FASHION SHOW

Στην επίδειξη του Prabal Gurung ο Donald Trump δεν είναι ευπρόσδεκτος

ImaxTree

Σε ένα άστατο πολιτικό σκηνικό, σε παγκόσμιο επίπεδο, με ηγέτες όπως ο Donald Trump και ο Kim Jong-un να διοικούν μερικές από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου, πολύς κόσμος έχει αρχίσει να αντιδρά. Η προπαγάνδα στα media και οι αυταρχικές ηγεσίες πολιτικών προσώπων σαν αυτών που αψηφούν τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ως αποτέλεσμα πολύς κόσμος να έχει την ανάγκη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Η μόδα που συχνά λειτουργεί ως μια μορφή τέχνης η οποία επηρεάζεται πάντα από τα τρέχοντα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα τώρα περισσότερο από ποτέ, χρησιμοποιεί την ιδιότητά της για να εκφράσει την άποψή της.

Διάβασε ακόμη: Το brand Chromat παρουσίασε όλους τους σωματότυπους στην πασαρέλα και η διαφορετικότητα έρχεται στη μόδα με το σταγονόμετρο

Από την στιγμή που εκλέχθηκε πρόεδρος της Αμερικής ο επιχειρηματίας Donald Trump, αρκετοί σχεδιαστές μόδας χρησιμοποιούν τις πασαρέλες τους ως ένα μέσο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στο πρόσωπο αυτό. Aπό την Maria Grazia Chiuri και τα φεμινιστικά της ξεσπάσματα στις συλλογές του οίκου Dior, τον Alessandro Michele της Gucci που υποστηρίζει το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις και τώρα τον Prabal Gurung που τάσσεται εναντίον του Trump, ο χώρος της μόδας υψώνει τη φωνή του και παίρνει θέση.

Στα πλαίσια της Εβδομάδας Μόδας στη Νέα Υόρκη, ο Νεπαλέζος σχεδιαστής μόδας Prabal Gurung τα βάζει με τον Trump και σε ένα άκρως πολιτικοποιημένο fashion show, αναρωτιέται: «Ποιος θεωρείται Αμερικανός;». Για τη Spring 2020 συλλογή, ο σχεδιαστής γιορτάζει τα 10 χρόνια παρουσίας του στο New York Fashion Week. Δεν υπήρχε, λοιπόν, καλύτερη στιγμή απ’ αυτή από το να εξετάσει όχι μόνο τις τάσεις μόδας, αλλά και την ταυτότητα των κατοίκων της Αμερικής. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει πολιτικού περιεχομένου δηλώσεις μέσα από τις συλλογές του, αυτή τη φορά αφιέρωσε ολόκληρη την κολεξιόν του στον πυρήνα της αμερικάνικης κουλτούρας.

ImaxTree

Ο σχεδιαστής άνοιξε το show με μια σειρά από bridal εμπνευσμένα κομμάτια. Η σειρά ήταν μια αναφορά στο αστρονομικό ποσό που ξοδεύουν οι Αμερικανοί σε γάμους. Η βιομηχανία του γάμου ξεπερνάει τα 72 δισ. σε έσοδα ετησίως (ImaxTree)

Δες ακόμη: H έγκυος Ashley Graham στην πασαρέλα της Tommy Hilfiger στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης

ImaxTree

Ο Prabal Gurung δημιουργεί ρούχα με το μοτίβο τριαντάφυλλου, το εθνικό λουλούδι της Αμερικής (ImaxTree)

«Λόγω της διφορούμενης παρούσας κυβέρνησης, σκέφτηκα τα πολλά πρόσωπα που έχει η Αμερική και πώς πρέπει να τα επαναπροσδιορίσουμε», αναφέρει στις σημειώσεις του ο Gurung. Με τη βοήθεια του συγγραφέα, Antonio Vargas, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο “Dear America: Notes of an Undocumented Citizen”, μια επιστολή από τη ματιά ενός μετανάστη, ο σχεδιαστής καλέστηκε να απαντήσει στο ρητορικό ερώτημα «Δεν δείχνεις Αμερικανός, οπότε πώς μπορείς να ορίσεις τι είναι η Αμερική»;

ImaxTree

Τα denim ρούχα είχαν την τιμητική τους στην πασαρέλα, μιας και το τζιν θεωρείται από τα staples της αμερικάνικης γκαρνταρόμπας (ImaxTree)

Οι επιρροές από την αμερικανική κουλτούρα, λοιπόν, γίνονται πρωταγωνιστές του show. Από τα φορέματα με τα patterns των κόκκινων τριαντάφυλλων -το εθνικό λουλούδι των Η.Π.Α.-, την αναπάντεχη χρήση τζιν (staple της αμερικάνικης γκαρνταρόμπας) μέχρι και τις εμφανίσεις των μοντέλων ως φιναλίστ καλλιστείων (στην Αμερική θα βρεις όλων των ειδών τα καλλιστεία να πραγματοποιούνται, για γυναίκες, παιδιά, σκυλιά, γατιά και η λίστα συνεχίζεται), οι οποίες φορούσαν κορδέλες που ανέγραφαν το ερώτημα “Who Gets to be American?” (=«Ποιος θεωρείται Αμερικανός;»), η συλλογή δεν άφησε τίποτα να «πέσει» κάτω.

ImaxTree

ImaxTree

Με τον Trump στην κυβέρνηση να διχάζει και τους Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς να έχουν ξεκινήσει πόλεμο μεταξύ τους, και τον ίδιο να θέλει να χτίσει ένα τοίχος στα σύνορα της χώρας, ένας μετανάστης θέτει το σημαντικό αυτό ερώτημα μέσα από τη μόδα. Μέσα από τις δημιουργίες του, o Gurung γκρεμίζει την ωραιοποιημένη εικόνα του «Αμερικάνικου Ονείρου» και παρουσιάζει τη δική του πραγματικότητα μέσα από τη δική του καλλιτεχνική ματιά. Αυτή ενός «ξένου» που ζει στις Η.Π.Α. του σήμερα.

Οι σημειώσεις για την έμπνευση της συλλογής, τα λένε όλα: «Αυτό είναι πολύ προσωπικό ζήτημα για εμένα. Αν και οι ρίζες μου βρίσκονται με την οικογένειά μου στο Νεπάλ, αυτή η χώρα είναι το σπίτι μου. Η καρδιά μου είναι στην Αμερική. Είμαι Αμερικάνος. Όσο οι μετανάστες συνεχίζουν να γεννούν σε αυτή τη «νέα Αμερική», πρέπει να θυμόμαστε όλες τις πλευρές της ιστορίας μας και να πάρουμε την ευθύνη για το παρελθόν μας, ενώ δημιουργούμε τη νέα μας κληρονομιά».

 

«Εν μέσω των βαθιών πληγών που ακρωτηριάζουν την ενότητα της χώρας, συνεχίζω να αναζητώ την Αμερική στην οποία ήρθα, με σκοπό να γίνω μέρος της. Η Αμερική που ξέρω είναι ακόμα εδώ. Και με τη Spring 2020 συλλογή αποσκοπώ στο να γιορτάσω την ελπίδα, το θάρρος και να παρουσιάσω μια ωδή προς το πραγματικό Αμερικανικό όνειρο».

Η προσπάθεια δεν έβλαψε κανένα. Αντιθέτως είναι ο λόγος που το ανθρώπινο είδος ζει, αναπνέει και εξελίσσεται. Από την ματιά ενός μετανάστη από το Νεπάλ που ζει και αγαπάει την Αμερική, το μήνυμα του Prabal Gurung είναι ηχηρό και πιο σημαντικό από ποτέ, ενώ παραμένει πιστός στην ταυτότητά του σαν σχεδιαστής.

Κεντρική φωτογραφία: ImaxTree