NETFLIX

When They See Us: Η σειρά που σε κάνει να ντρέπεσαι για την ανθρωπότητα

Το Netflix έχει βαλθεί να κάνει black σειρές (Dear White People, Orange is The New Black και πολλές άλλες)  και να μας υπενθυμίζει πόσο σιχαμένο είναι το ανθρώπινο γένος. Δεν είναι ότι δεν ήξερες πού ζεις και τι συμβαίνει γύρω σου τους τελευταίους αιώνες, αλλά όταν η αδικία απέναντι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, έχει συμβεί μόλις 29 χρόνια πριν, νιώθεις να τρέμεις σύγκορμος.

Σφυροκόπημα από τον πονοκέφαλο. Αυτό ακριβώς ένιωσα όταν ολοκλήρωσα τη σειρά When They See Us, για την οποία γίνεται τόσος  χαμός και όλο και κάποιος θα βρεθεί να σου πει «Την είδες; Κάν ‘το τώρα»; Όπως υπάρχουν και εκείνοι που προφυλάσσουν τον εαυτό τους από τον πονοκέφαλο και λένε άστο καλύτερα. Ας δω Family Guy. Αν σκεφτείς ότι αμέσως μετά τη σειρά, πήγα και είδα το Lion KIng, μπορείς να πεις ότι έκανα ένα βασανισμένο ύπνο με ένα κεφάλι σαν καζάνι. Όπως ένιωσα όταν είδα το “12 Years A Slave”. Άλλη εποχή, παρόμοιο context.

Αλλά δε μετανιώνω. Η αληθινή ιστορία των Central Park 5, όπως είναι γνωστοί, είναι ένα αριστούργημα που κάνεις καιρό να ξεπεράσεις. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 1989, μία 28χρονη κοπέλα, η Trisha Meili, έκανε jogging στο Central Park και δέχτηκε βάναυση σωματική επίθεση με χτυπήματα στο κεφάλι και βιάστηκε. Την ίδια ώρα, γίνονταν επεισόδια μέσα στο πάρκο από συμμορίες μαύρων εφήβων, που ήταν όμως αντίστοιχης (εφηβικής) σοβαρότητας. 5 παιδιά από εκείνη τη νύχτα συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για το έγκλημα. Και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, με τον τελευταίο να αποφυλακίζεται το 2002, όταν ομολόγησε ο πραγματικός δράστης.

 

Όλα κινούνται πολύ γρήγορα μέσα σε 4 επεισόδια και περνάς από την αθώα εφηβεία των παιδιών στη νύχτα που άλλαξε τη ζωή τους, στο σημείο όπου οι αστυνομικοί σκηνοθετούν τις ομολογίες τους σε βίντεο, με την υπόσχεση ότι θα τους απαλλάξουν από τις κατηγορίες και στη φυλακή, όπου περνούν όλη την εφηβεία και τα πρώτα ενήλικα χρόνια τους. Οι 4 στους 5 βρέθηκαν σε αναμορφωτήριο ενώ ο πέμπτος, που βρέθηκε κατά τύχη στο αστυνομικό τμήμα, για να υποστηρίξει τον φίλο του, μπαίνει σε φυλακή ενηλίκων.

Εκεί μαθαίνεις πόσο λεπτή είναι η γραμμή μεταξύ «κανονικότητας» και παράνοιας. Πόσο εύκολο είναι να περάσεις αυτήν τη διαχωριστική γραμμή, να χάσεις το μυαλό σου και να φτάσεις σχεδόν στο σημείο να χάσεις τη ζωή σου, ενώ ξέρεις ότι είσαι 100% αθώος. Όταν στο τέλος, έρχεται η δικαίωση, προφανώς και δεν μπορείς να νιώσεις ότι είναι δικαίωση. 5 αγόρια έχασαν 13 χρόνια (τα πιο τρυφερά) από τη ζωή τους και η επιστροφή στις ζωές τους ήταν ακόμα πιο δύσκολη. Με τη «ρετσινιά» των Central Park 5, δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά και έπρεπε να προσαρμοστούν σε μία ζωή που άφησαν 13 χρόνια πριν και που οι άλλοι συνέχισαν να ζουν κανονικά.

Δες κι αυτό: Emmy Awards 2019: Η λίστα με τις υποψηφιότητες  και το ρεκόρ του “Game of Thrones”

Η σκηνή όπου ο μεγαλύτερος της παρέας, Korey, είναι στη φυλακή και φαντασιώνεται πώς θα ήταν η εφηβεία του, με το κορίτσι που αγαπούσε, αν δεν πήγαινε με τους άλλους στο Central Park, είναι μαγική. Πώς μία στιγμή μπορεί να αλλάξει την πορεία όλης της ζωής σου, ακόμα και όταν είσαι αθώος. Και σε αποκαρδιώνει ακόμα περισσότερο για το πόσο έλεγχο μπορείς να έχεις στα πράγματα και τι μπορεί να σου συμβεί την επόμενη κιόλας στιγμή.

Κάτι που μπορείς να πεις για αυτήν τη σειρά, είναι ότι δεν αφήνει σε ησυχία τον Donald Trump, και δεν περιορίζεται σε μία απλή αναφορά που τόσες και τόσες σειρές έχουν κάνει τον τελευταίο χρόνο. Υπάρχει ένα σημείο όπου βλέπουμε βίντεο του ’90, με τον Donald Trump να μιλά για την επαναφορά της θανατικής ποινής, ένεκα του συμβάντος, και τους γονείς να λένε ανοιχτά «τι τέρας είναι αυτό» μιλώντας ξεκάθαρα για το πόσο απίθανο είναι να αναλάβει την Προεδρία ένα τέτοιο πρόσωπο. Μπουμ, στο ψαχνό.

Όπως ίσως μαντεύεις, πίσω από αυτό το project βρίσκεται η Oprah Winfrey. Ο Raymond Santana Jr., ένας εκ των ανηλίκων, απευθύνθηκε στη σκηνοθέτιδα Ava DuVernay, αφότου είδε την ταινία της, Selma, (που μιλά για την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων τη δεκαετία του ’60) και, μέσω Twitter, της ζήτησε να κάνει μία ταινία για τους Central Park 5. Και εκείνη το δημοσιοποίησε μόλις πριν λίγους μήνες ευχαριστώντας τον για την εμπιστοσύνη που της έδειξε.

Διάβασε κι αυτό: Cats: Το γνωστό musical έγινε ταινία και δεν ξέρεις αν το trailer σε ενθουσιάζει ή σε τρομάζει

To cast είναι ανυπέρβλητο. Οι έφηβοι (κάποιοι από αυτούς είναι γύρω στα 20) καταφέρνουν και αποτυπώνουν την αθωότητα της εφηβείας (σπαράζεις όταν ζητάνε τη μαμά τους στο δικαστήριο ή τη φυλακή) αλλά και το θάρρος που αναγκάζονται να βρουν σε αυτήν την ηλικία προκειμένου να αντέξουν όλο αυτό που έρχεται. Ο πιτσιρικάς Asante Blackk που υποδύεται τον Kevin Richardson είναι ο ανιψιός της Samira Wiley από το Orange Is The New Black και η ομοιότητά τους είναι οριακά αστεία. Η θεία του νιώθει υπερηφάνεια για την υποψηφιότητά του στα Emmy και απορεί πώς τα κατάφερε ο μικρός σε αυτήν την ηλικία. Κι εμείς Samira μου.

 

 Ο ρόλος όμως που κλέβει την παράσταση και σου ρίχνει απανωτές γροθιές είναι αυτός του Δομινικανού Jharrel Jerome, που υποδύεται τον Korey. Είναι ο μόνος που παίζει και την εφηβική και την ενήλικη εκδοχή του και η μεταμόρφωση είναι εντυπωσιακή. Είναι και η πιο ζόρικη ιστορία, γιατί πέρασε 13 χρόνια σε ενήλικη φυλακή με απανωτά βασανιστήρια, ενώ βλέπουμε και την υπέροχη ιστορία της αδερφής του, που γεννήθηκε αγόρι, και περνούσε το δικό της λούκι στην Αμερική των 90s (ξεφύσημα) όπου και δολοφονήθηκε.

Photo by Christopher Smith/Invision/AP

Christopher Smith/Invision/AP

Πώς προχώρησαν τις ζωές τους οι Central Park 5; Στο τέλος της σειράς, βλέπουμε ότι όλοι τα έχουν καταφέρει περίφημα. Άλλοι δημιούργησαν πολυμελείς οικογένειες και κάποιοι έγιναν ακτιβιστές μιλώντας για τη δικαιοσύνη και προκαλώντας αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα. Η δικαστική διαμάχη έληξε υπέρ τους το 2014, 12 χρόνια μετά την αθώωσή τους, κερδίζοντας εκατομμύρια δολάρια για ψυχική (και σωματική) οδύνη. Τα κατάφεραν μια χαρά, επαγγελματικά και προσωπικά, αλλά ο Antron McCray και ο Kevin Richardson, δήλωσαν σε πρόσφατες συνεντεύξεις ότι βιώνουν ακόμα μετατραυματικό στρες, ότι οι πληγές είναι ανοιχτές και ότι σκέφτονται να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη, αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια. Και αυτό απαντά στους αστυνομικούς και detectives που τους παγίδευσαν στο να ομολογήσουν κάτι που δεν έκαναν αλλά και στο σωφρονιστικό σύστημα που δεν μπόρεσε να κάνει τη δουλειά του και εκτόνωσε όλο του το ρατσισμό σε μία παρέα παιδιών που βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.