WATCHLIST

Οι ταινίες που έχουν κερδίσει τα περισσότερα χρυσά αγαλματίδια στην ιστορία του θεσμού

Αν τα ξημερώματα της Δευτέρας το Shape of Water του Guillermo del Toro καταφέρει να αποσπάσει και τα 13 βραβεία- ή έστω τα 12- για τα οποία είναι υποψήφιο, τότε αυτομάτως θα χριστεί η ταινία που έσπασε το «φράγμα» των 11 Όσκαρ, το οποίο καμία ταινία δεν έχει καταφέρει να σπάσει στην 90χρονη ζωή του κορυφαίου κινηματογραφικού θεσμού. Αν μας επιτρέπεται μία πρόβλεψη, αυτό δεν θα συμβεί φέτος, αφού ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και τα φαβορί πολλά. Το γεγονός ότι μία ταινία είναι υποψήφια σε πολλές κατηγορίες δεν συνεπάγεται και πολλά Όσκαρ στο τέλος της βραδιάς. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις έχει συμβεί. Για την ακρίβεια, σε 8.

8 φορές λοιπόν που μία ταινία έφυγε με 9, 10 ή 11 Όσκαρ.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α’ προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.

Mπεν Χουρ (1959)

Μία από τις καλύτερες θρησκευτικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Αποκλείεται να μην την έχεις πετύχει τη Μεγάλη Εβδομάδα. Για τις ανάγκες του κατασκεύαστηκε πιστή αναπαράσταση της Αρχαίας Ρώμης.

 

Κέρδισε: 11 Όσκαρ

Τιτανικός (1997)

Το περίφημο ναυαγισμένο ειδύλλιο του Jack και της Rose που δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ απέδωσε στον James Cameron ένα σκασμό βραβεία.

 

 Κέρδισε: 11 Όσκαρ

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά (2003)

Το έπος του Peter Jackson κέρδισε εξαιρετικές κριτικές από την πλειοψηφία των κριτικών και μέχρι σήμερα καταλαμβάνει την 7η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών. Είναι η δεύτερη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που καταφέρνει να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως.

 

 Κέρδισε: 11 Όσκαρ

West Side Story (1961)

Eίχε ευτυχισμένο τέλος και σαν ερωτική ιστορία, και σαν ταινία.

 

Κέρδισε: 10 Όσκαρ

Ζιζί (1958)

Το αξέχαστο μιούζικαλ του Vincente Minnelli θεωρείται το τελευταίο μεγάλο μιούζικαλ της εταιρίας Metro-Goldwyn-Mayer.

 

Κέρδισε: 9 Όσκαρ

Ο τελευταίος αυτοκράτορας (1987)

Η επική κινηματογραφική ταινία του Bernardo Bertolucci για τη ζωή του Πουγί, του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας είναι η πρώτη για την οποία η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε στους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην Απαγορευμένη Πόλη.

 

Κέρδισε: 9 Όσκαρ

Ο Αγγλος Ασθενής (1996) 

Μία από τις δημοφιλέστερες ταινίες των 90s για χάρη της οποίας χύσαμε πολλά δάκρυα. Τι έρωτας κι αυτός του Κόμη με την Καταρίνε Κλίφτον.

 

Κέρδισε: 9 Όσκαρ

Όσα παίρνει ο άνεμος (1939)

Ο κινηματογραφικός μύθος που χτίστηκε πάνω στον έρωτα της Σκάρλετ Ο’ Χάρα και του Ρετ Μπάτλερ και επικές ατάκες, όπως το “Frankly my dear, I don’t give a damn”. Η Vivien Leigh πίστευε πως η ταινία θα ήταν μια τεράστια αποτυχία. Διαψεύστηκε με πάταγο.

 

Κέρδισε: 9 Όσκαρ