ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O πολύ σοβαρός λόγος που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν φόρεσε το στέμμα της στην τελευταία της εμφάνιση

Victoria Jones/Pool via AP

Χωρίς το αυτοκρατορικό στέμμα της εμφανίστηκε η βασίλισσα Ελισάβετ στην επίσημη τελετή έναρξης εργασιών της Βουλής γι' αυτή τη σεζόν, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη βουλή των Λόρδων. Η βασίλισσα εμφανίστηκε με πλήρη εξάρτηση -φόρεσε το Robe of State και τα διακριτικά της-  αλλά προτίμησε στη θέση του στέμματος να κρατήσει το διάδημα του Γεωργίου IV που κατασκευάστηκε το 1821. Το αυτοκρατορικό στέμμα βρισκόταν φυσικά στην ίδια αίθουσα πάνω σε ένα μαξιλάρι που φρουροί τοποθέτησαν κοντά στον θρόνο.

Διάβασε επίσης: Η αλλαγή στον τρόπο που αποκαλούν τα Μέσα στη Βρετανία και την Αμερική την Kate Middleton

Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει φορέσει τα διακριτικά και την κάπα της αλλά όχι το στέμμα, ωστόσο σε παλαιότερη ανάλογη εκδήλωση το 2017 είχε αποφύγει να φορέσει το στέμμα καθώς και οποιαδήποτε άλλη επίσημη στολή. Ήταν εξάλλου τότε μετά από 40 και περισσότερα χρόνια που η εκδήλωση είχε αντιμετωπιστεί πιο χαλαρά από ότι συνήθως με την Ελισάβετ να φτάνει όχι σε άμαξα αλλά σε αυτοκίνητο. Ωστόσο φέτος είχε γίνει ήδη γνωστό λίγο πριν την εκδήλωση πως το στέμμα που φέρει 1868 διαμάντια, 273 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια και 17 σμαράγδια, θα βρίσκεται σε ένα μαξιλάρι πάνω σε ένα τραπεζάκι κοντά στη βασίλισσα για να συμβολίζει το κύρος και την δύναμή της, ακόμα και αν δεν είναι στο κεφάλι της.

Victoria Jones/Pool via AP

Victoria Jones/Pool via AP

Η απόφασή της πάντως προβληματίζει τους Βρετανούς. Το αυτοκρατορικό στέμμα που ζυγίζει 1,13 κιλά φαίνεται πως είναι πολύ βαρύ για το κεφάλι της μονάρχη που βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία (έχει συμπληρώσει τα 93 της χρόνια).

Η Ελισάβετ κάθισε στο θρόνο έχοντας στο πλευρό της τον γιο της πρίγκιπα Κάρολο -και επόμενο διάδοχο του θρόνου-, τον οποίο συνόδευσε η σύζυγός του Καμίλα. Ο σύζυγος της βασίλισσας, πρίγκιπας Φίλιππος δεν παρευρέθηκε στην τελετή, αφού έχει αποσυρθεί από τα επίσημα καθήκοντά του από τον Αύγουστο του 2017.

Victoria Jones/Pool via AP

Victoria Jones/Pool via AP

Victoria Jones/Pool via AP

Victoria Jones/Pool via AP

Αν και χωρίς το στέμμα της η 93χρονη βασίλισσα εκφώνησε τον λόγο της -συντάσσεται από την κυβέρνηση και εκφωνείται από τη μονάρχη της χώρας. «Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου ήταν πάντα να εξασφαλισθεί μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου. Η κυβέρνησή μου προβλέπει να εργασθεί για τη δημιουργία μιας νέας σύμπραξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των ελεύθερων συναλλαγών και μιας φιλικής συνεργασίας», είπε στο πλαίσιο της ομιλίας της η βασίλισσα.

Κεντρική φωτογραφία: Victoria Jones/Pool via AP