EUROVISION

Bilal Hassani: Ο “βασιλιάς” θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στην Eurovision. Εκείνος κόντρα στα στερεότυπα

Όλα όσα παλεύει να (κατα)πολεμήσει η κοινωνία μας. Στερεότυπα-βαρίδια και ακραίες απόψεις εκατέρωθεν. Η 19χρονος Bilal Hassani εμφανίζεται στη σκηνή του γαλλικού τελικού της Eurovision για να τραγουδήσει το ''Roi''.

«Είμαι εγώ και ξέρω ότι πάντα θα είμαι. Είμαι ελεύθερος, ανακαλύπτω τη ζωή μου. Μη με ρωτάς ποιος είμαι. Είμαι ο ίδιος από τότε που ήμουν μικρός. Και παρά τα βλέμματα, τα σχόλια, κλαίω και γελάω. Με έβαλες σε ένα κουτί, ήθελες να είμαι σαν εσένα. Δεν ακολουθώ τους κώδικες, αυτό ενοχλεί πολύ. Στο τέλος της ημέρας δεν μπορείς να με αλλάξεις. Λοιπόν, άφησέ με να πετάξω. Δεν είμαι πλούσιος αλλά είμαι λαμπερός. Τώρα μπορώ να δώ το βασίλειό μου. Όταν ονειρεύομαι, είμαι ένας βασιλιάς».

 

Οι στίχοι του τραγουδιού του είναι η ζωή του σε fast forward. Θέλησαν να τον αλλάξουν. Αντιστάθηκε και είπε την αλήθεια του. Πολλές φορές τον ώθησαν στο περιθώριο όμως εκείνος έγινε δυνατός και τώρα έφτασε η στιγμή του.

Η επιτροπή δεν τον προτιμά όμως η ψηφοφορία του κοινού είναι καταλυτική. Σκαρφαλώνει στην κορυφή της βαθμολογίας και είναι εκείνος που με το ”Roi” θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στο διαγωνισμό της Eurovision στο Ισραήλ.

 

O Bilal είναι ήδη πολύ γνωστός στη Γαλλία. Ξεκίνησε από τη γαλλική έκδοση του The Voice για παιδιά. Η παρουσία του στα social media πολύ έντονη και πολύ γρήγορα απέκτησα φανατικό κοινό αλλά και φανατικούς haters. Με καταγωγή από το Μαρόκο δήλωσε δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλος προκαλώντας τους ακροδεξιούς όσο και τους φανατικούς ισλαμιστές.

Έχει δεχθεί άγριες διαδικτυακές επιθέσεις και μάλιστα έχει δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα στη Γαλλία. Οι απειλές για τη ζωή του, με αναφορές στο Μπατακλάν και το Ορλάντο, προκάλεσαν την αντίδραση δύο Γάλλων βουλευτών, που ζήτησαν από τους διαχειριστές του Twitter περισσότερη προστασία και αυστηρότητα απέναντι στα κηρύγματα μίσους.

«Η νίκη μου με την ψήφο του κοινού είναι η καλύτερη απάντηση στους haters μου. Μία απάντηση σε όλους τους ανθρώπους που μου έλεγαν πως δεν έχω θέση στη μουσική βιομηχανία. Σε αυτούς που μου είπαν ”είσαι άντρας και φοράς περούκα, δεν πρόκειται να δουλέψει αυτό”. Σε αυτούς που είπαν πως δεν ξέρω να τραγουδάω. Το κοινό αισθάνθηκε όσα κι εγώ και τελικά με επέλεξε. Όσα συμβαίνουν τώρα στη ζωή μου θα τα διηγούμαι στα παιδιά και τα εγγόνια μου» δήλωσε μετά τα νίκη του.

 

Λίγες ημέρες πριν τον γαλλικό τελικό εμφανίστηκε στην εκπομπή ”20 Minutes” που μεταδίδεται από το France 2 και δήλωσε: «Τραγουδάω από τότε που με θυμάμαι. Μεγάλωσα με πρότυπα όπως ο Michael Jackson, ο Freddie Mercury, ο David Bowie και ο Prince. Τα τραγούδια μου μιλούν για την αποδοχή του εαυτού μας».

Bilal Hassani, 12 points.

 

Κεντρική Φωτογραφία: instagram.com/iambilalhassani/