ΜΟΥΣΙΚΗ

Μάγισσες της Σμύρνης: Η θεαματική μεταμόρφωση της Καρύδη και το ξεκαρδιστικό βίντεο της Καβογιάννη

Το θεατρικό σανίδι του Παλλάς θα μεταμορφωθεί στην Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα, πριν την καταστροφή που άλλαξε τελείως την φυσιογνωμία της κοσμοπολίτικης πόλης.  Το πολυδιαβασμένο ατμοσφαιρικό βιβλίο της Μάρας Μεϊμαρίδη, «Οι Μάγισσες της Σμύρνης», ένα μυθιστόρημα που διαβάστηκε από περισσότερους από 900.000 αναγνώστες παγκοσμίως, ανεβαίνει στο θέατρο σε  απόδοση και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Με την Μαρία Καβογιάννη στο ρόλο της Ευθαλίας, την Σμαράγδα Καρύδη στο ρόλο της Κατίνας και τους Μέμο Μπεγνή και Μελέτη Ηλία, αλλά και την Μίρκα Παπακωνσταντίνου στον καθοριστικό ρόλο της μάγισσας Αττάρτης, ο κόσμος της Κατίνας η θεατρική μεταφορά του βιβλίου μοιάζει πολλά υποσχόμενη. Οι συντελεστές της παράστασης βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες, με την πρεμιέρα να έχει καθοριστεί για τις 10 Οκτωβρίου.

«Διασκεδάζω τρομερά να αλλάζω, κυρίως να υπάρχει λόγος γιατί αλλιώς θα με πάρουν για τρελή» σημειώνει η Σμαράγδα Καρύδη που για τις ανάγκες του θεατρικού ρόλου γίνεται μελαχρινή και φοράει μακριά, ογκώδη φορέματα εποχής. Όσο για τα μαγιολίκια και τα μαντζούνια; Η Σμαράγδα Καρύδη παραδέχεται πως τα φοβάται λίγο, αλλά θα προσεγγίσει τον ρόλο ως ηθοποιός. «Πήρα την τράπουλα της Κατίνας και θα μάθω να τη λέω» προσθέτει στην εκπομπή Happy Day.

Το πρώτο μισό της χρονιάς που έχω την παράσταση θέλω να είμαι μόνο σε αυτό και μετά θα δω

Το βιβλίο της Μάρας Μεϊμαρίδη, ένα από τα πιο διαβασμένα ελληνικά μυθιστορήματα των τελευταίων ετών πέρασε πρώτα από την μικρή οθόνη, στην τηλεοπτική σειρά του MEGA, με πρωταγωνίστρια την Μαρία Τσομπανάκη. Η Σμαράγδα Καρύδη παραδέχεται πως δεν είχε παρακολουθήσει τη σειρά, αφού συνέπεσε με τα γυρίσματα της κωμικής σειρά «Στο Παρά Πέντε» και άλλες επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Όπως λέει όμως σκοπεύει να δει τα επεισόδια της σειράς τώρα και όσο προετοιμάζεται για την παράσταση.

 

«Είμαι η μαμά της Κατίνας, αυτό τον ρόλο τον είχα παίξει στην τηλεόραση. Φυσικά έχει κοινά στοιχεία, αλλά είναι και τελείως διαφορετικά αυτά που διαδραματίζονται γιατί άλλο το θέατρο και άλλο η τηλεόραση» σημειώνει η Μαρία Καβογιάννη που επιστρέφει στον κόσμο της Κατίνας με τον ίδιο ρόλο που είχε αναλάβει και το 2005 στην τηλεοπτική σειρά του MEGA. «Το θαυμάζω αυτό που γίνεται, αλλά δεν νομίζω να είχα τη δυνατότητα να το κάνω εγώ» αναφέρει για τα μαγιολίκια που παρουσιάζονται στο βιβλίο και προσθέτει: «Μερικοί άνθρωποι το πιστεύουν και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πίστη».

Η Μαρία Καβογιάννη υποδύεται την μητέρα της Κατίνας, ρόλο στον οποίο την είχαμε παρακολουθήσει και στην τηλεοπτική σειρά του MEGA

Εδώ και κάποιες ώρες διαδίδεται με ταχύτητα αστραπή ένα βίντεο στο instagram από τις πρόβες της παράστασης, όπου η αγαπητή ηθοποιός δίνει για μια ακόμη φορά ρέστα με τον αυθορμητισμό και τον τρόπο που απαντά στις ερωτήσεις.

Δείτε το παρακάτω.

Στην παράσταση συμμετέχει και η Ευγενία Σαμαρά, η οποία φέτος αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα (και μόνη) σειρά του ΣΚΑΙ, «Όσο Έχω Εσένα».

Το στόρι της παράστασης

Αν και είναι χιλιάδες εκείνοι που έχουν διαβάσει το βιβλίο και εκατομμύρια οι τηλεθεατές που παρακολουθούσαν την τηλεοπτική σειρά, η υπόθεση της έχει ως εξής:

Η Κατίνα είναι μια φτωχή, έξυπνη κι αδίστακτη Σμυρνιά. Η ζωή της αλλάζει όταν γνωρίζει την Αττάρτη, μια Τουρκάλα μάγισσα, που την παίρνει υπό την προστασία της. Έτσι η Κατίνα βάζει στόχο να ανέβει ψηλά. Ερωτικά φίλτρα, μπουγιούμ, λιώματα και μαγικά ποτέ δεν κάνουν λάθος. Καταφέρνει να παντρευτεί τέσσερις άντρες, τον ένα καλύτερο από τον άλλον, τον ένα πλουσιότερο από τον άλλον. Όσο ανεβαίνει πιο ψηλά σε κοινωνική τάξη, η Κατίνα ανακατεύεται στις δουλειές τους και κουμαντάρει άξια τα εμπόρια, τις μπάνκες, τα καπνά, φτάνοντας μια μέρα να γίνει αρχόντισσα όλης της Σμύρνης. Εκατό χρόνια μετά, σ’ ένα σκονισμένο μπαουλάκι στο σπίτι της Αίγινας, βρέθηκαν οι γραφές, τα ξόρκια και τα μαγικά της.

 

Στον θίασο πρωταγωνιστούν η Μαρία Καβογιάννη στο ρόλο της Ευθαλίας, η Σμαράγδα Καρύδη στο ρόλο της Κατίνας, που μαγεύει τους Μέμο Μπεγνή – Κωνσταντίνο και Μελέτη Ηλία – Σύριο Καραμάνο. Στον καθοριστικό ρόλο της μάγισσας Αττάρτης, η κυρία Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Χορογραφία: Δημήτρης Παπάζογλου

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Παραγωγή : Θεατρικές Σκηνές