ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μαρία Ναδάλη, δήμαρχος Σίφνου: “Έχουμε ακόμα δρόμο για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ικανότητες δεν είναι θέμα φύλου”

Μόλις 17 γυναίκες (έναντι 15 το 2014) βρέθηκαν στο τιμόνι κάποιου δήμου στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, συνολικά 128 γυναίκες «κατέβηκαν» ως επικεφαλής συνδυασμών. Σε 29 δήμους υπήρχαν πάνω από μία υποψήφιες για τη δημαρχία, ενώ σε 208 δήμους καμία γυναίκα δεν είχε θέσει υποψηφιότητα. Ακόμα αναρωτιέσαι πού πρέπει να κάτσει η μπίλια; Η αύξηση των δύο γυναικών εν συγκρίσει με το 2014 είναι μία νίκη, μία ισχνή νίκη που μας προβληματίζει. Οι 17 γυναίκες που εξελέγησαν είναι σημεία αναφοράς μας ακόμα κι αν οι δημοτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν είχαν τίτλο: Μια καθόλου γυναικεία υπόθεση. Μεταφερόμαστε στη Σίφνο, εκεί που από την πρώτη κιόλας Κυριακής η Μαρία Ναδάλη πετυχαίνει μία σαρωτική νίκη, καθώς με ποσοστό 88,5% εκλέγεται δήμαρχος. Μας μιλά για την ενασχόλησή της  με τα κοινά, για την απόφαση να μπει στην κούρσα διεκδίκησης του δήμου, για την αμφισβήτηση που δέχθηκε και για τον ρόλο των γυναικών στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Πότε ξεκινά η ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξεκίνησε το 2002, όταν με την παρότρυνση μιας καλής φίλης και συναδέλφισσας, αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ σε έναν από τους πλέον σημαντικούς φορείς του νησιού, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου. Διετέλεσα Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και για 12 χρόνια (από το 2006 έως το 2018) Πρόεδρος του Συλλόγου. 

Πώς αποφασίζετε να κατεβείτε υποψήφια για τη δημαρχία της Σίφνου;

Ήταν μια απόφαση που ελήφθη ύστερα από πολλή σκέψη. Η διάθεσή μου για προσφορά στο νησί πάντα το ίδιο δυνατή, μα πέρασε χρόνος για να αρθούν οι επιφυλάξεις που απέρρεαν από την αίσθηση ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό και πιθανόν καθοριστικό για το μέλλον της Σίφνου εγχείρημα. Κινητήριος δύναμη η ενθάρρυνση πολλών συνδημοτών μου και η διάθεση νέων ηλικιακά, μα και νέων στο χώρο της αυτοδιοίκησης ανθρώπων να φέρουμε μαζί έναν αέρα ανανέωσης και νέες προοπτικές ανάπτυξης στον τόπο, «αγκαλιάζοντας» όλους τους δημότες και φυσικά αναγνωρίζοντας την προσπάθεια και το ιστορικό αποτύπωμα των προηγουμένων.

 

Εκλεγήκατε από την πρώτη Κυριακή με το πολύ υψηλό ποσοστό του 88,5%. Το περιμένατε;

Κατά την προεκλογική περίοδο νιώθαμε τη θετική προς την παράταξή μας διάθεση των συνδημοτών μας, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα ξεπέρασε ακόμα και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψή μας. 

Τα συναισθήματα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων;

Υπήρχε μεγάλη «δυσκολία» στο να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του εκλογικού αποτελέσματος. Απίστευτη χαρά από την εξαιρετικά τιμητική εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας, αλλά και συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης που το αποτέλεσμα αυτό συνεπάγεται. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώσαμε την ίδρυση της παράταξής μας είχαμε αντιληφθεί πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, από όποια θέση και αν βρισκόμασταν μετά τις εκλογές.

Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών διαβάζουμε πως μόνο 16 από τους 331 δήμους της χώρας έχουν γυναίκες στο τιμόνι τους. Τι πιστεύετε πως ευθύνεται για τα μικρά ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην αυτοδιοίκηση;

Χρειάζεται ακόμα αρκετός δρόμος για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ικανότητες και η διάθεση προσφοράς στα κοινά δεν είναι θέμα φύλου. Οι πολλαπλοί ρόλοι τους οποίους καλούνται οι γυναίκες να υπηρετήσουν, οι μεγαλύτερες ευθύνες που αναλαμβάνουν με τη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας και, σε ένα βαθμό, η λανθασμένη αντίληψη κάποιων ότι πιθανόν και να μην ανταποκριθούν αποτελεσματικά, μάλλον λειτουργούν ανασταλτικά. Ωστόσο, οι γυναίκες αποδεικνύουν καθημερινά την αξιοσύνη τους και στον επαγγελματικό τους χώρο και βεβαίως με την ενεργοποίησή τους σε φορείς και συλλόγους. Θεωρώ πως είναι θέμα χρόνου τόσο η απόφαση των ίδιων των γυναικών για ακόμα πιο δυναμική συμμετοχή στην αυτοδιοίκηση όσο και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης όλων στο πρόσωπό τους.     

Και στην κεντρική πολιτική σκηνή οι γυναίκες είναι σαφώς λιγότερες αριθμητικά σε σύγκριση με τους άντρες. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις επί του θέματος; Δε μας  δίνονται ευκαιρίες ή κι εμείς οι ίδιες διστάζουμε;

Οι ευκαιρίες δίνονται ολοένα και περισσότερο. Άλλωστε η νομοθετικά κατοχυρωμένη ποσόστωση διευκολύνει τη συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική σκηνή. Προσωπικά νιώθω τυχερή που οι γυναίκες της Σίφνου ενεργοποιήθηκαν ως υποψήφιες στη δημοτική ομάδα μας, με δυναμισμό, όρεξη και όραμα, χωρίς να συνδέσουν τη συμμετοχή τους με τη νομοθετική απαίτηση της ποσόστωσης. 

Πώς μπορεί μια γυναίκα να μπει, να επιβιώσει και να εξελιχθεί μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όπως η πολιτική;

Από τη μέχρι τώρα πορεία μου και τις συνεργασίες που ανέπτυξα, πιστεύω πως τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες έχουν τον τρόπο να κερδίζουν το σεβασμό όλων και να κτίζουν γερές συνεργασίες. Είναι θέμα χαρακτήρα περισσότερο παρά φύλου. Όσο για τις γυναίκες, φυσικά μπορούν και να «επιβιώσουν» και να εξελιχθούν, με βασικά εφόδια την ευαισθησία, την ικανότητα να ακούνε και να λειτουργούν με ενωτική διάθεση, συνθέτοντας δημιουργικά διαφορετικές απόψεις και θέσεις. 

Πώς αντιμετώπισαν τη δική σας υποψηφιότητα;

Η δική μου υποψηφιότητα αντιμετωπίστηκε κατά κύριο λόγο θετικά από γυναίκες και άνδρες. Υπήρχαν ωστόσο και μεμονωμένες φωνές που αμφισβητούσαν την ικανότητα μιας γυναίκας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου ρόλου, όμως, θεωρώ πως πίσω από αυτές τις φωνές υπήρχε μάλλον η ανασφάλεια για το καινούργιο, που προέβαλε ως πρόσχημα το φύλο.   

Ακούσατε κάποιο σχόλιο που σας έχει μείνει;

Πολλά τα σχόλια που προκάλεσαν μια κάποια πικρία. Όμως, γνώριζα από την αρχή ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και τόσο εγώ όσο και η ομάδα μου είχαμε πάρει μια απόφαση: να μένουμε στα θετικά και να προχωράμε, χωρίς αποκλεισμούς και κυρίως χωρίς διχαστικές τακτικές.

Ποιοι είναι οι στόχοι για την Σίφνο;

Οι στόχοι για τη Σίφνο είναι πολλοί, βραχυπρόθεσμοι και μακρυπρόθεσμοι:

Η  υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που έχουν σε ένα βαθμό δρομολογηθεί (δίκτυα αποχέτευσης και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων των Κεντρικών Οικισμών, το έργο της διαμόρφωσης του λιμανιού, η λειτουργία του  Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) και τα θέματα που σχετίζονται με τη βελτίωση των παροχών υγείας και την ανεπαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι φυσικά στην πρώτη γραμμή.

Στις προτεραιότητες της παράταξής μας είναι, επίσης, η βελτίωση της καθημερινότητας και οι ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την επάρκεια και την καλή ποιότητα του νερού, τη σωστή λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης και τον εκσυγχρονισμό των βιολογικών καθαρισμών -όπου υπάρχουν-, την καθαριότητα. Η Σίφνος φημίζεται και είναι ένα από τα καθαρότερα νησιά. Χρειάζεται, ωστόσο, επαγρύπνηση, αυστηρός έλεγχος της εφαρμογής των όρων της εργολαβίας και παράλληλη επισήμανση των υποχρεώσεων του κάθε δημότη. Είναι ακόμα η αναζήτηση και η εφαρμογή προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας (π.χ. υπογειοποίηση κάδων σε κεντρικά τουλάχιστον σημεία), η διαχείριση της ανακύκλωσης με την εφαρμογή νέων πρακτικών και με συνεχή ενημέρωση των συνδημοτών μας, η συντήρηση και περιποίηση των πλακόστρωτων και των δημόσιων χώρων, με παράλληλη φροντίδα για τη διατήρηση του μοναδικού σιφναίικου χαρακτήρα, η εξασφάλιση προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα, η κοινωνική μέριμνα, η εξασφάλιση χώρων ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, η φροντίδα για τα αδέσποτα.

Τέλος, η «ματιά» μας κινείται γύρω από δυο ακόμα άξονες: ο ένας αφορά στην τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Σίφνου, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στη δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας που θα αξιοποιεί ακόμα περισσότερο και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας στον πολιτισμό, στο περιβάλλον και στον πρωτογενή τομέα. Ο δεύτερος στην ενθάρρυνση των νέων και στην ενδυνάμωση της παρουσίας τους, με την παράλληλη ενίσχυση των ευκαιριών άθλησης και την προώθηση των θεμάτων παιδείας.

 

Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα του νησιού;

Βασικό πρόβλημα η ανασφάλεια που δημιουργείται στους κατοίκους κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες ως προς τα θέματα της υγείας, η οποία φυσικά ενισχύεται και από την ανεπάρκεια των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Το προσωπικό του ιατρείου μας πραγματικά δίνει τον καλύτερο εαυτό του, ωστόσο τα μέσα δεν είναι πάντα  επαρκή για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων – σοβαρών περιστατικών. Είναι επίσης, τα προβλήματα στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης. 

Ποια ήταν η πιο σωστή συμβουλή που έχετε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια;

Είναι πολλές οι συμβουλές που ακούω όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησής μου με τα κοινά. Αξιολογώ ως περισσότερο σημαντική αυτή που μου είπε μια καλή φίλη: «Να μαθαίνεις μέσα από τα λάθη σου και να μη γίνεις άλλη από αυτή που είσαι.»