EUROVISION

H έκκληση του Roger Waters των Pink Floyd στην Κατερίνα Ντούσκα για να αποχωρήσει από τη Eurovision

AP Photo/Silvia Izquierdo

Εκτός από ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd, ο διάσημος Rogers Waters είναι και ένας από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο διεθνές κίνημα BDS, το παγκόσμιο κίνημα για καμπάνιες μποϊκοτάζ, απόσυρσης επενδύσεων και κυρώσεων κατά του Ισραήλ, και που στηρίζει τον αγώνα των Παλαιστινίων για Ανθρώπινα Δικαιώματα. Με αυτή την ιδιότητα λοιπόν, έστειλε στην Κατερίνα Ντούσκα ένα μήνυμα μέσω video στο οποίο την καλεί να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό της Eurovision που διεξάγεται τον Μάιο στο Τελ Αβίβ.

Ήδη από τον Μάρτιο είχε απευθυνθεί στους 41 διαγωνιζόμενους καλώντας έστω και έναν από αυτούς να αποσύρουν τη συμμετοχή τους. Αυτή τη φορά απευθύνεται προσωπικά στην Κατερίνα Ντούσκα και μιλώντας λίγα ελληνικά της είπε: «Κατερίνα, το να πας εκεί στο Ισραήλ θα ήταν ένα μεγάλο λάθος νομίζω». «Είσαι εσύ η μία; Το ελπίζω» συνέχισε ο Roger Waters.

 

Ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα είχε στείλει μια ανοιχτή επιστολή στον Guardian για να καταγγείλει τη συμμετοχή της Madonna στον διαγωνισμό. Υπενθυμίζουμε ότι έχει γραφτεί πως η Madonna θα εμφανιστεί στον τελικό για να πει 2 τραγούδια και να πάρει 1 εκατομμύριο δολάρια. «Η αποδοχή από τη Madonna μιας πρόσκλησης να εμφανιστεί στο Τελ Αβίβ στους τελικούς του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο εγείρει, για άλλη μια φορά, θεμελιώδεις σημαντικές ηθικές και πολιτικές ερωτήσεις για τον καθένα από εμάς να εξετάσουμε. Στο Παρίσι, το 1948, τα Ηνωμένα Έθνη που συνήλθαν στη συνέχεια συνέταξαν και εν συνεχεία υιοθέτησαν μια Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία κατοχυρώνει στο διεθνές δίκαιο ότι όλα τα αδέρφια μας σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ή την εθνικότητα ή τη θρησκεία τους,  συμπεριλαμβανομένων, χωρίς περιορισμό, του δικαιώματος στη ζωή, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση. Επομένως, η ερώτηση που πρέπει να θέσει ο καθένας μας είναι η εξής: συμφωνώ με τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών;

Εάν η απάντησή σας σε αυτή την ερώτηση είναι ναι, τότε τίθεται ένα δεύτερο ερώτημα: είμαι διατεθειμένος να υποστηρίξω την υποστήριξή μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ενεργήσω επ ‘αυτής; Θα βοηθήσω τους αδελφούς και τους αδελφούς μου στον αγώνα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή θα περάσω και θα περπατήσω από την άλλη πλευρά;», έγραφε μεταξύ άλλων ο Rogers Waters.

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Silvia Izquierdo