NETFLIX

Είδα όλες τις ρομαντικές κομεντί του Netflix για να δεις εσύ τις καλύτερες

Όσο τα στούντιο του Hollywood κυνηγούν το επόμενο blockbuster τους, το Netflix επενδύει στο εξαφανισμένο είδος των ταινιών με μεσαίου μεγέθους μπάτζετ. Πρώτη προτεραιότητά του και βασίλισσα αυτής της κατηγορίας, η πολύπαθη ρομαντική κομεντί.

Αφού έλιωσα μπροστά στην οθόνη βλέποντας όλες (μα όλες) τις rom-com παραγωγές του streaming γίγαντα, σου διάλεξα τις καλύτερες και στις παρουσιάζω στην παρακάτω λίστα για να μη χάνεις χρόνο:

Set It Up

Δύο καταπονημένοι, κακοπληρωμένοι βοηθοί σε μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων σκαρώνουν ένα κρυφό συνοικέσιο για τα απαιτητικά αφεντικά τους, με σκοπό να τα ξεφορτωθούν και να βρουν την ηρεμία τους. Όσο το σχέδιό τους φαίνεται να βαίνει ομαλά, ερωτεύονται ο ένας τον άλλον, όμως οι προσωπικές τους φιλοδοξίες θα απειλήσουν το κοινό τους μέλλον.

Νέα Υόρκη! Meet-cute! Stevie Wonder στο σάουντρακ! Το “Set It Up” είναι ένα ερωτικό γράμμα στις ρομαντικές κομεντί που μας μεγάλωσαν και χρησιμοποιεί περήφανα πολλά από τα συστατικά τους. Είναι προσγειωμένο όμως και στη σύγχρονη πραγματικότητα. Σε αντίθεση δηλαδή με την εξιδανικευμένη εικόνα της ζωής που βρίσκαμε στις παλαιότερες rom-com, εδώ οι millennial πρωταγωνιστές έχουν συγκατοίκους, μένουν σε μικρά διαμερίσματα που κοστίζουν περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, και πηγαίνουν από μισθό σε μισθό. Η ταινία ήταν η πρώτη που έβαλε τόσο δυναμικά την προσπάθεια του Netflix να αναγεννήσει τις ρομαντικές κομεντί στη σφαίρα των κριτικών.

To All the Boys I’ve Loved Before

Ένα νεαρό κορίτσι ανακαλύπτει με τρόμο ότι τα ερωτικά γράμματα που είχε γράψει στα αγόρια που της άρεσαν, είχαν βγει με κάποιον τρόπο από τη ντουλάπα της και είχαν φτάσει στα χέρια τους. Προσπαθώντας ντροπιασμένη να δείξει σε έναν από τους παραλήπτες ότι δεν έχει συναισθήματα γι’ αυτόν, μπαίνει σε μια ψεύτικη σχέση με τον ωραίο του σχολείου και τελικά τον ερωτεύεται. Το γοητευτικό, ζωηρό “To All the Boys I’ve Loved Before” διασκεύασε το ομώνυμο βιβλίο της Susan Johnson και έκανε τους πρωταγωνιστές του, Lana Condor και Noah Centineo, viral stars μέσα σε μία νύχτα. Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι με εξαίρεση το Netflix και την εταιρεία παραγωγής του Will Smith που συμπαρήγαγαν το φιλμ, όλα τα στούντιο που είχαν ενδιαφερθεί για τη μεταφορά του βιβλίου σκόπευαν να κάνουν την ηρωίδα λευκή.

Alex Strangelove

Λίγο πριν αποφοιτήσει από το Λύκειο, ένα αγόρι σχεδιάζει να χάσει την παρθενιά του με την κοπέλα του. Το πρόγραμμα όμως θα αλλάξει όταν θα γνωρίσει έναν όμορφο, χαρισματικό νεαρό από την άλλη πλευρά της πόλης που θα τον κάνει να αμφισβητήσει όσα νόμιζε ότι ήξερε για τη σεξουαλική του ταυτότητα. Το ώριμο “Alex Strangelove” είναι εύστοχο, αστείο και άφοβο στην προοδευτική του προσέγγιση. Την ίδια στιγμή ακολουθεί τόσα κλασικά βήματα των rom-com, όσα χρειάζονται για να νιώσεις οικεία.

The Incredible Jessica James

Μία νεαρή θεατρική συγγραφέας προσπαθεί να ξεπεράσει έναν επίπονο χωρισμό, αναπτύσσοντας δεσμούς με έναν επίσης πρόσφατα χωρισμένο άνδρα. Η πρωταγωνίστρια και κωμικός Jessica Williams είχε μόλις αποφοιτήσει από τη θητεία της στο “Daily Show” όταν έκανε το πέρασμά της στο σινεμά. Με το “Incredible Jessica James” όργωσε το Sundance, το σημαντικότερο φεστιβάλ για τον ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο, και το Netflix έσπευσε να αγοράσει τα δικαιώματα διανομής του. Η ερμηνεία της Williams ανυψώνει την αφήγηση και της δίνει μια φρεσκάδα που ίσως σε άλλα χέρια δεν θα υπήρχε. Έχεις δει αρκετές τέτοιες ταινίες. Καμία με ηρωίδα ακριβώς σαν τη Williams.

Our Souls At Night

Μια χήρα η Jane Fonda πλησιάζει έναν χήρο τον Robert Redford. Με τέτοιο ειδικό βάρος στο καστ, καλά ξεκινάμε.

Χωρίς συζύγους και χωρίς τα παιδιά τους κοντά, οι δύο γείτονες θα δεθούν και θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν η ζωή που τους απομένει μπορεί να γίνει καλύτερη μέσα από την επαφή τους. Ότι δόθηκε η ευκαιρία σε αυτά τα δύο ιερά τέρατα να κάνουν ξανά ταινία μαζί είναι δώρο από μόνο του. Ότι το streaming είναι διατεθειμένο να παρουσιάσει την τρίτη ηλικία να έχει επιθυμίες, φιλοδοξίες και όνειρα, να την παρουσιάσει με λίγα λόγια ανθρώπινη και όχι απλά ως πηγή σοφίας για τους νεότερους, είναι νίκη. Το “Our Souls At Night” λειτουργεί περισσότερο σαν παρηγοριά παρά σαν χαριτωμένη απόλαυση, όμως είναι ελπιδοφόρο και αξιαγάπητο μέχρι το τέλος.

Someone Great

Μία μουσικοκριτικός πρόκειται να μετακομίσει από τη Νέα Υόρκη στο Σαν Φρανσίσκο για τη δουλειά των ονείρων της, όμως το αγόρι της αποφασίζει να χωρίσουν αντί να δοκιμάσει σχέση εξ αποστάσεως. Μαζί με τις δύο κολλητές της θα συμφωνήσουν σε ένα τελευταίο εορταστικό σαββατοκύριακο στην πόλη, όμως ίσως δεν είναι ακόμη έτοιμη να αφήσει τη σχέση της να τελειώσει χωρίς μια τελευταία απόπειρα.

Το “Someone Great” αναρωτιέται αν ο μεγαλύτερός σου έρωτας είναι τελικά οι φίλες σου, ασχολείται με την τρομακτική μετάβασή μας από τα 20s στα 30s και, αντίθετα με την κλασική φόρμουλα των rom-coms, γίνεται το τέλειο breakup movie.

Always Be My Maybe

Η Sasha (Ali Wong) είναι διάσημη σεφ παγκοσμίως. O Marcus (Randall Park) είναι ψυκτικός που ζει ακόμη με τον πατέρα του. Μαζί θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν την παιδική φιλία τους που έληξε αμήχανα όταν πήγε να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω. Προφανώς το ‘κάτι παραπάνω’ επανέρχεται, όμως αυτή τη φορά αντίπαλος δεν είναι μόνο ο εγωισμός τους. Είναι και ο Keanu Reeves σε έναν αδιανόητο ρόλο ως νέα σχέση της Sasha. Το “Always Be My Maybe” είναι ένα fun δίωρο που επιστρατεύει τη χαρισματικότητα του κεντρικού ζευγαριού – η Wong και ο Park είναι φίλοι στην αληθινή ζωή και έγραψαν το σενάριο παρέα – και αναδεικνύει την αμερικανική-ασιατική κουλτούρα με διακριτικό, αλλά γόνιμο τρόπο.

Ali’s Wedding

Στο υποτιμημένο “Ali’s Wedding”, ο μουσουλμάνος Ali είναι γιος κληρικού, ταλαντούχος στη μουσική και αναγκασμένος να διαλέξει μεταξύ της γυναίκας που αγαπά και της γυναίκας που τον έχουν τάξει από το τζαμί του πατέρα του. Πρέπει επίσης να πείσει τον μπαμπά του ότι τα πάει άριστα στο σχολείο (δεν τα πηγαίνει) κι έτσι θα μπορέσει να γίνει γιατρός (δεν θα γίνει). Η ανοιχτόκαρδη ταινία έχει εμπνευστεί από αληθινά γεγονότα και μας παρέχει ένα στοργικό, φωτεινό παραθυράκι στη ζωή ενός Ισλαμιστή στην Αυστραλία. Ποτέ μια αλυσίδα καταστροφικών συγκυριών δεν ήταν τόσο αστεία.

Tramps

Το “Tramps” είναι πολύ μακριά από την τυπική, ελαφριά rom-com που έχεις συνηθίσει αλλά έτσι την κατηγοριοποιεί το Netflix, ποιοι είμαστε εμείς να αμφισβητήσουμε τον αυτοπροσδιορισμό τους. Ο Danny και η Ellie βρίσκονται, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ανακατεμένοι με την ανταλλαγή μιας ύποπτης βαλίτσας. Όταν η δουλειά στραβώσει, οι δυο τους θα περάσουν μια επεισοδιακή νύχτα μαζί. Η ταινία έχει τρισδιάστατους χαρακτήρες, πλοκή με πραγματικούς κινδύνους και αληθινή ένταση μεταξύ των πρωταγωνιστών. Είναι το dark horse της λίστας, αλλά έχει το μικρότερο ρίσκο απόλαυσης.