CELEBRITY STYLE

Κατερίνα Νοτοπούλου: Οι neon ροζ γόβες της που σχολιάστηκαν αρνητικά αποδεικνύουν πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε

NDP group

Η πολιτική δεν είναι το φόρτε μου, για να είμαι ειλικρινής. Μέχρι να εμφανιστεί μια γυναίκα σαν την Michelle Obama που μας υπενθύμισε ότι μέχρι και μία Πρώτη Κυρία της Αμερικής «επιτρέπεται» να έχει αίσθηση του στιλ, το ενδιαφέρον μου με την πολιτική περιοριζόταν στα μείζονα κοινωνικά ζητήματα.

Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια το δίπτυχο μόδα και πολιτική έχει αρχίσει να απασχολεί ολοένα και περισσότερους, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν βοηθήσει αρκετά σε αυτό. Μαθαίνουμε τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, από την ακραία δήλωση που μπορεί να έκανε τελευταία ο Donald Trum, μέχρι και το τι φόρεσε η σύζυγός του, Melania. Αυτό είναι ευχή και κατάρα για όσους βρίσκονται στο προσκήνιο, μιας και η ελευθερία του κόσμου να εκφέρει ελαφρά τη καρδία την απόψή του, έχει τα καλά και τα κακά του. Γι’ αυτό και το να είσαι δημόσιο πρόσωπο, εγχώριο ή μη, οτιδήποτε κάνεις, πεις, φας, φορέσεις, μπορεί τελικά να συζητηθεί. Ολοένα και πιο συχνά, λοιπόν, βλέπουμε πλέον το φαινόμενο να σχολιάζονται οι στιλιστικές επιλογές τόσο Ελληνίδων πολιτικών, όσο και των συζύγων Ελλήνων πολιτικών.

Αίσθηση είχε προκαλέσει το άρθρο του vogue.com, πριν 4 χρόνια, στο οποίο πρότειναν outfits στην Μπέτυ Μπαζιάνα. Ας είμαστε ειλικρινείς, η σχέση μόδας-πολιτικής στη χώρα μας δεν είναι και η καλύτερη. Ίσως, γι’ αυτό, όταν βλέπουμε κάτι τόσο «διαφορετικό», να νιώθουμε την ανάγκη να το σχολιάσουμε.

Ας μπούμε όμως στην ουσία του συγκεκριμένου άρθρου που δεν είναι άλλη από την πρόσφατη εμφάνιση της υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και πρώην υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Η πολιτικός εμφανίστηκε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα εμφάνιση η οποία σχολιάστηκε έντονα στα social media. Φόρεσε, λοιπόν, ένα κομψό μαύρο κοστούμι, το οποίο ταίριαζε γάντι πάνω της, λευκό πουκάμισο και surprise-surprise, ένα ζευγάρι neon ροζ γόβες.

 

Αυτό, λοιπόν, ήταν το fashion item που έκανε το γύρο του διαδικτύου και προκάλεσε τις αρνητικές αντιδράσεις του κόσμου, πολλές από τις οποίες είδαμε να εκφράζονται μέσω Twitter. 

Και ιδού το ερώτημά μου: γιατί; Ο καθένας/μια είναι ελεύθερος/η να φορέσει ό,τι θέλει. Γιατί, λοιπόν, όταν μια γυναίκα σαν την κ. Νοτοπούλου με το που φορέσει ένα τέτοιο ζευγάρι γόβες, αμέσως η εμφάνισή της γίνεται αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού; Είναι το πρόβλημα το γεγονός ότι δεν μας αρέσουν οι γόβες ή απλά ότι δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μια γυναίκα πολιτικό να τολμάει με μια τέτοια εμφάνιση;

Όταν πριν λίγους μήνες, η Michelle Obama εμφανίστηκε με ένα ζευγάρι (πανάκριβες) ψηλές sequined μπότες Balenciaga, όλοι εκθειάσαμε το look της.

 

Γιατί τώρα, οι ροζ γόβες της κ. Νοτοπούλου ωθούν πολλούς να την σχολιάσουν αρνητικά; Θα είχαμε την ίδια αντιμετώπιση αν κάτι αντίστοιχο παρατηρούσαμε σε έναν άνδρα πολιτικό; Αν φορούσε για παράδειγμα, μια «εκκεντρική» γραβάτα;

Την απάντηση δεν την γνωρίζουμε, η ιστορία θα δείξει και στην τελική ίσως και να μην μάθουμε ποτέ. Σε αυτή την φάση, επικεντρωνόμαστε στη μόδα. Αφήνοντας στην άκρη κάθε αρνητικό σχόλιο που μπορεί να διαβάσαμε, εμείς εκφράζουμε τη δική μας άποψη.

Λίγα λόγια για το look

Ένα μαύρο κοστούμι αποτελεί από τα «staples» της γυναικείας γκαρνταρόμπας και το γεγονός ότι εφαρμόζει άψογα στην Κατερίνα Νοτοπούλου είναι βασικός λόγος που μας αρέσει το σύνολο. Το θέμα όμως είναι οι γόβες: ένα ζευγάρι neon ροζ γόβες είναι χωρίς αμφιβολία από τις μεγαλύτερες τάσεις της σεζόν, οπότε μας αρέσει που η πολιτικός είναι «διαβασμένη». Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κάτι που δεν ταιριάζει απόλυτα με το look. Ίσως να είναι η τόσο έντονη αντιπαράθεση του μαύρου κοστουμιού με τις λουστρίνι, φωσφοριζέ γόβες. Μπορεί να είναι και το στιλ της γόβας καθ΄αυτής (αν για π.χ. δεν ήταν τόσο έντονη η μύτη των παπουτσιών ίσως το αποτέλεσμα να ήταν καλύτερο).

Τι θα αλλάζαμε

Μας αρέσει η bold απόχρωση των παπουτσιών, θα προτιμούσαμε όμως ένα πιο «ξεκάθαρο» φούξια χρώμα και όχι την neon εκδοχή. Πιστεύουμε ότι αν οι γόβες ήταν σε ματ δέρμα (και όχι σε λουστρίνι) θα απέδιδαν ένα πιο κομψό αποτέλεσμα. Τέλος, αν το τακούνι ήταν πιο παχύ θα ταίριαζε καλύτερα στο συγκεκριμένο σύνολο αλλά και την περίσταση.

Το συμπέρασμα

Η μόδα στην Ελλάδα, από εγχώριους σχεδιαστές, editors, περιοδικά, sites, bloggers και η λίστα συνεχίζεται, με νύχια και με δόντια, προσπαθεί να εδραιωθεί και να έχει αντίκτυπο πρωτίστως σε εμάς τις Ελληνίδες. Ας αποδείξουμε ότι έχουμε την παιδεία και τις σωστές επιρροές, ώστε να «επιτρέπουμε» σε όλες και όλους ότι είναι ΟΚ να εκφραζόμαστε μέσα από τις εμφανίσεις μας. Ας είμαστε, λοιπόν, λίγο πιο ανοιχτοί/ες σε αυτό. Ας δώσουμε χώρο στην Κατερίνα Νοτοπούλου και κάθε άλλη γυναίκα πολιτικό, ηθοποιό, blogger, συνάδελφο, φίλη να εκφραστεί μέσα από ένα σύνολό της, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Ας μη βιαστούμε να κρίνουμε την επόμενη φορά και ας αφήσουμε τον καθένα/μια από μας, ελεύθερο/η να γίνει πιο δημιουργικός/η. Μια απλή σκέψη κάνουμε μόνο.

Κεντρική φωτογραφία: NDP group