WATCHLIST

Γιατί υπάρχουν τα γέλια “κονσέρβα” στις κωμωδίες και τι εξυπηρετούν, σύμφωνα με έρευνα;

AP Photo/Mark J. Terrill

Νέα βρετανική έρευνα έρχεται να αποδέιξει ότι τα «αυθόρμητα» γέλια που ακούμε σε σειρές , όπως τα «Φιλαράκια» και το "Big Bang Theory", επιτελούν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Επιστήμονες έβαλαν 50 ανθρώπους να ακούσουν απαράδεκτα αστεία, με κάποια από αυτά να συνοδεύονται από γέλια κονσέρβες σαν αυτά που παίζουν στις αγαπημένες μας κωμωδίες.

Τα αστεία ήταν επίτηδες τύπου “dad jokes” ώστε να μην είναι καλά για να δουν την αντίδραση των ανθρώπων με αλλά και χωρίς τα στημένα γέλια. Η ομάδα από το University College του Λονδίνου κατέληξε στο ότι τα αστεία που πήραν την καλύτερη βαθμολογία, ήταν εκείνα που συνοδεύονταν από γέλια «κονσέρβα».

Διάβασε κι αυτό: Η δυναστεία των Ρομανώφ έγινε σειρά στο Netflix

Οι μισοί εκ των συμμετεχόντων ανήκαν στο φάσμα του αυτισμού, που ενίοτε προσπαθούν πολύ για να καταλάβουν και να ανταποκριθούν στα κοινωνικά σινιάλα. «Τα αστεία διαβάζονταν δυνατά από έναν κωμικό και ήταν αναπάντεχο το ότι ακόμα και οι άνθρωποι με προβλήματα αυτισμού γελούσαν περισσότερο όταν ακούγονταν γέλια κονσέρβα. Είχε την ίδια επίδραση σε όλους τους συμμετέχοντες, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούσαν». Ακόμα πιο έντονο ήταν το γέλιο όταν ακούγονταν γέλια κοινού, το οποίο παρακολουθούσε live τη σειρά, και ήταν πιο αυθόρμητο. Και εξηγεί γιατί τα γυρίσματα γίνονται, σε πολλές περιπτώσεις, παρουσία κοινού.

 

Είναι γεγονός ότι αυτό το πείραμα σε βάζει στη διαδικασία να θες να ξαναδείς στο mute αυτές τις σειρές για να καταλάβεις αν όντως τα αστεία είναι πολύ αστεία ή αν τα γέλια «εκβιάζονταν». Πολύ πιθανό να είναι έτσι ακριβώς αλλά εμείς συνεχίζουμε να αγαπάμε τα «Φιλαράκια» και τα αστεία τους, που πλέον έχουν γίνει inside jokes. Αν και το παρακάτω βίντεο, από το οποίο έχεουν αφαιρεθεί τα γέλια, έχει ένα point.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Mark J. Terrill