ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εβελίνα Παπούλια: Δεν μπορώ τους τοξικούς ανθρώπους

Τη φετινή τηλεοπτική σεζόν η Εβελίνα Παπούλια υποδύεται τη Βέρα Δαµιανού. Καθηγήτρια χορού µε δική της σχολή στο Λονδίνο. Ερωτεύεται βαθιά τον Θεοχάρη. Είναι δυναµική αλλά και πολύ τρυφερή. Στέκεται δίπλα του αλλά και δίπλα στην Αννα σε όλες τις δύσκολες στιγµές τους. Δείχνει εξωστρεφής, αλλά κατά βάθος είναι ένας αρκετά µοναχικός άνθρωπος. Η ηθοποιός, αν και είχε προτάσεις για τη φετινή σεζόν, προτίµησε να απέχει από τα θεατρικά δρώµενα. «Ηταν συνδυασµός της έλλειψης χρόνου λόγω των γυρισµάτων του “Τατουάζ” και του γεγονότος πως δεν ήρθε µια τόσο δελεαστική πρόταση που θα µε έκανε να πιεστώ τόσο πολύ ώστε να τα κάνω και τα δύο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη στον Αλέξη Μίχα

Μετά την ολοκλήρωση του «Μπρούσκο» συνεχίζεις τη συνεργασία σου µε τον Ανδρέα Γεωργίου και στο «Τατουάζ». Πώς ήρθε η πρόταση;

Στη συγκεκριµένη περίπτωση τα πράγµατα ήταν αρκετά απλά. Είχαµε µια πολύ καλή συνεργασία, προέκυψε ο ρόλος της Βέρας και µου τον πρότειναν. Δέχθηκα αµέσως γιατί εξαρχής µού άρεσε πολύ και το σενάριο και φυσικά η νέα συνεργασία στο σύνολό της. Οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να πω «όχι».

Ερχοµαι στα προσεχώς. Υπάρχει ένα ερωτικό τρίγωνο µεταξύ της Βέρας, της Αµαλίας και του Θεοχάρη. Πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό;

Νοµίζω πως η ζωή όλων θα γίνει αρκετά δύσκολη. Η Αµαλία αρχίζει να διεκδικεί τον Θεοχάρη. Εκείνος λοιπόν βρίσκεται ανάµεσα σε δύο γυναίκες και αντιµετωπίζει ένα δίληµµα. Η Βέρα µε τα υπάρχοντα δεδοµένα της ζωής της, δηλαδή την πολύχρονη σχέση µε τον Θεοχάρη και την ύπαρξη ενός παιδιού, δυσκολεύεται πολύ µε τη νέα κατάσταση. Ο Θεοχάρης λοιπόν έχει να αντιµετωπίσει και συναισθηµατικό δίληµµα αλλά και ηθικό.

Θα υπάρξει προσεχώς σύγκρουση Βέρας – Αµαλίας;

Φαντάζοµαι πως θα γίνει κάποια ουσιαστική συνάντηση. Τώρα κατά πόσον αυτή θα εξελιχθεί σε σύγκρουση δεν το γνωρίζω.

Ποιες είναι οι οµοιότητες και ποιες οι διαφορές µεταξύ της Βέρας και της Δάφνης που υποδυόσουν στο «Μπρούσκο»; 

Είναι εµφανέστατες. Η Βέρα είναι ένας δραµατικός ρόλος. Η Δάφνη είχε µια τρέλα και ένα περίεργο χιούµορ, η Βέρα είναι ένας άνθρωπος καθηµερινός. Με τις ανασφάλειές της, τα συναισθήµατά της, τον δικό της ηθικό κώδικα. Η µόνη οµοιότητα  είναι πως και οι δύο είναι καλοπροαίρετες.

Εσένα ως Εβελίνα ποιος από τους δύο ρόλους σού ταιριάζει περισσότερο;

Ε, σαφέστατα της Βέρας.

Η ηρωίδα είναι αρκετά εσωστρεφής. Είσαι κι εσύ έτσι;

Εάν δεν γνωρίζω κάποιον δεν θα έλεγα πως είµαι ανοικτή, αλλά είµαι επικοινωνιακή. Και γενικά είµαι θετικά διακείµενη απέναντι στους ανθρώπους, δεν είµαι καχύποπτη.

Πού πιστεύεις πως οφείλεται η επιτυχία του «Τατουάζ»;

Η σειρά είναι απέναντι σε άλλου είδους προγράµµατα και καταγράφει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Βλέπεις µια νέα στροφή του κοινού προς τη µυθοπλασία; Την εύχοµαι. Το «Τατουάζ» είναι µια πολύ καλή παραγωγή. Εχουν αρχίσει πάλι να γίνονται καλές σειρές. Νοµίζω ότι και στο µέλλον όλο αυτό το πράγµα θα ισορροπήσει καλύτερα.

Σε έχουµε δει και σε δράµα και σε κωµωδία. Τι σου αρέσει περισσότερο;

Ηθοποιός είµαι. Μου αρέσουν και τα δύο. Εστιάζω στον ρόλο και στο κατά πόσο µου αρέσει και όχι στο είδος. Ενας ηθοποιός οφείλει να παίζει τα πάντα. Το σενάριο είναι αυτό που σε κεντρίζει σε µια τηλεοπτική σειρά. Θα ήταν πολύ µονότονο να έκανα µόνο το ένα ή µόνο το άλλο.

Ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας ενός ηθοποιού;

Ο επαγγελµατισµός, η συνεχής προσπάθεια και η στοχοπροσήλωση.

Από τους µέχρι τώρα ρόλους σου στην τηλεόραση ξεχωρίζεις κάποιον;

Σταθµός στην καριέρα µου ήταν οι «Δύο ξένοι». Σίγουρα ξεχωρίζω τη συµµετοχή µου και στις σειρές του Κοκκινόπουλου «Δέκατη εντολή» και «Κόκκινος κύκλος». Φάνηκε µια άλλου είδους γκάµα που έχω ως ηθοποιός.

Τι θυµάσαι πιο έντονα από την εποχή των «Δύο ξένων»;

Την υπερβολική κούραση. Δούλευα καθηµερινά πάρα πολλές ώρες και είχα και θέατρο. Κοιµόµουν τρεις ώρες. Ηταν µια δύσκολη περίοδος.

Τα δηµοσιεύµατα της εποχής έκαναν λόγο και για έντονους καβγάδες και διαφωνίες πίσω από τις κάµερες. Ήταν αλήθεια;

Εγώ δεν έχω τσακωθεί ποτέ. Τότε ήταν µια εποχή που τα πράγµατα µεγεθύνονταν. Αν συνέβαιναν τώρα, θα περνούσαν στα «ψιλά γράµµατα». Ηταν η εποχή που διογκώνονταν όλα. Έπειτα από άπειρες επαναλήψεις, η σειρά συνεχίζει πάντως να κάνει υψηλά νούµερα. Ηταν µια εξαιρετική σειρά, µε πολύ καλό σενάριο και εξαιρετικούς ηθοποιούς στους κατάλληλους ρόλους. Επίσης, έδεναν οι ηθοποιοί µεταξύ τους.

Τον τρίτο κύκλο γιατί δεν τον είδαµε ποτέ; Είχαν γίνει γυρίσµατα;

Δεν ξέρω γιατί δεν το είδαµε. Γυρίσµατα όχι, δεν είχαν γίνει. Συζητήσεις µόνο.

Αν γινόταν ένα σίκουελ ή ένα ριµέικ των «Δύο ξένων» θα ήθελες να πάρεις µέρος;

Οχι. Οταν ένας κύκλος κλείνει δεν µπορεί να ανοίξει και πάλι. Πρώτα απ’ όλα λείπει ο πρωταγωνιστής, οπότε αυτό που µου λες δεν θα µπορούσε να συµβεί.

Μετά το τέλος της σειράς είχατε διατηρήσει επικοινωνία µε τον Νίκο Σεργιανόπουλο;

Οχι δεν είχαµε διατηρήσει. Είχαµε συναντηθεί τυχαία κάποιες φορές έξω. Και κατά τη διάρκεια της σειράς  για παράδειγµα, δεν µιλούσαµε στο τηλέφωνο.

Οπότε θα ήταν περιττό να σε ρωτήσω αν σου λείπει σήµερα.

Με έχει κουράσει να δίνω συνεντεύξεις και να γίνεται επικήδειος των «Δύο ξένων». Συµπρωταγωνιστής µου ήταν και συνεργαστήκαµε άψογα. Λείπει σίγουρα από το θέατρο και από την καλλιτεχνική σκηνή.

Μου ανέφερες για τους κύκλους που κλείνουν και δεν είναι καλό να ανοίγουν και πάλι. Ετσι λειτουργείς και στις προσωπικές σου σχέσεις;

Αν ξανανοίξει, σίγουρα αυτό θα γίνει σε άλλες βάσεις. Σε φιλικό επίπεδο οι κύκλοι κλείνουν πιο δύσκολα. Στα προσωπικά κλείνουν.

Δίνεις δεύτερες ευκαιρίες;

Και τρίτες. Αλλά ξέρεις κάτι; Δεν είναι θέµα ευκαιριών αλλά το κατά πόσον ο άλλος άνθρωπος είναι ανοιχτός στις αλλαγές. Τότε τα πράγµατα εξελίσσονται και προχωρούν. Αν ένας άνθρωπος είναι προσκολληµένος στο εγώ του και δεν σέβεται τα θέλω του άλλου, δεν µπορεί να υπάρξει αλλαγή. Αρα λοιπόν δεν είναι θέµα ευκαιριών.

Εσύ είναι ανοιχτή στις αλλαγές ή είσαι συντηρητική;

Οχι, συντηρητική δεν είµαι σε καµία περίπτωση. Εχω όµως τον δικό µου αξιακό κώδικα αρχών, τις δικές µου αντιλήψεις γύρω από τα πράγµατα και ακολουθώ την αλήθεια µου.

Ποιες είναι οι απαράβατες αρχές λοιπόν;

Αυτό έχει να κάνει µε τις πράξεις.

Τι σε ενοχλεί περισσότερο;

Το ψέµα, η υποκρισία; Αυτά νοµίζω ισχύουν για όλους. Υπάρχουν όµως διάφορες παράµετροι. Μπορεί η υποκρισία κάποιου να σε ενοχλήσει έντονα και σε κάποιον άλλο να δώσεις ένα ελαφρυντικό. Ολα είναι σχετικά. Αυτό που δεν µπορώ µε τίποτα είναι οι κακεντρεχείς και τοξικοί άνθρωποι. Μου αρέσει η ευθύτητα στους ανθρώπους.

Φαντάζοµαι πως στις συνεργασίες που έχεις κάνει υπήρξαν και τοξικοί άνθρωποι. Πώς τους αντιµετώπισες; Πώς προστάτευσες τον εαυτό σου;

Εχω την ασπίδα µου. Είµαι τόσο όσο. Δεν µου αρέσουν οι εντάσεις στη δουλειά, θέλω στις συνεργασίες να επικρατεί καλό κλίµα.

Αληθινές φιλίες στον χώρο του θεάµατος υπάρχουν;

Και βέβαια υπάρχουν. Μπορεί να µην είσαι µε αυτούς τους ανθρώπους κάθε µέρα µαζί, αλλά δηµιουργούνται ουσιαστικές σχέσεις αµοιβαίας εκτίµησης.

Εχεις προδοθεί από φιλίες;

Δεν υφίσταται αυτή η κατάσταση για µένα. Αν αφήσεις έναν φίλο να σε πουλήσει ή να σε προδώσει, θα το κάνει. Αν λοιπόν το κάνει, δεν υπήρξε ποτέ φίλος.

Με την πάροδο των χρόνων έχεις οξυµένο κριτήριο στην επιλογή των ανθρώπων γύρω σου; Μπορείς εύκολα να αντιληφθείς πράγµατα γι’ αυτούς;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα τους πλησιάσω χωρίς να ξέρω τον λόγο και χωρίς να το αναλύω µέσα µου. Με άλλους αµέσως έρχοµαι κοντά.

Διαισθητικά;

Νοµίζω πως ναι.

Λειτουργείς περισσότερο µε το συναίσθηµα ή µε τη λογική;

Περισσότερο µε το συναίσθηµα. Είµαι παρορµητική. Δεν είµαι από τους ανθρώπους που κάποιος θα γνωρίσει και θα πει «τι λογικό κορίτσι είναι αυτό» (γέλια).

Αυτό, φαντάζοµαι, σου έχει κοστίσει.

Οχι, είναι η φύση µου. Δεν µπορώ να πάω κόντρα σε αυτήν. Αυτή µε βγάζει καθαρή.

Ισως αυτό τελικά είναι η δική σου αλήθεια;

Ο αυθορµητισµός και η ευθύτητα; Κοίτα, κάποιες φορές η ευθύτητα παρεξηγείται. Και φυσικά δεν γίνεται ό,τι σου έρχεται στο κεφάλι να το λες. Αυτό είναι αγένεια. Ωστόσο, ό,τι αισθάνοµαι νοµίζω γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους άλλους. Φαίνεται στο πρόσωπό µου. Δεν κρύβοµαι. Είµαι ευθύς άνθρωπος γενικά.

Τα χολιγουντιανά σκάνδαλα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητα στο Χόλιγουντ. Σε εσένα έχει συµβεί κάτι αντίστοιχο;

Ναι, βέβαια. Εχω δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση. Είµαι αντιδραστική και δεν ανέχοµαι τέτοιου είδους καταστάσεις. Ο συγκεκριµένος άνθρωπος µπήκε αµέσως στη θέση του. Από τότε δεν µου ξανασυνέβη.

Μιλάµε για τα πρώτα χρόνια της καριέρας σου;

Ναι, βέβαια, τώρα δεν τολµάει να κουνηθεί φύλλο (γέλια). Με το που ξεκίνησα τη δουλειά κατάλαβα πως ο χώρος θέλει µεγάλη προσοχή. Αλλο η πλάκα που µπορεί να γίνεται κι άλλο κάτι σοβαρό.

Σε σόκαρε η συγκεκριµένη συµπεριφορά;

Βεβαίως και σοκαρίστηκα. Ηµουν και πιτσιρίκι. Ο συγκεκριµένος άνθρωπος ξεφτιλίστηκε στα µάτια µου. Ηταν αηδιαστικό. Δεν ήταν ένας µικρός άνθρωπος σε ηλικία για να το γυρίσεις και στην πλάκα, ήταν µεγάλος.

Επιστρέφω στην τηλεόραση. Τι σου αρέσει να παρακολουθείς;

«Τατουάζ» σίγουρα και το «Ελα στη θέση µου». Βλέπω επίσης αρκετές ταινίες.

Τάλεντ σόου ή ριάλιτι;

Σπάνια. Ισως κάποιες φορές το «The Voice».

Σου έγινε πάντως πέρυσι πρόταση και για το «Star Academy» του Epsilon και για το «So You Think You Can Dance». Τελικά δεν σε είδαµε σε κανένα από τα δύο.

Δεν είχα καθόλου χρόνο. Με το «So You Think You Can Dance» οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει αρκετά. Αλλά ο χρόνος µου ήταν πολύ πιεσµένος. Με το «Star Academy» έγινε απλά µια συζήτηση.

«Survivor» έβλεπες;

Το είχα δει. Το ριάλιτι κοµµάτι δεν µε αφορούσε καθόλου. Τα αθλήµατα είχαν ενδιαφέρον. Δεν ήµουν φανατική τηλεθεάτρια.

Αν σου γινόταν µια καλή οικονοµική πρόταση θα έµπαινες στο «Survivor»;

Οχι, δεν µπορώ να ζω στη φύση και να τριγυρνούν τα ποντίκια γύρω µου. Είµαι καλοµαθηµένη. Στην εποχή µας  θεωρώ πως είναι τραγικό να µπαίνεις στη διαδικασία τού να παρακαλάς για να φας.

Αν σου γινόταν µια πρόταση για την κριτική επιτροπή του «Dancing with the Stars» θα το έκανες;

Δεν ξέρω. Θα µου ήταν δύσκολο να κρίνω συναδέλφους. Αν το έκανα, θα έπρεπε πρώτα να ανακαλύψω µέσα µου το πώς θα µιλάω σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν µπορείς να µιλήσεις µε τους κανόνες που θα µιλήσεις σε ένα παιδί που ασχολείται µε τον χορό. Θέλει άλλη λοιπόν διαδικασία και θα έπρεπε να την εφεύρω για να το κάνω.

Τι είναι για σένα ο χορός;

Εκφραση συναισθηµάτων µέσω της κίνησης. Η εκφραστικότητα είναι αυτό που κάνει τον χορευτή χορευτή και όχι απαραιτήτως το πόσα ακροβατικά θα κάνει.

Έχεις πια χρόνο για χορό;

Οχι, µόνο λίγο γυµναστήριο πάω.

Μαζί µε τον Απόστολο Γκλέτσο και τη Μυρτώ Αλικάκη είστε ανάµεσα στα πρόσωπα που ξεχώρισαν τηλεοπτικά τη δεκαετία του ’90. Τώρα ξανασυναντιέστε και ο κόσµος έχει αγαπήσει πολύ τους ήρωες που υποδύεστε. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

Το κοινό µπαίνει στη διαδικασία να αγαπά κάποιους ηθοποιούς και τους ακολουθεί. Δεν µου φαίνεται παράξενο. Είναι µια σχέση που µέσω της δουλειάς µας έχει χτιστεί µε τα χρόνια.

Ποιες είναι οι µεγάλες διαφορές στην τηλεόραση του τότε µε την τηλεόραση του σήµερα;

Οι χρόνοι. Τα σίριαλ τότε ήταν εβδοµαδιαία. Τώρα οι χρόνοι έχουν συµπιεστεί. Και το οικονοµικό δεν είναι το ίδιο φυσικά.

Πρόλαβες τις καλές εποχές.

Ναι, φυσικά, µετά τους «Δύο ξένους» πήρα αρκετά καλά χρήµατα.

Η σχέση σου µε το χρήµα ποια είναι;

Με εξυπηρετεί, δεν το εξυπηρετώ. Μάλλον είµαι σπάταλη. Χωρίς βέβαια να έχω, κάνω υπερβολική ζωή, αλλά και χωρίς να στερούµαι πράγµατα. Μπορώ να περάσω καλά και µε πολλά και µε λίγα χρήµατα.

Η κόρη σου η Αφροδίτη έχει µπει στην εφηβεία. Εχετε καβγάδες;

Οχι, είναι ένα πολύ ώριµο παιδί και πάντα είχαµε πολύ καλή σχέση. Δεν ήταν δύσκολη η σχέση µας.

Και µαµάς-κόρης και φίλες δηλαδή;

Φίλη όταν θέλει εκείνη. Εγώ είµαι η µαµά.

Πώς θα περάσετε τις γιορτές;

Θα είµαστε στην Αθήνα. Ερχεται η Αφροδίτη από την Αγγλία, οπότε θα περάσουµε τις γιορτές εδώ.

Στα προσωπικά πώς σε βρίσκουµε; Είµαι πολύ καλά.

Ενας ακόµη γάµος θα ήταν στα σχέδιά σου;

Τώρα σίγουρα όχι. Δεν ξέρω αν θα προέκυπτε κάτι αργότερα. Δεν θεωρώ απαραίτητο τον γάµο. Δεν είναι κάτι το οποίο προσθέτει σε µια σχέση. Ενδεχοµένως να αφαιρεί.

Η ευχή σου για τη χρονιά που έρχεται;

Υγεία! Ολα τα υπόλοιπα λύνονται.

 

Πρώτη δημοσίευση στο Έθνος της Κυριακής

 

Κεντρική Φωτογραφία: NDP Photo Agency