WATCHLIST

6 τραγούδια του Γιώργου Νταλάρα που μπορείς να ακούσεις σε κάθε φάση της ζωής σου και να χαμογελάσεις

ndp

Μπορεί να έχεις συνδέσει τα τραγούδια  του Γιώργου Νταλάρα περισσότερο με τους αγώνες, τον μόχθο και κάποια ραγισμένη καρδιά. Όμως,  στα 42 χρόνια ενεργής του παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι έχει πλουτίσει το ελληνικό πεντάγραμμο και τη ζωή μας με μερικά από τα πιο κεφάτα ή πιο γλυκά τραγούδια. Τραγούδια που ακούγοντάς τα σε όποια φάση ζωής και να βρίσκεσαι κάπου θα ταυτιστείς και ακόμα κι αν δεν ταυτιστείς θα χαμογελάσεις, θα νιώσεις όμορφα και θα σιγοτραγουδήσεις. Τα 42 του χρόνια είναι πολλά και 6 από αυτά τα τραγούδια είναι σίγουρα μικρό δείγμα, αλλά είναι έτσι κάτι λίγο για να προετοιμαστείς για την παρουσία του Γιώργου Νταλάρα στην εκπομπή του Ηλία Μπενέτου  «Ένα μύθο θα σας πω» στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 το Σάββατο 15/6 στις 16.00. Ο Γιώργος Νταλάρας θα είναι στο στούντιο, εμείς θα συντονιστούμε και θα τον ακούμε με το ίδιο χαμόγελο στα χείλη που μας προκαλούν τα πιο κάτω τραγούδια του.

Διάβασε επίσης: Όταν τα τραγούδια ταυτίζονται με τα συναισθήματά μας

Με λένε Πόπη

Νούμερο ένα στη λίστα αυτή το πιο κεφάτο τραγούδι όλων των εποχών, με το πιο όμορφο videoclip στο οποίο γνωρίσαμε πρώτη φορά τη μικρή Αντιγόνη Ψυχράμη. Μουσική: Goran Bregovits και στίχοι του ποιητή Μιχάλη Γκανά και το 1997 απενοχοποιήθηκε επιτέλους μια πρόταση γάμου από ένα κορίτσι με το «Μια μέρα, μια μέρα, μια μέεερα θα σε παντρευτώ». Αποφασιστικότητα, πάνινα παπούτσια και φύγαμε.

 

Σε μαγικά νησιά

Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό τραγούδι από το «Σε μαγικά νησιά» των  Τάκη Μωράκη και Κώστα Κοφινιώτη που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Λάτιν» του 1987. Δεν υπάρχει περίπτωση να είσαι ερωτευμένος ή και απλά μπουχτισμένος από την πόλη και να μην κλείσεις τα μάτια, χτυπώντας ποδαράκι με ρυθμό στο πάτωμα για να ονειρευτείς κι εσύ τη Χαβάη μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα.

 

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει

Δια χειρός Χρήστου Νικολόπουλου είναι το τραγούδι που θα σε κάνει αυτόματα να σηκωθείς από καρέκλα, ντιβάνι, καναπέ ή και ανάκλιντρο και να χορέψεις. Το «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει» είναι ο πιο πραγματικός τίτλος/ στίχος τραγουδιού για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Εκλογές έρχονται κιόλας, πως να μην ταυτιστείς και πως να μη κοιτάξεις το έτερο ήμιση ό,τι κι αν ψηφίσει, με νόημα και χαμόγελο; Και ταυτοχρόνως κλείσε και το μάτι νοερά στον αξέχαστο στιχουργό Μανώλη Ρασουλη που μας χάρισε αυτόν το τόσο χαρακτηριστικό για τη χώρα μας στίχο.

 

Αφού μπορείς

Δεν είναι τόσο οι στίχοι του (που κεφάτους δεν τους λες), όσο η παρουσία του Γιώργου Νταλάρα σε συνδυασμό με τη γνώριμη φωνή του στο video clip που γύρισαν με τη Φωτεινή Αθερίδου για να  ντύσουν το τραγούδι τους. Το «Αφού μπορείς» υπογράφει μουσικά ο Σταύρος Σέμσης και στιχουργικά η Φωτεινή Αθερίδου και ο Γιώργος Νταλάρας είναι τόσο τρυφερός στην ερμηνεία του που το χαμόγελο σχηματίζεται αυθόρμητα με το που μπαίνει στο πλάνο.

 

Που’ ναι τα χρόνια

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής και ο Άκος Δασκαλόπουλος είχαν συμπράξει στη δημιουργία αυτού του έπους που έχεις τραγουδήσει στη χωρωδία του σχολείου, έχεις ακούσει στο πρώτο σου κουτούκι στα φοιτητικά σου χρόνια, έχεις τραγουδήσει σε μάζωξη με κιθάρες και γενικώς έχεις τιμήσει δεόντως. Κάπως έτσι, λόγω αναμνήσεων και λόγω του σουρεαλιστικά ωραίου στίχου «Που ‘χες λουλούδια μες στην καρδιά» ξανά χαμογελάς. Ε παίζει και η πενιά το ρόλο της.

 

Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν

Δεν ξέρω τι φταίει από όλα, ο ανεβαστικός ρυθμός του με την κιθάρα, ο στίχος «Γεια σου μάγκα, σ’ αγαπώ» που υπογράφει ο Μάνος Ξυδούς ή απλά το γεγονός ότι μας έμαθε μια κάποια γεωγραφία και έβαλε το Λεβερκούζεν στο χάρτη του μυαλού μας, αλλά το «Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν» από το 1996 μέχρι σήμερα ζωγραφίζει ένα νοσταλγικό μειδίαμα στο πρόσωπό μας. Στο Λεβερκούζεν μπορεί να μην έχουμε πάει ακόμα αλλά είναι σαν να έχουμε ζήσει τον πρώτο μας εφηβικό έρωτα, μετανάστες εκεί. Αυτό είναι το συναίσθημα.

 

Για ακόμα περισσότερο Γιώργο Νταλάρα και ακόμα περισσότερα τραγούδια του μην ξεχάσεις να συντονιστείς στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 το Σάββατο 15/6 στις 16.00 αφού θα είναι καλεσμένος του Ηλία Μπενέτου στην εκπομπή «Ένα μύθο θα σας πω».

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency