WATCHLIST

Νύχτες Πρεμιέρας: 5 ταινίες για την ισότητα και το μέλλον που “είναι γυναίκα”

Είναι και πάλι εδώ, όπως κάθε χρόνο. Για τους σινεφίλ αυτής της πόλης οι Νύχτες Πρεμιέρας σηματοδοτούν την εναλλακτική μετάβαση από τα θερινά σινεμά στις κλειστές σκοτεινές αίθουσες. Κι όχι μόνο αυτό, αφού την πλειοψηφία των ταινιών που κουμπώνουν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, θα τις δεις μόνο εδώ και μόνο τώρα. Στη φετινή διοργάνωση, η οποία μόλις έστρωσε χαλιά στα σινεμά Ιντεάλ, Δαναός 1&2, Αστορ, Odeon Opera 1&2, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Παλλάς, ξεχωρίζουν διάφορα αφιερωματικά. Μεταξύ αυτών, το πιο ίσως επίκαιρο. 5 προβολές για τη σχέση ανάμεσα στο σινεμά και ισότητα- που ακόμα δεν είναι απολύτως δεδομένη- με τίτλο «Το Μέλλον είναι Γυναίκα». Ιστορίες γενναίων γυναικών μέσα από ταινίες φετινής παραγωγής, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Με δεδομένο ότι οι γυναίκες συνιστούν μειονότητα στην κινηματογραφική δημιουργία, τα θηλυκά της διοργάνωσης, Δήμητρα Αργυράκη, Άντυ Δημοπούλου και Μαρία Ναθαναήλ, επιμελήθηκαν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα που ανοίγει ευρύτερα τη συζήτηση γύρω από το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης. Τίποτα δεν είναι δεδομένο ακόμα, κι όπως εύστοχα αναρωτιούνται κι εκείνες, «καιρός δεν είναι να μιλήσουμε για τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο»;

Στο αφιέρωμα «Το μέλλον είναι γυναίκα» παρελαύνουν συνολικά 5 ταινίες. Γυναίκες σκηνοθετούν γυναίκες αληθινές, επαναστάτριες, μανάδες που παίρνουν τα όπλα και ηρωίδες της διπλανής πόρτας. Όλες οι ταινίες του αφιερώματος προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ελεύθερη είσοδο και υπότιτλους βάσει διαλόγου, προλογίζονται από καλλιτέχνιδες και επιστήμονες και «κλείνουν» με συζήτηση με το κοινό. 

Σε Δεύτερο Πλάνο / Half The Picture

Σκηνοθεσία: Amy Adrion

21/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το Χόλιγουντ ήταν και παραμένει μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία, με άνισες ευκαιρίες για τις γυναίκες και σαφείς διακρίσεις εναντίον τους. Οι Τζιλ Σόλογουεϊ, Λίνα Ντάναμ, Άβα Ντιβερνέι, Ροζάνα Αρκέτ και πολλές ακόμα επαγγελματίες του σινεμά καταθέτουν προσωπικές μαρτυρίες και αφηγούνται τις θαρραλέες ιστορίες για το πώς πέρασαν αποφασιστικά σε πρώτο πλάνο.

 Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις Ελένη Κοσσυφίδου (παραγωγό), Κόρα Καρβούνη (ηθοποιό), Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτιδα). Συντονίζει η δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου Έλενα Χρηστοπούλου.

Η Αγαπημένη Μου Υφή / My Favorite Fabric

Σκηνοθεσία: Gaya Jiji

22/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Για τη νεαρή Νάλα, η ελευθερία είναι πόθος και η επανάσταση μία φαντασίωση αισθησιακή, τολμηρή, πολύχρωμη, φτιαγμένη από διάφορες υφές, σαν τα αγαπημένα της ρούχα. Για τη μητέρα της όμως, μόνο ένας γάμος μπορεί να της εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή. Στην ταραχώδη Δαμασκό του 2011 η αναζήτηση της ταυτότητας είναι ένας πόλεμος, με μόνα όπλα τα όνειρα.

 Προλογίζει η Ψυχαναλύτρια και Διδάκτωρ των ΕΚΠΑ και Paris-Diderot, Κατερίνα Μαλίχιν.

Η Στιγμή Της Ιλχάν / Time For Ilhan

Σκηνοθεσία: Norah Shapiro

23/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Πρόσφυγας από τη Σομαλία, μουσουλμάνα, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών και μητέρα τριών παιδιών, η Ιλχάν θέτει υποψηφιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Μινεσότα. Η προεκλογική της εκστρατεία απευθύνεται κυρίως προς τις μειονότητες, προκαλώντας τα στερεότυπα των επαγγελματιών πολιτικών. Αν η Ιλχάν τα καταφέρει, θα είναι μια ιστορική στιγμή για την πολιτική, όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά ολόκληρου του κόσμου.

 Προλογίζει η κα Έφη Αχτσιόγλου, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το Αιώνιο Θηλυκό / The Eternal Feminine

Σκηνοθεσία: Natalia Beristáin

24/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Πώς μία εσωστρεφής φοιτήτρια έφτασε να γίνει μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς της μεξικανικής λογοτεχνίας; Η ταινία της Μπεριστάιν για τη ζωή της Ροζάριο Καστεγιάνο παρουσιάζει το πορτρέτο μιας ισχυρής γυναίκας που ξεπέρασε εμπόδια, προσωπικά και επαγγελματικά, ενώ πυροδότησε μία συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών με ερωτήματα που, εξήντα χρόνια αργότερα, μένουν αναπάντητα.

Προλογίζει η συγγραφέας-σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη.

Οι Σαντινίστας / Las Sandinistas!

Σκηνοθεσία: Jenny Murray

25/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Πώς είναι δυνατόν να ηγείσαι μιας πολιτικής και κοινωνικής επανάστασης και έπειτα να διαγράφεσαι από την Ιστορία επειδή είσαι γυναίκα; Επαναστάτριες που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή της δικτατορίας στη Νικαράγουα το 1979, οι γυναίκες Σαντινίστας παραγκωνίστηκαν από τους άνδρες συναγωνιστές τους και είδαν ό,τι έχτισαν για χρόνια να γκρεμίζεται. Η μάχη εναντίον του σεξισμού και κάθε είδους ανισότητας γι’ αυτές δεν τελείωσε ποτέ.

Προλογίζει η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη.