WATCHLIST

Milos Forman: Πέθανε ο σκηνοθέτης της Φωλιάς του κούκου

AP Photo/Abdeljalil Bounhar

Ο σκηνοθέτης που πάντοτε έβαζε προκλήσεις στο Hollywood με τη θεματολογία του και κατάφερε να κερδίσει δύο βραβεία Όσκαρ καλύτερης ταινίας, πέθανε την Παρασκευή. Ο Milos Forman ήταν 86 ετών.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε ο Vlastislav Malek, εκπρόσωπος Τύπου στην ιδιαίτερη πατρίδα του σκηνοθέτη, την Τσεχία και από τη σύζυγό του Martina Formanova, που εξήγησε ότι πέθανε μετά από σύντομη ασθένεια στο σπίτι τους στην πόλη Hartford του Connecticut.

Ο Milos Forman έφτασε από την τότε Τσεχοσλοβακία στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960 και αρχικά η αποδοχή του ως σκηνοθέτη ήταν μικρή. «Έκανα τα πάντα στη ζωή μου για να κερδίσω» είχε πει σε μία αυτοβιογραφία του και το απέδειξε το 1975 σκηνοθετώντας την ταινία που τον έβαλε στην πρώτη γραμμή των σκηνοθετών του Hollywood. «Η φωλιά του κούκου», το δημιούργημά του, χάρισε στον ίδιο το πρώτο Όσκαρ Σκηνοθεσίας, στον Jack Nicholson Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου, στη Louise Fletcher το αντίστοιχο βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου, ενώ κατέκτησε ακόμα το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και το Όσκαρ Σεναρίου.

Το δεύτερο Όσκαρ Σκηνοθεσίας ήρθε το 1984 με το επίσης πολυβραβευμένο «Amadeus», ενώ καλλιτεχνική επιτυχία σημείωσαν και οι ταινίες του «The People vs Larry Flynt», «Hair» και «Man on the Moon». Η τελευταία του ταινία «Goya’s Ghosts» γυρίστηκε το 2006.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Abdeljalil Bounhar