ΜΟΔΑ

5 εύκολοι τρόποι να κάνεις τις εμφανίσεις σου πιο “βιώσιμες”

Πρόσφατα, διάβαζα ένα άρθρο που μιλούσε για τη βιώσιμη μόδα. Είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, καθώς πραγματικά έχει μεγάλη σημασία να προσπαθούμε όλες μας, με κάθε τρόπο, να βοηθάμε το περιβάλλον και να συμβάλλουμε στην προστασία του - κι επομένως στη σωτηρία του. Η καθεμιά από εμάς μπορεί να βάλει το λιθαράκι της και με μικρές αλλά πολύ ουσιαστικές αλλαγές να καταφέρει να κάνει την ντουλάπα της πιο eco-friendly.

Σημαντικός παράγοντας για να μπορέσουν ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο ζήτημα της βιώσιμης μόδας αποτελούν οι κατά καιρούς καμπάνιες εταιρειών, με πρωτοπόρο την H&M, η οποία εδώ και χρόνια μας προτρέπει να ανακυκλώνουμε τα ρούχα μας, καθώς και να επενδύουμε σε ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά.

Κι αν σου φαντάζει πολύ δύσκολο να κάνεις πιο βιώσιμη την ντουλάπα αλλά και τη ζωή σου, έρχομαι να σε διαβεβαιώσω πως δεν είναι. Ακολουθώντας τα παρακάτω 5 απλά tips θα καταφέρεις, πολύ σύντομα, να αλλάξεις συνήθειες και να βοηθήσεις ουσιαστικά το περιβάλλον. Αν, πραγματικά, η καθεμιά από εμάς κάνει τρόπο ζωής τις μικρές αυτές αλλαγές, τότε το στοίχημα της διαφύλαξης της περιουσίας μας που ονομάζεται περιβάλλον θα κερδηθεί.

Εγώ ακολουθώ εδώ και καιρό τους παρακάτω κανόνες. Ήρθε η ώρα να το κάνεις κι εσύ. Τι λες; Οι υποσχέσεις σου ας είναι οι παρακάτω:

#1. Να μεταποιώ και να ξαναφοράω παλιά μου ρούχα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

When you have nothing but good (and stylish) vibes to give! #HM #HMxME #regram @chrystelleeriksberger Wool Trousers: 0682951001

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη H&M (@hm) στις

 

Βαρέθηκες το παλιό σου μακρύ σακάκι; Φυσικά και δεν το πετάς. Η λέξη «πετάω» δεν πρέπει να υπάρχει στο λεξιλόγιό σου. Είπαμε στόχος μας είναι να εκμεταλλευόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε τα ρούχα μας. Αυτό το παλιό σακάκι που βαρέθηκες να φοράς, μπορείς να το μετατρέψεις σε ένα ολοκαίνουργιο μίνι φόρεμα. Αν τα χέρια σου δεν πιάνουν (δε σε κατηγορώ, ούτε εμένα πιάνουν), επισκέψου τη μοδίστρα της γειτονιάς σου και σε λίγες ώρες θα έχεις στα χέρια σου ένα νέο ρούχο, με αρκετά χρόνια ζωής μπροστά του. Πρόσθεσε μία ζώνη στη μέση, συνδύασέ το με τα αγαπημένα σου μποτάκια κι είσαι έτοιμη για τη βραδινή σου έξοδο.

#2. Να ψωνίζω ρούχα από συλλογές με ανακυκλωμένα υλικά

 

Βασικός παράγοντας για να καταφέρεις να κάνεις πιο eco-friendly την ντουλάπα σου είναι να αρχίσεις να επενδύεις σε κομμάτια από ανακυκλωμένα υλικά. Κι αν παλιότερα το να βρεις οικολογικά fashion-forward items σου φάνταζε δύσκολο, πλέον δεν είναι καθόλου. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στις τελευταίες Η&Μ Conscious και H&M Conscious Exclusive συλλογές και θα καταλάβεις πως στιλ και οικολογική συνείδηση μπορούν να συνδυαστούν άψογα. Επένδυσε, λοιπόν, στις ειδικές συλλογές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και θα έχεις πετύχει κατά ένα βασικό μέρος το στόχο της eco-friendly ντουλάπας.

#3. Να πλένω τα ρούχα μου «έξυπνα»

Σίγουρα έχεις προσέξει πως υπάρχει η δυνατότητα της πλύσης των ρούχων σου σε οικολογικό πρόγραμμα, έτσι δεν είναι; Το θέμα εδώ είναι αν το επιλέγεις. Ξέρω, ξέρω βιάζεσαι και θέλεις να τελειώνεις γρήγορα τις δουλειές σου. Τα προγράμματα αυτά απαιτούν περισσότερο χρόνο πλυσίματος, είναι γεγονός. Αν σου έλεγα όμως πως ο μεγαλύτερος χρόνος πλυσίματος σημαίνει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν χαμηλότερες θερμοκρασίες θέρμανσης και, κατά συνέπεια, να δαπανηθεί λιγότερο ρεύμα και νερό; Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πάρεις στα χέρια σου χαμηλότερους λογαριασμούς και ταυτόχρονα θα έχεις συμβάλλει σε ένα πιο πράσινο κόσμο. Διπλό το όφελος, πάτα το σωστό κουμπί στο πλυντήριό σου.

#4. Να περιποιούμαι τα ρούχα μου καλύτερα

Για να καταφέρεις να κρατήσεις «ζωντανά» τα ρούχα σου και να παρατείνεις τα χρόνια ζωής τους, η «περιποίηση» είναι η λέξη-κλειδί. Όσο τα περιποιείσαι, τόσο περισσότερο θα τα χαζεύεις στην ντουλάπα σου. Απλό. Για να το καταφέρεις θα πρέπει να μην αγνοείς τα ταμπελάκια των ρούχων (ναι αυτά που ενδεχομένως κόβεις με το που τα βγάλεις από την σακούλα). Θα πρέπει να τα συμβουλεύεσαι πριν τα βάλεις για πλύσιμο και να επιλέγεις βάσει αυτών το κατάλληλο πρόγραμμα και την κατάλληλη θερμοκρασία. Ένα ακόμη sos tip για να καταφέρεις να τους αυξήσεις το χρόνο ζωής τους είναι να φροντίζεις να τα ξεχωρίζεις ανά χρώμα και ύφασμα, πριν τα ρίξεις στον κάδο του πλυντηρίου. Έτσι θα αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα να αλλάξει χρώμα το αγαπημένο σου φόρεμα ή ξαφνικά να συρρικνωθεί.

#5. Να ανακυκλώνω τα ρούχα μου

 

Τελευταίο και πολύ βασικό στόχο που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου είναι η ανακύκλωση των ρούχων. Όσα ρούχα έχεις σταματήσει να φοράς εδώ και καιρό, ρίξε τα σε μία σακούλα και πήγαινέ τα για ανακύκλωση. Με αυτόν τον τρόπο θα χαρίσεις έξτρα χώρο στην ντουλάπα σου, καθώς επίσης θα βοηθήσεις στο να δημιουργηθούν νέα ρούχα που θα κάνουν συντροφιά σε άλλους ανθρώπους. Κι αν δε γνωρίζεις πού μπορείς να απευθυνθείς, η H&M έχει φροντίσει και για αυτό. Με την υπηρεσία της «Garment Collecting» σου δίνεται, όλο το χρόνο, η δυνατότητα να παραδώσεις σε όποιο κατάστημα της H&M επιθυμείς τα παλιά σου ρούχα, τα οποία θα σταλούν άμεσα προς ανακύκλωση και… αναγέννηση. Η καλή σου αυτή πράξη ανταμείβεται με discount cards.

Και θα κλείσω το άρθρο αυτό με τις δύο νέες αειφόρες H&M Conscious και Conscious Exclusive συλλογές της H&M που θα κυκλοφορήσουν στις 11 Απρίλη. Στην όμορφη αυτή καμπάνια πρωταγωνιστούν πέντε μοναδικές γυναίκες: η Μαρία Ναυπλιώτου, η Έσθερ Μαστρογιάννη, η Τζωρτζίνα Λιώση, η Μαρίνα Σάττι και η Έφη Βράκα.

Έσθερ Μαστρογιάννη

Μαρία Ναυπλιώτου

Και οι πέντε είναι δυναμικές προσωπικότητες που εμπνέουν με τη δημιουργικότητα και το πάθος τους. Όλες τους έχουν ένα κοινό όραμα, μία κοινή ελπίδα: τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος. Η μόδα μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και να βάλει το λιθαράκι της στον αγώνα για έναν πιο πράσινο πλανήτη.

 

Τζωρτζίνα Λιώση

Έφη Βράκα

Με τη βοήθεια των conscious συλλογών, λοιπόν, οι 5 αυτές γυναίκες επιλέγουν να ντύνονται με βιώσιμα, H&M Conscious υλικά, αποδεικνύοντας πως μπορείς να είσαι stylish και ταυτόχρονα ευσυνείδητη.

Μαρίνα Σάττι

Οι 5 μούσες της καμπάνιας μας εμπνέουν μέσα από σύντομα digital videos, στα οποία μας εξηγούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο για ποιο λόγο επιλέγουν να ντύνονται με H&M Conscious υλικά, παροτρύνοντάς μας να αναλάβουμε δράση και να κλείσουμε μαζί τον κύκλο ζωής της μόδας, συμμετέχοντας στην «Ανακύκλωση Ρούχων».

#hmconscious

Κάθε επιλογή που κάνεις έχει σημασία. Επιλέγοντας ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά διαμορφώνεις ένα καλύτερο μέλλον. H H&M ενώνει τις δυνάμεις της με 5 μοναδικές γυναίκες και μας καλεί να κλείσουμε μαζί τον κύκλο ζωής του ρούχου. Ανακύκλωσε τα ρούχα σου. #hmconscious

Δημοσιεύτηκε από H&M στις Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019

 

Τι μπορείς κι εσύ να κάνεις άμεσα

Να πας τα ρούχα που δε φοράς για ανακύκλωση σε όποιο H&M κατάστημα επιθυμείς. Aπό την 1η έως τις 13 Απριλίου, η Η&Μ ενισχύει την πρωτοβουλία ανακύκλωσης ρούχων (που περιγράψαμε και νωρίτερα) προσφέροντας για κάθε σακούλα με ρούχα και οικιακά υφάσματα που φέρνεις, δύο εκπτωτικά κουπόνια 15% για δύο τεμάχια της επιλογής σου για την επόμενη αγορά σου. Κράτα κατά νου πως το 95% των ρούχων που πετιούνται θα μπορούσαν να ξαναφορεθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Ανακυκλώνοντας, λοιπόν, τα ανεπιθύμητα ρούχα στην Η&Μ, γνωρίζεις κι εσύ κι εγώ και όλες μας πως τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο.

Ας γίνουμε όλες μας πιο ευαισθητοποιημένοι καταναλωτές και ας συμβάλλουμε, όπως μπορεί η καθεμιά από εμάς, στη σωτηρία αυτού του πλανήτη που ζούμε. Εγώ έχω ξεκινήσει ήδη. Ήρθε η σειρά σου. Τι λες;