STYLING TIPS

Τα πιο κοινά λάθη που κάνεις όταν πλένεις τα ρούχα σου

Unsplash

Το κεφάλαιο «τι πρέπει να προσέχεις όταν πλένεις τα ρούχα σου», είναι μεγάλο. Και ακόμα κι αν δεν είμαι ο πιο νοικοκυρεμένος τύπος ανθρώπου, το πλύσιμο των ρούχων είναι κάτι που με απασχολεί. Αγαπώ πολύ τα ρούχα μου για να τ’ αφήσω στο «έλεος» κάποιου άλλου, μη γνώστη, για να τα πλύνει. Θέλω να έχω εγώ την επίβλεψη στο πλύσιμο και αυτό για έναν λόγο: κανείς άλλος δεν ξέρει τα ρούχα μου, όπως εγώ.

Πες με control freak, πες με ό,τι θέλεις αλλά όσον αφορά την περιποίηση των ρούχων μου γίνομαι αυστηρή. Έχω επιτρέψει πολλές φορές στο παρελθόν στη μητέρα μου να μου κάνει τα ρούχα μου μπλε, ενώ ήταν άσπρα και να «μετατρέψει» τ’ αγαπημένα μου τζιν από size L σε size S για ν’ αφήσω κάποιον άλλο πέρα από εμένα να περιποιηθεί τα ρούχα μου. Από τότε συνειδητοποίησα ότι είναι καλύτερο να έχεις εσύ τον έλεγχο όταν πλένεις τα ρούχα σου.

Γι’ αυτό και έμαθα να βάζω πλυντήριο από μικρή, και ενώ δεν είναι κάποιο τρομερό κατόρθωμα, μπορώ να σου πω τι χρειάζεται να κάνεις όταν πλένεις τα ρούχα σου. Ακόμη καλύτερα, μπορώ να σου πω τι μπορεί να κάνεις λάθος όταν πλένεις τα ρούχα σου κι αυτό, γιατί πολύ απλά, το έχω κάνει ήδη. Έμαθα από τις αναποδιές μου γι’ αυτό και παρακάτω σου λέω όσα πρέπει να προσέχεις όταν καθαρίζεις τα ρούχα σου, για να είσαι σίγουρη ότι βγαίνουν από το πλυντήριο σε άψογη κατάσταση.

Βάζεις πολύ απορρυπαντικό

Όταν βάζεις πλυντήριο, μην χρησιμοποιείς παραπάνω απορρυπαντικό στο απ’ όσο πρέπει. Το να βάλεις περισσότερο απορρυπαντικό, δε σημαίνει ότι τα ρούχα σου θα καθαρίσουν καλύτερα. Αντιθέτως, βάζοντας πολύ απορρυπαντικό μπορεί να λεκιάσεις τα ρούχα σου.

Δεν τσεκάρεις τις ταμπέλες των ρούχων

Οι ταμπέλες στα ρούχα που αναγράφουν τον τρόπο που πρέπει να πλένεις τα ρούχα σου, έχουν λόγο ύπαρξης. Μη παραβλέπεις τις οδηγίες της ταμπέλας. Αν, λοιπόν, η ταμπέλα ενός ρούχου αναγράφει “Dry clean only” σημαίνει ότι πρέπει να το πας στο καθαριστήριο. Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι μπορείς να το πλύνεις μόνη σου, γιατί βάζοντάς το στο πλυντήριο το ρούχο θα καταστραφεί ή θα χαλάσει η φόρμα του.

Δεν ανοίγεις τα κουμπιά των ρούχων

Όταν πλένεις ρούχα όπως πουκάμισα που έχουν κουμπιά, είναι σημαντικό να έχεις τα κουμπιά ανοιχτά, διαφορετικά δεν θα καθαρίσουν καλά.

Δεν καθαρίζεις το πλυντήριο

Σημαντικό είναι, 1-2 φορές τον μήνα ή κάθε δίμηνο, να καθαρίζεις το πλυντήριό σου. Από τα συχνά πλυσίματα μαζεύεται μούχλα σ’ αυτό, η οποία μπορεί να μεταφερθεί μέχρι και στα ρούχα σου.

Δεν «φέρεσαι» καλά στα ρούχα σου όταν τα πλένεις στο χέρι

Είναι σημαντικό όταν πλένεις τα ρούχα σου στο χέρι, να μην τα ασκείς δύναμη. Ακόμα και δύσκολους λεκέδες να έχει το ρούχο είναι προτιμότερο να το αφήσεις να μουλιάσει για λίγη ώρα, παρά να τρίβεις με μανία μέχρι να φύγει, ρισκάροντας να χαλάσει η φόρμα του.

Γεμίζεις το πλυντήριο με πολλά ρούχα

Όταν πλένεις τα ρούχα σου, μη γεμίζεις γεμίζεις το πλυντήριο με πολλά. Ο λόγος; Όχι μόνο δεν καθαρίζουν όλα το ίδιο καλά, αλλά μπορεί να επιβαρύνεις τη λειτουργία του πλυντήριου.

Δεν κουμπώνεις τα φερμουάρ των ρούχων σου

Υπάρχει λόγος που πρέπει να το κάνεις αυτό και είναι πολύ απλός: όταν έχεις ανοιχτά τα φερμουάρ μπορεί να «πιαστούν» πάνω σε άλλα ρούχα.