ΒΙΒΛΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 10 ατάκες από βιβλία για παιδιά που εμπνέουν κάθε ηλικία

Όταν ένα παιδί ανακαλύπτει τον μαγικό κόσμο των βιβλίων η ζωή μπροστά του ανοίγεται και ξεδιπλώνεται και κάνει τον ορίζοντα του τον πνευματικό να ξεμακραίνει. Τρέφει τη φαντασία του και τη γεμίζει χρώματα και φίλους γενναίους και χάρτινους. Σ' τα λέω αυτά σαν παιδί που διάβαζε πολύ, πάρα πολύ και κάθε φορά που ενθουσιαζόταν με ό,τι είχε διαβάσει ήθελε να το μοιραστεί με όλο τον κόσμο.

Αυτό μου ήρθε και σήμερα που είναι η Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, να μοιραστώ τα μαθήματα που πήρα από τα παιδικά βιβλία, μαθήματα και ατάκες που αποτελούν πυξίδα σε κάθε ηλικία. Και μόλις τα διαβάσεις εύχομαι να αναζητήσεις ανάμεσα στα βιβλία σου εκείνο που ήταν το αγαπημένο σου παιδικού βιβλίο, να γυρίσεις τις σελίδες του και να βρεις τις λέξεις που ακόμα έχουν νόημα για εσένα. Να επιτρέψεις στο παιδί μέσα σου να ενθουσιαστεί ξανά με αυτές και να τις αφήσεις να οδηγήσουν για μία ακόμα φορά τη ζωή σου κατά κει που πρέπει.

Δεν φοβάμαι τις θύελλες γιατί έτσι μαθαίνω πώς να κουμαντάρω το πλοίο μου.

Μικρές Κυρίες – Louisa May Alcott

Και να το μυστικό μου, ένα πολύ απλό μυστικό: Μόνο με την καρδιά μπορεί κανείς να δει σωστά. Ό,τι είναι ουσιαστικό είναι αόρατο στα μάτια.

Ο μικρός πρίγκιπας – Antoine de Saint – Exupery

Το να έχεις δύναμη δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το τι επιλέγεις να κάνεις με αυτή.

 Ματίλντα – Roald Dahl

Η στιγμή που αμφιβάλλεις για το αν μπορείς να πετάξεις ή όχι είναι εκείνη που παύεις για πάντα να μπορείς να το κάνεις.

Πήτερ Παν- J.M. Barrie

Είσαι τρελή, θεόμουρλη, τα έχεις χάσει τελείως. Αλλά θα σου πω ένα μυστικό. Οι καλύτεροι από τους ανθρώπους πάντα είναι.

Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων – Lewis Carroll

Όταν κάποιος κλαίει, φυσικά η ευγενική πράξη που μπορείς να κάνεις είναι να τους παρηγορήσεις. Αλλά αν κάποιος προσπαθεί να κρύψει τα δάκρυά του, μπορεί να είναι επίσης ευγενικό να προσποιηθείς ότι δεν τα πρόσεξες.

Μια σειρά από ατυχή γεγονότα – Lemony Snicket

Η αλήθεια μπορεί να τεντωθεί πάρα πολύ, αλλά ποτέ δεν θα σπάσει, και πάντα έρχεται στην επιφάνεια ανάμεσα στα ψέματα, όπως το λάδι επιπλέει στο νερό.

Δον Κιχώτης – Miguel de Cervantes Saavedra

Σήκω και σήκω ξανά και ξανά μέχρι τα πρόβατα να γίνουν λιοντάρια.

απόφθεγμα που αποδίδεται στον Ρομπέν των Δασών

Υπάρχουν κάποια βιβλία στα οποία το οπισθόφυλλο και το εξώφυλλο είναι το καλύτερο σημείο τους.

 Όλιβερ Τουίστ- Charles Dickens

Κάθε μέρος που αγαπάς είναι ολόκληρος ο κόσμος για εσένα.

Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας – Oscar Wilde

Η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου καθιερώθηκε πριν από 52 χρόνια (1966), από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα και η ημέρομηνία στην οποία γιορτάζεται μόνο τυχαία δεν είναι. 2 Απριλίου είναι η ημερομηνία γέννησης του μεγαλύτερου παραμυθά του κόσμου, του Hans Christian Andersen. Εκείνου που στην Πεταλούδα του είχε γράψει και πάρτο σαν μπόνους αυτό το απόφθεγμα: «”Το να ζεις απλά δεν είναι αρκετό” είπε η πεταλούδα “χρειάζεται κανείς λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι». Φέτος το μήνυμα της ημέρας με τίτλο «Τα βιβλία μάς βοηθούν να μη βιαζόμαστε» έγραψε ο 64χρονος διεθνούς φήμης εικονογράφος και συγγραφέας Kęstutis Kasparavičius, και μετέφρασε στα ελληνικά η Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου.

«Βιάζομαι!… Δεν έχω χρόνο!… Αντίο!… Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης. Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα- μας βοηθούν να χαλαρώνουμε. Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια τον φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά μάλλον ασήμαντη. Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μία τάξη καθορισμένη με ακρίβεια. Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν…», λέει το μήνυμα.