WATCHLIST

Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας σήμερα και επιβάλλεται να ακούσεις αυτά τα 6 ελληνικά τραγούδια για τη γυναικεία φιλία

Στις 30 Ιουλίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας. Πάντα είχα απορία ποιος και πότε καθιερώνει τις παγκόσμιες ημέρες. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, είναι αρκετά πρόσφατη και ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά το 2011. Ως τότε, αλλά ακόμα και σήμερα, διαφορετικές χώρες είχαν και από άλλη ημερομηνία του εορτασμού της. Πολλές πχ τη γιορτάζουν την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου. Για αυτές δεν έψαξα πώς καθιερώθηκε.

Στο θέμα μας όμως. Σαν ημέρα φιλίας που είναι σήμερα, επιβλήθηκε και δεν αναβλήθηκε το μάζεμα όλων των αγαπημένων μας ελληνικών τραγουδιών για τη γυναικεία φιλία.

Ελεονώρα Ζουγανέλη – Δεύτερα Κλειδιά

Τα ‘Δεύτερα Κλειδιά’ ήταν και η αφορμή για αυτή τη λίστα, αφού είναι το πιο πρόσφατο και έχει ένα στίχο και μία μουσική τύπου “δεν τα φτιάχνουνε πια έτσι τα τραγούδια”. Οι στίχοι γράφτηκαν από τη Sunny Μπαλτζή και τραγουδήθηκαν από την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Είναι όλο γραμμένο στο β’ ενικό και είναι ένας μονόλογος μιας φίλης, που λέει τον πόνο της στην καλύτερή της φίλη και της δίνει τα δεύτερα κλειδιά του σπιτιού της.

Καίτη Γαρμπή και Νατάσα Θεοδωρίδου – Επιτέλους

Το ”Επιτέλους” από την Καιτούλα και τη Νατάσα Θεοδωρίδου γράφτηκε από τον Φοίβο και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο της Καίτης ”Κάτι” το 2000. Και η Καίτη και η Νατάσα απευθύνονται στο β’ ενικό ή η μία στην άλλη ή σε μία τρίτη φίλη τους και της ζητάνε να ξεκολλήσει για το καλό της. Πιθανότατα το τραγούδι είχε αρχικά γραφτεί για να μην είναι ντουέτο, αφού δεν υπάρχει διάλογος των δύο τραγουδιστριών. Υπάρχει όμως ένας θεμιτός/αθέμιτος διάλογος με τα ‘Δεύτερα Κλειδιά’. Οι στίχοι μάλιστα θα μπορούσαν να λέγονται από τη φίλη, που πήρε τα δεύτερα κλειδιά από την πονεμένη.

Άννα Βίσση και Καίτη Γαρμπή – Καλύτερα οι δυο μας

Και το ”Καλύτερα οι δυο μας” είναι του 2000 και αυτό περιλαμβάνει την Καιτούλα μαζί με την Άννα Βίσση αυτή τη φορά. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Νίκο Καρβέλα και τη Ναταλία Γερμανού και το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στον δίσκο της Άννας, ‘Κραυγή’. Η Άννα Βίσση έκανα πρόσφατα μετά από χρόνια, ένα ακόμα ντουέτο το ‘Όσοι αγαπάνε δεν πεθαίνουνε‘. Το τραγούδι είναι τέλειο και θυμίζει και αυτό τα χασάπικα των 90s, αλλά δεν το βάζουμε ξεχωριστά στη λίστα, γιατί δεν αφορά ακριβώς στη φιλία. Του κάνουμε όμως μια ειδική μνεία εδώ.

Αχώριστες – Έφη Σαρρή και Σαμπρίνα

Πάλι γυναικείο ντουέτο του 2000. Αυτή τη φορά από Έφη Σαρρή και Σαμπρίνα και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο της πρώτης ”Γυμνός μες στην Ελλάδα”. Το τραγούδι είναι σούπερ κολλητικό και μιλά για έναν τσακωμό μεταξύ δύο κολλητών φιλενάδων. Δεν εξηγάει ακριβώς, γιατί τσακώθηκαν. Σε μία στροφή μάλιστα λέει “και απόμεινα να κλαίω και τι έφταιξα να λέω”, έτσι μπορεί να είναι από εκείνους τους τσακωμούς που κανείς δεν ξέρει, γιατί γίνονται. Καταλήγει όμως στο ρεφρέν “όλα ας τα σβήσουμε, είμαστε αχώριστες”!

Πωλίνα – Ούρσουλα

Ακόμα για έναν τσακωμό τραγουδά και η Πωλίνα. Έχουμε 1989 και έχουμε ακόμα ντίσκο. Εδώ γνωρίζουμε τον λόγο του τσακωμού και είναι επειδή οι δύο φίλες ερωτεύτηκαν τον ίδιο. “Ούρσουλα, Ούρσουλα χάσαμε τον μπούσουλα” τραγουδά κεφάτα η Πωλίνα και είμαι σίγουρη ότι ήταν κάτι περαστικό και είναι ακόμα φίλες.

Aλέξια – Τα κορίτσια ξενυχτάνε

Ακούς τραγούδι για φίλες και δεν είναι το ”Τα κορίτσια ξενυχτάνε” το πρώτο πράγμα που σου ρχεται στο μυαλό; Το ελληνικό ”Girls just wanna have fun” γράφτηκε το 1987, το στανταράκι των τρας (και όχι μόνο) πάρτι, ο ύμνος των καλοκαιριών.

BONUS TRACK

Hi-5 – Το τυχερό αστέρι

Ούτε οι Hi-5 ούτε τα Κακά Κορίτσια έχουν τραγούδι για τη γυναικεία φιλία. Δεν γίνεται όμως να μην υπάρχει εκπρόσωπος των δύο σημαντικότερων, ελληνικών, γυναικείων γκρουπς μέσα στη λίστα μας. Το μοναδικό τραγούδι που παραμπέμπει σε φιλία είναι το ”Τυχερό Αστέρι”, οπότε σας κλείσουμε με αυτό.

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency