ΜΟΔΑ

H μυρωδιά των φρεσκοπλυμένων ρούχων

Σαν όντα, είμαστε προγραμματισμένα να νοσταλγούμε το παρελθόν. Το «παλιό» και το «γνώριμο» μας κάνει να αισθανόμαστε μια ασφάλεια, που αντίστοιχο συναίσθημα δεν μπορεί να μας προσφέρει η αβεβαιότητα του παρόντος.

Σαν άνθρωπος, τρομερά νοσταλγικός που έχει την ικανότητα να αφιερώνει ώρες ολόκληρες από τη ζωή του αναπολώντας στιγμές του παρελθόντος, υπάρχουν κάποιες στιγμές που αυτή η ανάγκη της σύνδεσης με το παρελθόν, γίνεται ακόμα πιο έντονη. Σαν να έχω «εκπαιδευτεί» να αναζητώ αυτές τις στιγμές τις οποίες συχνά συνδέω με συγκεκριμένες μυρωδιές που πυροδοτούν τις πιο γλυκιές αναμνήσεις.

Είναι μια μοναδική στιγμή αυτή, μία που το συναίσθημα και η ανάμνηση, γίνονται «ένα» και μέσα από μια μυρωδιά, τη νότα ενός τραγουδιού, τη γεύση ενός φαγητού, ξυπνούν ακόμα και τις πιο καλά «κρυμμένες» αναμνήσεις. Σαν ον που ξεχειλίζει από συναίσθημα, αυτές οι στιγμές με συγκινούν πάντα. Και ενώ κάποιος άλλος θα μπορούσε να τις βλέπει ως κάτι στενάχωρο, εγώ επιλέγω να τις βλέπω ως καινούργιες εμπειρίες. Νιώθω ότι ξαναζώ τη στιγμή αυτή από την αρχή κάθε φορά που οσφρίζομαι τη μυρωδιά του τραγανού, χειροποίητου φύλου στον ξυλόφουρνο, μια μυρωδιά άκρως συνδεδεμένη με τα παιδικά μου χρόνια όταν πήγαινα στο χωριό του πατέρα μου και η γιαγιά μου έφτιαχνε τη φημισμένη χωριάτικη τυρόπιτά της. Ξαναζώ τα καλοκαίρια στη Χίο, κάθε φορά που «ακουμπάει» τη μύτη μου η μυρωδιά της αλμύρας από τη θάλασσα, ακόμα και τις φορές εκείνες που κατάπινα νερό όταν έκανα βουτιές από τον μόλο του σπιτιού μου. Νιώθω την παρουσία της γιαγιάς μου ακόμα πιο έντονη, κάθε φορά που ανοίγω το πλυντήριο και βγάζω έξω τα πλυμένα ρούχα. Είναι σαν να ξαναζώ τα Σάββατα στο νησί, που έβαζε μπουγάδα η γιαγιά μου και που τη βοηθούσα ν’ απλώσουμε τα ρούχα. Ήταν ένας λόγος για περάσουμε λίγο περισσότερο χρόνο μαζί και αφού τελειώναμε τη δουλειά μας, σήμαινε ότι ήμουν ελεύθερη να πάω βόλτα για ποδηλατάδα με τους φίλους μου στη γειτονιά. Όσα χρόνια, κι αν περάσουν, δε θα ξεχάσω ποτέ τη μυρωδιά αυτή των φρεσκοπλυμένων ρούχων, μία που ακόμα και σήμερα έχω συνδέσει με αυτή την ανάμνηση.

Είναι απίστευτο πώς ένα «απλό» μαλακτικό ρούχων, με ταξιδεύει τόσα χρόνια πίσω. Ίσως να είναι και αυτός ο λόγος που πλένω μόνο Σάββατο τα ρούχα μου, μια συνήθεια που «έκλεψα» από τη γιαγιά μου, όταν περνούσαμε μαζί τα καλοκαίρια στο νησί. Κάθε φορά που θα ανοίγω το μπουκάλι από το Cajoline Intense μαλακτικό ρούχων, όλες αυτές οι γλυκιές στιγμές που έρχονται στο μυαλό. Στιγμές που θα θυμάμαι για πάντα και μπορώ να ζω ξανά και ξανά, κάθε φορά που κάνω μπουγάδα.

Αυτές οι στιγμές με κάνουν να σκέφτομαι πώς θα ήταν αν τα ρούχα καταστήματα ρούχων, είχαν αρώματα που μας ταξιδεύουν στα «παλιά». Θα ήταν μια διαφορετική εμπειρία shopping αυτή, όπως και είναι και αυτή κάθε φορά που μυρίζω το άρωμα από το Cajoline Intense μαλακτικό μου. Μια βόλτα στο YouTube και είδα πώς οι σκέψεις μου απέκτησαν ζωή. Το Cajoline σε συνεργασία με έβα fashion brand έκαναν την πιο ενδιαφέρουσα ενέργεια. Έπλυναν τα ρούχα ενός καταστήματος με το νέο, υπερσυμπυκνωμένο Cajoline Ιntense το οποίο βγαίνει σε τρία υπέροχα αρώματα (Passion Gourmande, Tresor d’ orient και Tourbillion de Fraicheur).

 

Λόγω του ότι το  νέο Cajoline Intense προσφέρει 2 φορές περισσότερο άρωμα που διαρκεί για πολλές ώρες, οι πελάτες, όταν μπήκαν στο κατάστημα για να ψωνίσουν, αντέδρασαν αναλόγως: άρχισαν να μυρίζουν τα ρούχα! Χωρίς να ξέρουν από που προέρχονται τα φανταστικά αυτά αρώματα και ότι είχαν πλυθεί με το νέο Cajoline Intense πολλοί άρχισαν να «χώνουν τη μύτη» τους στα ρούχα και με μανία να τα μυρίζουν. Πολλοί μάλιστα, ρωτούσαν τους πωλητές με τι έχουν πλύνει τα ρούχα.

 

Έχουν, λοιπόν, αυτή την ιδιότητα οι όμορφες μυρωδιές. Υπέροχα αρώματα όπως αυτά των 3 μαλακτικών Cajoline Intense Passion Gourmande, Tresor d’ orient και Tourbillion de Fraicheur μπορούν να ξυπνήσουν τις πιο γλυκιές αναμνήσεις και να μας κάνουν να ξαναζήσουμε στιγμές, αναβιώνοντας το παρελθόν. Συνδέσου κι εσύ με το παρελθόν σήμερα κι όλας. Το μόνο που χρειάζεσαι για να «συνδεθείς» με τις αναμνήσεις σου είναι να βάλεις μια μικρή δόση από το Cajoline στην επόμενη μπουγάδα σου.