την ώρα τρώμε ποπ κορν ή χαζεύουμε στο κινητό μας. Αυτά τα ονόματα όμως, όπως του Weinstein είναι πανίσχυρα στην, όχι και τόσο, μαγική χώρα του Hollwood και μπορούν να δημιουργήσουν αλλά και να καταστρέψουν καριέρες.

Όπως διαβάζουμε στο άρθρο του Ronan Farrow στο New Yorker, ο παραγωγός, συν- ιδρυτής των εταιρειών Miramax και Weinstein Company και υπεύθυνος για τεράστιες επιτυχίες του Hollywood είναι ένας άντρας που χρησιμοποίησε τη θέση του για να παρενοχλήσει σεξουαλικά, να υποβαθμίσει και να απειλήσει την καριέρα δεκάδων ηθοποιών.

Στους New York Times διαβάζουμε, Πριν δύο δεκαετίες, ο παραγωγός κάλεσε την Ashley Judd στο ξενοδοχείο Peninsula στο Beverly Hills, κάτι που εκείνη θεώρησε ότι είναι επαγγελματικό ραντεβού. Αντί για το πρωινό που πίστευε ότι θα έτρωγαν ενώ θα συζητούσαν, εκείνος είχε ζητήσει να την στείλουν στο δωμάτιο του, όπου και την περίμενε με μια ρόμπα και την ρώτησε αν μπορεί να του κάνει ένα μασάζ ή να τον παρακολουθεί ενώ κάνει ντους. ”Πώς μπορώ να φύγω από το δωμάτιο όσο πιο γρήγορα γίνεται χωρίς να επηρεάσω την επαγγελματική μου σχέση με τον Harvey Weinstein” αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της ότι αναρωτιόταν όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τον παραγωγό.

Η λίστα είναι μεγάλη και τα ονόματα που εμφανίζονται σε αυτή σε βάζουν σε σκέψεις, γιατί μιλάμε για ηθοποιούς με τεράστια επιτυχία στο Hollywood, οι οποίες στο μυαλό μας φαντάζουν ως υπερηρωίδες και όταν περιγράφουν πώς τους επιτέθηκε ο Weinstein σεξουαλικά και πώς επηρέασε την καριέρα τους το γεγονός ότι αντέδρασαν, μουδιάζεις. Γιατί ακόμα και εκείνες, οι λαμπερές, αυτές που τα έχουν όλα, που ζουν τον έρωτά τους στο Λος Άντζελες, που σιγά μωρέ τι ανάγκη έχουν, έχουν έρθει αντιμέτωπες με σιχαμένους τύπους, που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα πάνω τους, απλά γιατί έχουν ένα τίτλο δίπλα στο όνομά τους. Γιατί αυτοί οι τύποι είναι παντού, απλά κάποιοι, σαν τον Weinstein, το κρύβουν πίσω από την τεράστια επιρροή που έχουν στο χώρο εργασίας τους με αποτέλεσμα να χρειάζονται 20+ χρόνια για να αποκαλυφθεί το πραγματικό τους πρόσωπο.

Θα μου πεις, πώς μπορείς να ξέρεις τι γίνεται πίσω από τις κάμερες; Πώς μπορείς να ξέρεις αν ο χ, ψ παραγωγός έχει προσπαθήσει να βιάσει την χ, ψ ηθοποιό που βλέπεις στην αγαπημένη σου ταινία; Δεν μπορείς. Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως είναι να μην αφήνεις κανέναν Weinstein αυτού του κόσμου να σου επιβάλλεται- είτε μιλάμε για τον αηδιαστικό παππού στο μετρό που σε χαϊδεύει στο μπούτι και αντί να ντρέπεται αυτός, νιώθεις άσχημα εσύ και δεν μιλάς είτε για τον μεθυσμένο άγνωστο στο μπαρ που επιμένει να σου κολλάει.

Σε αυτό βέβαια σύμμαχοί μας πρέπει να είναι και οι άντρες, οι οποίοι δεν θα έπρεπε αντιδρούν σε τέτοιες ειδήσεις ΜΟΝΟ όταν έχουν κόρες και αδερφές.