WATCHLIST

25 ηρωίδες δράσης του σινεμά που δεν μάσησαν ποτέ

Σταμάτα τώρα ό,τι κάνεις, ο Quentin Tarantino σκέφτεται να επαναφέρει τη Νύφη.

Μέχρι να σηκώσει ξανά την κατάνα της, θα τη βρεις παρακάτω παρέα με άλλες ηρωίδες δράσης που σήκωσαν κι αυτές το όπλο τους στη μεγάλη οθόνη. Από τόξα και ξίφη, μέχρι λάσο, μαγικά ραβδιά και φλογοβόλα. Όπως θα διαπιστώσεις όμως, η αληθινή τους δύναμη ήταν η αντοχή τους μπροστά στο τέλος του κόσμου.

Έχουμε και λέμε:

Ellen Ripley

Η Ripley των ‘Alien’ ήταν για χρόνια πρότυπος γυναικείος χαρακτήρας δράσης και για καλό λόγο. Η μοναδική επιζήσασα της επίθεσης των εξωγήινων xenomorphs στο διαστημόπλοιο Nostromo είναι ηρωική, ηγετική και πάνω απ’ όλα ανθρώπινη. Παίρνει έξτρα points γιατί τη δεκαετία του ‘70 που εμφανίστηκε, οι κεντρικοί γυναικείοι ρόλοι στη δράση ήταν περίπου ανύπαρκτοι. Ellen, σ’ ευχαριστούμε για τις υπόλοιπες.

Katniss Everdeen

Η Katniss κέρδισε σε δύο επίπεδα. Έβαλε τέλος στη δικτατορία του Panem και έγινε η ιδανική πρωταγωνίστρια για τα millennials στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Η Jennifer Lawrence είχε ήδη πάρει ιδέα από Όσκαρ και μπλοκμπάστερ πριν την Katniss – η υποψηφιότητά της για το “Winter’s Bone” και η Mystique των X-Men είχαν προηγηθεί – όμως εδώ μιλάμε για αληθινό πεπρωμένο. Ήταν η τέλεια ηθοποιός, σε τέλειο για εκείνη ρόλο, την τέλεια χρονική στιγμή.

The Bride

Όταν ο πρώην της σκοτώνει τον μέλλοντα άντρα της τη μέρα του γάμου τους, η Νύφη δεν μπορεί να το αφήσει έτσι. Ο Quentin Tarantino έστειλε την παλιά του μούσα, Uma Thurman, σε ένα εκτενές επεισόδιο δολοφονικής μανίας για εκδίκηση. Η «πιο φονική γυναίκα στον κόσμο» δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Ειδικά τώρα που μπορεί να επιστρέψει.

Sarah Connor

Ποιος είδε τη Sarah Connor στο “Terminator 2: Judgment Day” και δεν τη φοβήθηκε. Σίγουρα όχι τα ρομπότ που την καταδιώκουν. Η προστασία του γιου της είναι η μεγάλη της αποστολή και θα τη φέρει σε πέρας με κάθε κόστος. Η Sarah δεν γεννήθηκε πολεμίστρια, αναγκάστηκε όμως να γίνει. Γι’ αυτό και η ιστορία της στο αρχικό “Terminator” είναι εξίσου σημαντική. Η επαναφορά της στην οθόνη έρχεται αυτό το φθινόπωρο με το “Terminator: Dark Fate”.

Eowyn

Το “Lord of the Rings” δεν θα ξεχωρίσει ποτέ για το γυναικείο του στοιχείο. Παρ’ όλα αυτά, η μεταφορά του έπους του Tolkien φύλαγε καλές στιγμές για όλες τους. Η Galadriel, η Arwen, η Tauriel και η Eowyn επεμβαίνουν σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας, με την τελευταία να σκοτώνει εντυπωσιακά τον Witch King. Χρήσιμο και το σπαθί της, αλλά το πρώτο χτύπημα ήρθε με ένα mic drop: “I am no man”.

Imperator Furiosa

Το “Mad Max: Fury Road” έχει στον τίτλο του τον διαχρονικό ήρωα του ομώνυμου franchise, αλλά η πραγματική του πρωταγωνίστρια είναι η Furiosa. Η δραπέτης του Immortan Joe θέλει να απελευθερώσει τις συζύγους του σαδιστή δυνάστη τους και σ’ αυτό, εκτός από τις ικανότητές της, τη βοηθά κυρίως η άρνησή της να το βάλει κάτω.

Yu Shu Lien

Αν είχαμε θέσει ως κριτήριο το πόσο κουλ είναι οι σκηνές μάχης της καθεμιάς τους, η Yu Shu Lien στο “Τίγρης και Δράκος” θα ήταν η βασίλισσα της λίστας. Η Michelle Yeoh το κάνει να φαίνεται εύκολο. Μπορείς ακόμη να τη δεις να τσακίζει κορμιά στα 56 της, να ‘ναι καλά το “Star Trek: Discovery”.

Hermione Granger

Κατά τη μεταφορά της από τις σελίδες των βιβλίων “Harry Potter” στη μεγάλη οθόνη, η Hermione έχασε περισσότερα ελαττώματα από όσα θα προτιμούσα. Ήταν όμως πάντα το ετοιμοπόλεμο, πανέξυπνο κορίτσι που ξελάσπωνε τους φίλους της, δεν δίσταζε να αυτοθυσιαστεί για το κοινό καλό και μέχρι το τέλος είχε μάθει να ελέγχει καλύτερα και τον πανικό της.

Hit-Girl/X-23/Hanna

Το Hit-Girl του παλαβού “Kick Ass”, η X-23 του μελαγχολικού “Logan” και η Hanna του ομώνυμου φιλμ ήταν πρωταγωνίστριες σε ταινίες με πολύ διαφορετικό DNA, αλλά κοινό πυρήνα. Τις μεγάλωσαν για να γίνουν φονικές μηχανές, όμως είχαν μέσα τους πολλά περισσότερα. Πέρα από το ψυχογράφημά τους, θα ευχαριστηθείς και τις κοφτές, εντυπωσιακές χορογραφίες μάχης τους. Αν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν γινόταν ταινία και με τις τρεις, θα μιλούσαμε για την πιο αποτελεσματική ομάδα κρούσης που έχει φτιαχτεί ποτέ.

Princess Leia

Η εμβληματική Princess Leia είναι η Δύναμη προσωποποιημένη. Στρατηγική, ώριμη και πιο ισορροπημένη απ’ ότι ο μέσος άνθρωπος στην εφηβεία του, οργανώθηκε στην αντίσταση και είναι αγκάθι στο πλευρό των φασιστικών ταγμάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες στον γαλαξία των “Star Wars” μέχρι και σήμερα. Ο θάνατος της Carrie Fisher πόνεσε πολύ, όμως το “Rise of Skywalker” τής ετοιμάζει ένα συγκινητικό αντίο αυτά τα Χριστούγεννα.

Rey

Η Rey δεν είχε την υποδοχή που της άξιζε από μεγάλη μερίδα των φαν του “Star Wars”. Ήταν από τα πρώτα θύματα του όποιος-βάζει-γυναίκα-σε-ταινία-δράσης-είναι-ψευτοφεμινιστής κύματος στο Ίντερνετ και της χάλασε το ποδαρικό. Το ταξίδι της όμως ως τώρα είναι συναρπαστικό, δίνει βάθος στις διάφορες φόρμουλες των απανταχού Chosen Ones και, σε σημεία του, απρόβλεπτο. Όσο για τους haters, αυτούς δεν τους ακούμε κάτω από τα εκατοντάδες κοριτσάκια και γυναίκες που είδα ντυμένες Rey στην 40η επέτειο του franchise.

Wonder Woman

Η ιστορία της Wonder Woman μετράει πάνω από 75 πια χρόνια. Για τον λόγο που της πήρε ακριβώς τόσα για να φτάσει στη μεγάλη οθόνη, πρέπει να ρωτήσεις τα μεγάλα κεφάλια που έβρισκαν τόσο, μα τόσο δύσκολη διαχρονικά τη μεταφορά της. Η Αμαζόνα έκανε τελικά το 2016 δικό της με ένα τεράστιο box office και βοήθησε στο πράσινο φως που έχουν πάρει έκτοτε ταινίες με γυναίκες υπερηρωίδες. Όσο καταπιάνονται με αυτή της τη συμβολή οι ιστορικοί κινηματογράφου, η Diana θα αναζητά την αλήθεια με το λάσο της.

Shuri

Η αδελφή του Black Panther είναι το μυαλό πίσω από την πιο εξελιγμένη τεχνολογικά χώρα του πλανήτη και δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα και στις μάχες. Η Shuri ήταν ο breakout ρόλος του οσκαρικού “Black Panther”, αλλά ήταν μονάχα μία από τις επιβλητικές γυναικείες φιγούρες της ταινίας. Τα σέβη μας στην Okoye, τη Nakia, τη βασίλισσα Ramonda και το τάγμα των Dora Milaje.

Mulan

Η αγαπημένη ηρωίδα της κινεζικής λαογραφίας έγινε πριγκίπισσα της Disney στα ‘90s, αλλά όχι πριν πολεμήσει τους Ούννους και τιμήσει αντισυμβατικά την οικογένειά της. Στη Δύση θα επανέλθει το 2020 σε live-action της Disney, στην Ανατολή είναι σταθερή παρουσία με ταινίες, σειρές, θεατρικά, βιβλία και παραμύθια για παιδιά. Αθάνατη.

Letty Ortiz

H Letty ήταν εκεί από την αρχή των “The Fast and the Furious” και την έχουν βρει τα πάντα. Εγκληματίες, πράκτορες, ιπτάμενες καταδιώξεις, αμνησία – ονόμασε το βάσανο και θα το έχει πάθει. Αφοσιωμένη και πιο γλυκιά απ’ όσο προδίδει το παρουσιαστικό της, η Letty είναι η κόλλα της οικογένειας του franchise και θα πλακώσει στις μπουνιές οποιονδήποτε απειλήσει τους δικούς της ανθρώπους. Γενικά αν έχω μάθει κάτι σ’ αυτή τη ζωή είναι πως δεν μπλέκεις με τη Michelle Rodriguez.

Leeloo

Ο πρώτος μεγάλος ρόλος της Milla Jovovich ήταν ως το κρυφό, πανίσχυρο όπλο του σύμπαντος στο “Πέμπτο Στοιχείο”. Οι υπερδυνάμεις της Leeloo είναι αξιοζήλευτες, η ενέργειά της μεταδοτική και η μοίρα της δεμένη με τη μοίρα του κόσμου. Ευτυχώς που ξέρει να παίρνει καλές αποφάσεις.

Selene

Μιλώντας για αθάνατες, η Selene με τη λάτεξ στολή της ήταν πραγματικό event όταν πρωτοεμφανίστηκε στο “Underworld”. Κρεμασμένη από γκόθικ ταράτσες σαν το πιο κουλ gargoyle, η πρώτη βαμπιρέλα του 21ου αιώνα μάς είχε σκαλώσει από το τρέιλερ ακόμα. Μαχήτρια, ευαίσθητη και με μια δική της ηθική πυξίδα που αντιστέκεται στο παράλογο, η Selene παραμένει το πιο κουλ gargoyle και η Kate Beckinsale καλύτερη απ’ ότι χρειάστηκαν ποτέ τα “Underworld”.

Alice

Δεύτερη θέση στη λίστα για τη Jovovich και δεν είναι άλλη από την Alice των “Resident Evil”. Στις έξι ταινίες της κινηματογραφικής σάγκα, η ηρωίδα τα έβαλε με ορδές (ορδές!) από ζόμπι για να καταστρέψει την Umbrella Corp – την παγκόσμια οργάνωση εταιρειών που επιστράτευσε βιολογικά όπλα για να ελέγξει την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Τα skills της ήταν αξιοθαύμαστα, αλλά το μεγαλύτερο προσόν της ήταν πάντα το σθένος της.

Black Widow

Η πρώτη γυναίκα Avenger τα έβαλε με διαπλανητικά ξωτικά, εκτροχιασμένες τεχνητές νοημοσύνες, πράσινους υπερανθρώπους, παραοργανώσεις και τελικά τον θάνατο, με ένα οπλάκι και κάποια γκάτζετ στο χέρι. Το λες και υπερδύναμη κι ας μην είχε καμία.

Coffy

Η Pam Grier είναι κατηγορία από μόνη της. Έχει παίξει την Coffy, τη Foxy Brown, τη Sheba και άλλες εμβληματικές θεές της δράσης. Όταν ο Tarantino της ζήτησε να παίξει στο ‘Jackie Brown’ είχε ήδη στάτους θρύλου. Διάλεξα την Coffy γιατί ήταν το βάπτισμα του πυρός της στην περιπέτεια, ως μια αφοσιωμένη νοσοκόμα που κυκλοφορεί τσακίζοντας μαφιόζους και εμπόρους ναρκωτικών που έριξαν την αδερφή της στον κακό δρόμο.

Lara Croft

Με τη Lara Croft στα “Tomb Raider”, το “Wanted”, το “Mr. & Mrs. Smith” και το “Salt”, η Angelina Jolie είχε γίνει η de facto ηρωίδα δράσης των 2000s. Θα μπορούσαν όλες να έχουν τη θέση τους στη λίστα, όμως νιώθω την ηθική υποχρέωση να πάω με τη Lara. Οι ταινίες δυστυχώς δεν είναι καλές, όμως η ίδια λάμπει στον ρόλο. Είναι επινοητική, ικανότατη και πάντα με σχέδια που την αποζημιώνουν.

Nikita

Το ‘La Femme Nikita’ είχε αρκετούς απογόνους. Κυρίως στην τηλεόραση με δύο επιτυχημένες σειρές. Στην ορίτζιναλ ταινία του 1990 όμως, η ναρκομανής που μεταμορφώθηκε σε πληρωμένη δολοφόνο απέκτησε τη δόξα της με γοητευτική ανυπακοή και μια ενδόμυχη μοναχικότητα που δεν έχει βρει έκτοτε ισοδύναμο.

Charlie’s Angels

Οι Άγγελοι του Τσάρλι θα νικήσουν το κακό στον δρόμο τους για το πάρτι. Η αξιολάτρευτα χαζοβιόλικη ταινία του 2000 ειδικά, είναι η απόλυτη φαντασίωση για εσένα, τις φίλες σου και τα σενάρια που φτιάχνατε στο κεφάλι σας στο σχολείο. Και τακούνι, και μαλλί κομμωτηρίου, και καρατεκιά. Αυτά πολύ δύσκολα πάνε μαζί, αλλά αυτά τα κορίτσια παραλίγο να μας πείσουν.