LIFE

Σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκεται η έρημος που γυρίστηκε το “Μια Ελληνίδα στο χαρέμι”. Τράβα μαλλί, άσε μαλλί

Μία από τις καλύτερες σκηνές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ένας από τους καλύτερους αυτοσχεδιασμούς της Ρένας Βλαχοπούλου. Ταινία: «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι». Σκηνή: Το περπάτημα στην έρημο και το σύρσιμο του κορμιού της στην άμμο.

Κουίζ: Ποια Ρένα Βλαχοπούλου είσαι;

Προηγείται η μοναδική στιχομυθία

-Αριστερά φαίνεται και το Λουτράκι.

-Περνάει και το πλοίο. Δεν το βλέπεις το πλοίο Ρένα;

-Ναι, ναι μωρέ κοίτα. Ο καπετάνιος μου κλείνει το μάτι.

Και μετά το «τράβα μαλλί ανεβαίνουμε, άσε μαλλί» δεν οδηγεί πουθενά και πέφτουν στην έρημο.

 

Την ταινία του 1971 θα την έχεις δει σίγουρα ξανά και ξανά. Αυτό που ενδεχομένως δεν ξέρεις είναι το πού πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα στις σκηνές της ερήμου. Μην πας μακριά, δε θα χρειαστεί να φτάσεις Σαχάρα. Κάνε μία στάση στη Λούτσα και θα έχεις την απάντηση.

Ο ίδιος ο Γιάννης Δαλιανίδης σε συνέντευξη του είχε αποκαλύψει ότι η «έρημος» δεν ήταν παρά ένα πρόχειρο «βουνό» στην παραλία της Λούτσας για την διαμόρφωσή της εκείνη την εποχή, από τον δήμο.

«Το 1971 γυρίζω το ”Μια Ελληνίδα στο χαρέμι” με τη Ρένα Βλαχοπούλου. Ήμουν έτοιμος να φύγω για την Αίγυπτο για να βρω την έρημο και τις οάσεις που χρειαζόμουν. Μου είχαν μιλήσει για μια τοποθεσία με άμμο στην Κύπρο, που έμοιαζε με έρημο. Ένα μεσημέρι που ο δρόμος μου με έφερε στη Λούτσα, βλέπω μπουλντόζες και λόφους άμμου στην προσπάθεια του δήμου να διαμορφώσει την παραλία. Πήγα εκεί και έκανα όλες τις σκηνές της ερήμου. Για όαση χρησιμοποίησα ένα κτήμα της Ελευσίνας γεμάτο φοινικόδεντρα.»