ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

6 ταινίες που θα απολαύσεις στον καναπέ σου και θα σε ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά

AP Photo

Από το μακρινό 1957 ως τώρα, αρκετές ταινίες έχουν εμπνευστεί από το μπλε της ελληνικής θάλασσας, τα τοπία της Μεσογείου και την μοναδική ομορφιά των νησιών της χώρας μας. Η κινηματογραφική προβολή της Ελλάδας ξεκίνησε ουσιαστικά με την ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» του 1957 και γνώρισε στιγμές ανέλπιστης δόξας με το «Mamma Mia» στη Σκόπελο. Στα πλάνα τους θα δεις είτε γνώριμες παραλίες, είτε τα νησιά της Ελλάδας όπως ήταν κάποτε, σχεδόν παρθένα μπροστά στην σημερινή τους εικόνα. Μαζί τους θα ταξιδέψεις και στον χρόνο αλλά και στις ομορφότερες γωνιές της Ελλάδας κι αν βρίσκεσαι ακόμα στην πόλη, ξέρεις πως έστω κι ένα νοερό ταξίδι έχει αξία ανεκτίμητη. Φτιάξε ένα κοκτέιλ να νιώσεις λίγο καλοκαίρι, βολέψου στον καναπέ και έλα να σαλπάρουμε κινηματογραφικά για τα νησιά της Ελλάδας.

Ύδρα – Το παιδί και το δελφίνι

AP Photo

 AP Photo

Μια γυναίκα βρίσκει έναν θησαυρό και διχάζεται ανάμεσα σε δύο άνδρες. Η Ύδρα βρίσκει το 1957 τη Sophia Loren και της χαρίζει μια για πάντα την καρδιά της. Όλο το νησί τραγουδά «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη» σε σπαστά ελληνικά και ο Jean Negulesco σκηνοθετεί την ταινία του με φόντο την ομορφιά του τόσο γραφικού νησιού του Αργοσαρωνικού. Bonus πληροφορία: Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ήταν και ένας Έλληνας, ο Αλέξης Μινωτής.

Διάβασε κι αυτό: Οι 5 ταινίες της Meg Ryan που σε έχουν “σημαδέψει” και δεν το είχες καταλάβει

Ρόδος – Τα κανόνια του Ναβαρόνε

Το 1961 κυκλοφορεί η πολεμική ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» με πρωταγωνιστές τον David Niven, τον Gregory Peck, την Ειρήνη Παππά και φυσικά τον Anthony Quin, ο οποίος μαγεύτηκε από τη Ρόδο στα γυρίσματα της ταινίας και ζήτησε να αγοράσει την παραλία που ονομάστηκε από αυτόν από τους ντόπιους προς τιμήν του. Μπορεί να νόμιζε μέχρι το 1968 πως του ανήκε όντως η παραλία και οι απόγονοί του να διεκδικούν αποζημίωση, αφού τα συμβόλαια ακυρώθηκαν από επόμενες κυβερνήσεις, αλλά το νησί το αγάπησε τόσο εκείνος όσο και όσοι είδαν την ταινία, που σκηνοθέτησε ο J. Lee Thompson.

Κρήτη – Αλέξης Ζορμπάς

AP Photo

AP Photo

Ο Anthony Quinn βρέθηκε και πάλι στην Ελλάδα το 1964 για τον θρυλικό Ζορμπά, του Μιχάλη Κακογιάννη. Συμπρωταγωνίστησε με τον Alan Bates, την Ειρήνη Παππά και πάλι, τον Σωτήρη Μουστάκα και τη Lila Kedrova που κέρδισε για την ερμηνεία της και Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου. Ο Αλέξης Ζορμπάς, ένας άνθρωπος που ξέρει να ζει τη ζωή με ελαφράδα και εξωστρέφεια προσπαθεί να μεταδώσει τη φιλοσοφία του σε έναν Βρετανό κι όλα αυτά με φόντο την Κρήτη. Η ταινία και το συρτάκι που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης γι’ αυτήν, έγιναν σύμβολα της χώρας μας στο εξωτερικό και η ομορφιά της Κρήτης ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

 

Κεφαλονιά – Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι

Το 2001 ο Nicolas Cage και η Penelope Cruz είναι οι πρωταγωνιστές της ταινίας εποχής «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» του John Madden. Ο έρωτας του Ιταλού Κορέλι και της ντόπιας Πελαγίας αλλά και η επιβίωσή τους στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής είναι το θέμα του έργου και η παραλία που βλέπουμε από την πρώτη σκηνή είναι αυτή που ερωτεύονται οι θεατές. Η παραλία είναι γνωστή με το όνομα Χοργοτά ή Γοργοτά. Βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της Κεφαλονιάς, κοντά στα Κομιτάτα της Ερίσου. Έρωτας με την πρώτη ματιά.

 

Σκόπελος – Mamma Mia

 

Το 2008 η Σκόπελος στα μάτια του Hollywood παίρνει το όνομα «Καλοκαίρι» αφού αυτό είναι το όνομα του φανταστικού νησιού στο οποίο εκτυλίσσεται η υπόθεση του Mamma Mia. Το μιούζικαλ με τα τραγούδια των ABBA και πρωταγωνίστρια τη Meryl Streep, έκανε διάσημη τη Σκόπελο σε όλο τον πλανήτη. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε η Phyllida Lloyd και η ιστορία αφορά μία νύφη που είναι αποφασισμένη να βρει ποιος είναι ο βιολογικός της πατέρας ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους πρώην εραστές της μητέρας της. Το Mamma Mia 2 δεν επέστρεψε στη Σκόπελο για γυρίσματα, αφού οι παραγωγοί επέλεξαν την Κροατία, αλλά η ομορφιά των Σποράδων αποτυπώθηκε για πάντα στην πρώτη ταινία της σειράς.

Αμοργός – Απέραντο γαλάζιο

 

Ο Luc Besson αποφάσισε να κάνει την Αμοργό σημείο αναφοράς για τους κινηματογραφόφιλους το 1988 όταν γύρισε στο χωριό της Αγίας Άννας και το μοναστήρι της Παναγίας Χοζιοβιότισσας στην Αμοργό την ταινία του «Απέραντο Γαλάζιο». Η ταινία περίγραφει (δραματοποιημένη και εντελώς διασκευασμένη), τη φιλία μεταξύ δύο αληθινών δυτών του 20στου αιώνα, του Jaques Mayol (τον υποδύεται ο Jean Marc Barr) και του Enzo Molinari (Jean Renο). Φυσικά ανάμεσά τους εκτός από το μπλε του Αιγαίου βρίσκεται και μία γυναίκα, την οποία υποδύεται η Rosanna Arquette. H ταινία διαφήμισε την Αμοργό σε όλο τον κόσμο, και θεωρήθηκε κλασική. Και πώς αλλιώς, αφού όταν σκέφτεσαι την Αμοργό μόνο ένα «απέραντο γαλάζιο» και μια «απέραντη ομορφιά» σου έρχονται στο μυαλό.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo