SHOPPING

6 βιβλία που πρέπει να έχεις διαβάσει μια φορά στη ζωή σου

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα και δε θα γινόταν να μην αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε αυτά τα βιβλία που μας έχουν κάνει παρέα, μας έχουν ταξιδέψει και μας έχουν βάλει σε σκέψεις. Όταν όμως ξεκίνησα την έρευνα βρέθηκα να κοιτάω μια τεράστια λίστα με τίτλους βιβλίων και η σκέψη που γυρνούσε στο μυαλό μου ήταν ''Μας πώς είναι δυνατόν να διαλέξεις ένα συγκεκριμένο αριθμό βιβλίων όταν υπάρχουν τόσα διαφορετικά και ενδιαφέροντα εκεί έξω;''.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να βάλεις την ταμπέλα *πρέπει να το διαβάσει κάποιος μια φορά στη ζωή του* σε κανένα βιβλίο, αφενός γιατί το προσωπικό γούστο παίζει σημαντικό ρόλο και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να ορίζει τι είναι αυτό που κάνει το χ, ψ βιβλίο MUST READ.

Αν κάνεις ένα γρήγορο google search θα εντοπίσεις δεκάδες τέτοιες λίστες με διαφορετικούς τίτλους εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν θα είναι κοινοί καθώς ο εκάστοτε συντάκτης έχει διαλέξει βιβλία με τελείως διαφορετικά κριτήρια. Παρακάτω λοιπόν θα βρεις 4 βιβλία και 2 σειρές βιβλιών τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, τα οποία κατά κοινή ομολογία είναι υπέροχα και σε βυθίζουν σε κόσμους γεμάτους μαγεία, αγάπη, μυστήριο και πάνω από όλα με ήρωες που αξίζει να γνωρίσεις.

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ

To kill a mockingbird, Harper Lee

Η Harper Lee περιγράφει μέσα από τα παιδικά μάτια της Scout και του Jem τον Αμερικάνικο Νότο της δεκαετίας του ’30 και εξερευνά με αναντίρρητη εντιμότητα και αστείρευτο χιούμορ τον παραλογισμό της στάσης των ενηλίκων απέναντι στις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις. Πρωταγωνιστές ο Tom Robinson, ένας μαύρος εργάτης που κατηγορείται για βιασμό μιας λευκής γυναίκας και ο Atticus, ο πατέρας των παιδιών που καλείται να τον υπερασπιστεί στο δικαστήριο. Τα φαινομενικά γαλήνιο και ειρηνικό χωριό Maycomb της Alabama, όπου κατοικούν είναι στην πραγματικότητα βουτηγμένο στην προκατάληψη, τη βία και την υποκρισία. Αλλά τη ναρκωμένη συνείδηση της πόλης θα συνταράξει το σθένος ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για δικαιοσύνη.

Το πιο επίκαιρο από ποτέ

1984, George Orwell

Το 1984 είναι μια δυστοπική νουβέλα που εκδόθηκε το 1949 και περιγράφει τη ζωή υπό τον έλεγχο του Μεγάλου Αδελφού, που παρακολουθεί συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές οθόνες και ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. Seems familiar, σωστά;

Εξήντα οχτώ (!) χρόνια μετά το βιβίο του George Orwell μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, μάλιστα μετά την εκλογή του Donald Trump στην Αμερική το βιβλίο έκανε ένα δυναμικό come back στις λίστες με τα ”must read”.

Το φαινόμενο

Η σειρά Harry Potter, J. K Rowling

Τα βιβλία του Harry Potter δεν θα έλειπαν από αυτή την (ξεκάθαρα υποκειμενική) λίστα. Είκοσι (!) χρόνια πριν ήρθε στη ζωή μας ένα 11χρονο αγόρι που έμαθε ότι οι γονείς του δεν είχαν πεθάνει απλά σε ένα ατύχημα- ήταν διάσημοι μάγοι που αντιστάθηκαν στον κακό Voldemort, που είχε σκοπό να βυθίσει τον κόσμο στο σκοτάδι, το φόβο και το μίσος. Μπορεί να φαίνεται μια σειρά για παιδιά, αλλά τα μαθήματα που παίρνουμε από τους ήρωες, που διακινδυνεύουν τα πάντα για να σώσουν τον κόσμο και τους δικούς τους ανθρώπους ενώ παράλληλα πασχίζουν με τα δικά τους θέλω και ανάγκες είναι συγκλονιστικά ακόμα και σήμερα.

Το κλασσικό

Περηφάνια και προκατάληψη, Jane Austen

Ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της Jane Austen, η ”Περηφάνια και προκατάληψη” διηγείται την ιστορία της Elizabeth και του Mr. Darcy, δύο φαινομενικά αντίθετων χαρακτήρων που καταφέρνουν να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές του και να αγαπήσουν τρελά ο ένας τον άλλον.

Το αστυνομικό

Η σειρά Harry Hole, Jo Nesbø

Ο Harry Hole είναι ένας ντετέκτιβ που καταπιένεται με δύσκολες και μυστήριες ιστορίες που τον ταξιδεύουν από το Όσλο και την Αυστραλία μέχρι το Κονγκό. Ψυχοπαθείς δολοφόνοι, κλέφτες και γκάνγκστερς βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πρωταγωνιστή του Jo Nesbø, πουκατέκτησε εκατομμύρια κόσμο που λατρεύει τα αστυνομικά μυστήρια.

Το δικό μου αγαπημένο

Τα γενέθλια, Ζωρζ Σαρή

”Η Άννα, οκτώ χρονών, ονειρεύεται πολύχρωμα μπαλόνια. Όμως, τα μπαλόνια σπάνε μ’ έναν ξερό ήχο. Έχει ξημερώσει η 21η Απριλίου. Τα τανκς βγήκανε στους δρόμους της Αθήνας. Η ζωή της Άννας αναποδογυρίζεται. Δε θα γιορτάσει τα γενέθλιά της. Θα μεγαλώσει με ιδανικό το νονό της, τον καθηγητή, που της μαθαίνει με τις πράξεις του τι πάει να πει ελευθερία.”

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία που περιγράφει τη ζωή επί χούντας μέσα από τα μάτια της Άννας, που ενηλικιώνεται βλέποντας τους δικούς της να αγχώνονται για το μέλλον και τον νονό της κλεισμένο στη φυλακή να υποφέρει από τα βασανιστήρια των χουντικών ενώ ζει τη φρίκη του Πολυτεχνείου από πρώτο χέρι.