ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Αλεξία Μπρη, διευθύντρια εταιρικής επικοινωνίας της L’Oréal Hellas, μας μιλά για το θεσμό “Γυναίκες στην Επιστήμη”

Η L'Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO γιορτάζουν φέτος τα 20 χρόνια του διεθνούς προγράμματος «L'ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» και φυσικά το Ladylike δε θα μπορούσε να λείπει από την επετειακή έκθεση του ελληνικού προγράμματος, στο Μουσείο Μπενάκη.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα φανταστικά φωτογραφικά πορτραίτα Ελληνίδων βραβευμένων επιστημόνων του θεσμού από τον Τάσο Βρεττό, καθώς και να ενημερωθούμε για την συνολική συνεισφορά του θεσμού παγκοσμίως, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στο ελληνικό πρόγραμμα. Σκοπός των ενεργειών αυτών είναι να ρίξουν φως στο «θηλυκό πρόσωπο της επιστήμης», τονίζοντας για ακόμα μια φορά πως ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες.

Το Ladylike στηρίζει πάντοτε τις ενέργειες που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση και την προώθηση των γυναικών και για αυτόν ακριβώς το λόγο είπαμε να μιλήσουμε και να παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά το πρόγραμμα «L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη». Ο καταλληλότερος άνθρωπος για να μας δώσει τις πιο σωστές πληροφορίες δεν είναι άλλος από την Αλεξία Μπρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της L’Oréal Hellas.  

 

Πείτε μας δυο λόγια για τα Διεθνή Βραβεία L’Oréal – UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Τι πρεσβεύει ο θεσμός αυτός;   

«Η L’Oréal καθιέρωσε το 1998 τον παγκόσμιο θεσμό «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», με στόχο να ενδυναμώσει τις γυναίκες της επιστήμης, να αναγνωρίσει την επιστημονική αριστεία και να βοηθήσει ταλαντούχες επιστήμονες να λάβουν τη διάκριση που αξίζουν. Σε αυτήν την προσπάθεια, βρήκαμε ιδανικό συνεργάτη την UNESCO, με την οποία μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα σχετικά με ισότητα στην κοινωνία και την επιστήμη.

Στα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, το πρόγραμμα «L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» έχει τιμήσει διακεκριμένες επιστήμονες και έχει υποστηρίξει νεαρές γυναίκες στην έρευνά τους και την επιστημονική τους καριέρα. Έδωσε και συνεχίζει να δίνει την ευκαιρία σε ευφυείς ερευνήτριες να κάνουν πραγματικά καλύτερο τον κόσμο μας, η κάθε μία με το δικό της τρόπο».

Πώς έχει βοηθηθεί η διεθνής επιστημονική κοινότητα από το θεσμό;

«Το πρόγραμμα «L’Oréal–UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», έχει κάνει ήδη πολλά βήματα στο να βοηθήσει τις γυναίκες να κερδίσουν την αναγνώριση μέσα στην επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, η ενδυνάμωση των γυναικών επιστημόνων είναι μια πρόκληση που μας αφορά όλους. Οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Για αυτό και η δέσμευση και η συνεργασία με κορυφαίους άνδρες επιστήμονες, οι οποίοι σήμερα κατέχουν την πλειοψηφία των ανώτερων επιστημονικών ρόλων, είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη διαρκών αλλαγών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε μια ακόμα φιλόδοξη πρωτοβουλία μέσω της οποίας καλούμε τους άνδρες να ενωθούν μαζί μας και να ηγηθούν αυτής της μεταμόρφωσης. Μέσα από μια σειρά νέων ενεργειών, ενθαρρύνουμε σεβαστούς άνδρες στην επιστημονική κοινότητα να προβούν σε συγκεκριμένες και μετρήσιμες δεσμεύσεις για να διευρύνουν την πρόσβαση σε επιχορηγήσεις, να ενθαρρύνουν ίσες ευκαιρίες στην πρόσληψη, προώθηση, δημοσιεύσεις έρευνας και υποψηφιότητες και να προσφέρουν καθοδήγηση σε ταλαντούχες γυναίκες επιστήμονες. Επιπλέον, θα ενθαρρύνουμε την επόμενη γενιά ανδρών επιστημόνων να δεσμευτούν για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην επιστήμη.

Στη L’Oréal πιστεύουμε ότι ένας κόσμος χωρίς τη συμβολή των γυναικών είναι αδιανόητος. Ο Κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται Γυναίκες. Είναι μια αλήθεια πιο δυνατή και επίκαιρη από ποτέ. Οι λύσεις που χρειάζεται η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει τις  προκλήσεις του μέλλοντος θα προέλθουν σε μεγάλο βαθμό από την επιστήμη. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο όλο και περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτό το ταξίδι, ώστε η επιστημονική κοινότητα να μπορεί να αντλεί από τη δημιουργικότητα και το ταλέντο όλων των λαμπρών μυαλών του κόσμου, σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Για αυτό και μέσα από το πρόγραμμα «L’Oréal–UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», στηρίζουμε ενεργά τις γυναίκες στην επιστήμη, συμβάλλοντας στην προώθηση της καλύτερης εκπροσώπησης των γυναικών στον τομέα της επιστημονικής έρευνας». 

 

Ποια η εξέλιξή του μέσα στα 20 αυτά χρόνια;

«Φέτος, ο διεθνής θεσμός «L’Oréal–UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» γιορτάζει 20 χρόνια από την ίδρυσή του. Τα αποτελέσματα της προσφοράς αυτών των ετών είναι απτά και ουσιαστικά. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στις δύο αυτές δεκαετίες: 

3.124 γυναίκες επιστήμονες έχουν διακριθεί για το έργο τους.

102 έλαβαν βραβεία για αριστεία στην επιστήμη.

3.022 ταλαντούχες νέες γυναίκες έλαβαν υποτροφίες για να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο.

53 εθνικά προγράμματα υποτροφιών καθιερώθηκαν σε 117 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Περισσότεροι από 400 επιστήμονες συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής των εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων.

Περισσότερα από 50 επιστημονικά ιδρύματα υψηλού επιπέδου συμμετείχαν παγκοσμίως στο πρόγραμμα».

Ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του παγκοσμίως;

«Οι βραβευμένες του διεθνούς προγράμματος έχουν κερδίσει την αναγνώριση της επιστημονικής κοινότητας και με την έρευνά τους έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Τρεις από αυτές τιμήθηκαν στη συνέχεια με βραβείο Νόμπελ για το έργο τους. Τα επιτεύγματα, αλλά και η πορεία αυτών των σπουδαίων γυναικών επιστημόνων, που ξεχωρίζουν για το όραμά τους και για το πάθος τους για την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο, έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις επιστήμονες του αύριο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του προγράμματος: ότι ανοίγει το δρόμο και εμπνέει τις νέες γυναίκες επιστήμονες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους».

 

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα ”Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη” πραγματοποιείται από το 2006, σε συνεργασία με τη L’Oréal  και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Τι έχει αλλάξει από τότε στη χώρα μας για τις γυναίκες επιστήμονες;

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που η Ελλάδα είναι μία από τις 117 χώρες, που έχουν αναπτύξει εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο του διεθνούς θεσμού «L’Oréal–UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη». Το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ξεκίνησε το 2006.  Από τότε έχει πραγματοποιήσει 9 συνολικά βραβεύσεις οι οποίες ανέδειξαν και στήριξαν το έργο 26 Ελληνίδων επιστημόνων, από 12 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι η κοινωνία προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες, με όλο και πιο πολλές σπουδαίες γυναίκες να αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε διάφορους τομείς της επιστήμης. Ωστόσο, παρ’όλη την πρόοδο, είναι ακόμα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων και να δοθούν λύσεις σε πολλές από τις σημερινές προκλήσεις. Ο αριθμός των γυναικών στην επιστήμη έχει αυξηθεί, αλλά το «γυάλινο ταβάνι» εξακολουθεί να υπάρχει».

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που παρουσιάζονται στις Ελληνίδες επιστήμονες και πώς βοηθάτε εσείς ως θεσμός για να τις αντιμετωπίσουν;

«Οι γυναίκες της Επιστήμης αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεων καθημερινά, που έχουν να κάνουν με μια σειρά παραγόντων, όπως εξασφάλιση επιχορηγήσεων, ίσες ευκαιρίες στην πρόσληψη, προώθηση του επιστημονικού τους έργου, δημοσιεύσεις της έρευνάς τους, αλλά και με την προσπάθεια εξισορρόπησης των αναγκών της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής. Η πιο μεγάλη πρόκληση, ωστόσο, πιστεύω ότι έχει να κάνει με την αλλαγή νοοτροπίας και το μετασχηματισμό των συστημάτων, προς τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο για όλους. Το πρόγραμμα «L’Oréal–UNESCO  Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», έχει κάνει ήδη πολλά βήματα στο να βοηθήσει τις γυναίκες να κερδίσουν την αναγνώριση μέσα στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και να μπορέσουν να συνεχίσουν την έρευνά τους στην Ελλάδα».

Ποια η διαδικασία και με ποια κριτήρια επιλέγονται οι Ελληνίδες επιστήμονες που βραβεύονται;

«Τα Ελληνικά Βραβεία χορηγούνται κάθε δύο χρόνια, σε Ελληνίδες Επιστήμονες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, κατόχων διδακτορικού διπλώματος, οι οποίες ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών. Οι αιτούσες πρέπει να δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας. Η επιλογή των επιτυχουσών πραγματοποιείται από ανεξάρτητη Επιτροπή που απαρτίζεται τόσο από Καθηγητές του τομέα των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών, όσο και από εκπροσώπους της L’Oréal  Hellas και της Ε.Ε.Ε. UNESCO. Η Επιτροπή επιλέγει τις νικήτριες σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων αξιολόγησης που αναφέρονται αναλυτικά στον επίσημο ιστότοπο του προγράμμτος www.womeninscience.gr, Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα βραβεία 2018-2019 ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2018 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου 2018». 

 

Πόσο πολύ έχει βοηθήσει ο θεσμός αυτός τις βραβευθείσες επιστήμονες για να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο;

«Η βράβευση του προγράμματος «L’Oréal–UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» βοηθά νέες ερευνήτριες να αποκτήσουν μια χρηματοδότηση που θα τις βοηθήσει να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο στη χώρα τους, αλλά κυρίως τους δίνει την αυτοπεποίθηση και την αναγνώριση που χρειάζονται για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τις δυσκολίες που εμφανίζονται στο δρόμο τους».

Μιλήστε μας και για την επετειακή έκθεση το «Θηλυκό Πρόσωπο της Επιστήμης» που έλαβε χώρα στο Μουσείο Μπενάκη. Ποια η ανταπόκριση του κοινού;

«Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων του Διεθνούς Προγράμματος «L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», δημιουργήσαμε μαζί με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, μια ξεχωριστή Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, όπου παρουσιάσαμε τους στόχους και τα επιτεύγματα του θεσμού στην πορεία αυτών των δύο δεκαετιών. Το ταξίδι του επισκέπτη ξεκίνησε από τις σημερινές προκλήσεις στον κόσμο της επιστήμης και τη συμβολή του προγράμματος σε διεθνές επίπεδο, για να καταλήξει στο Ελληνικό Πρόγραμμα και να μας συστήσει μέσα από μια νέα ματιά, τόσο τις Ελληνίδες βραβευθείσες, όσο και το έργο τους. Η κάμερα του έμπειρου φωτογράφου, Τάσσου Βρεττού, μέσα από τη διεισδυτική ματιά του, μας αποκάλυψε την ομορφιά και την αλήθεια της γυναίκας πίσω από την επιστήμονα, μιας γυναίκας που οραματίζεται να συμβάλλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας. 

Το κοινό αγκάλιασε την έκθεση το «Θηλυκό πρόσωπο της επιστήμης» από την πρώτη κιόλας ημέρα των εγκαινίων και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την ανταπόκριση στην προσπάθεια αυτή. Ελπίζουμε ότι οι βραβευμένες του Θεσμού θα αποτελέσουν πρότυπα για τη νέα γενιά επιστημόνων και ερευνητών και θα ρίξουν φως στη σπουδαιότητα της συνεισφοράς των γυναικών στην επιστήμη». 

Πώς οραματίζεστε εσείς, ως L’Oréal , να εξελιχθεί o θεσμός αυτός στο μέλλον; Τι άλλο να περιμένουμε;

«Φέτος το πρόγραμμα «L’Oréal–UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» προχώρησε ακόμα πιο μακριά, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων του διεθνούς Θεσμού, εγκαινιάστηκε στη χώρα μας ένας θεσμός ετήσιων συναντήσεων μεταξύ των σημερινών καταξιωμένων ερευνητών και των μελλοντικών επιστημόνων. Η Ημερίδα «Women In Science Classes»,  που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, έδωσε την ευκαιρία σε νέους φοιτητές και ερευνητές να γνωρίσουν τις Ελληνίδες Βραβευμένες επιστήμονες, σε ένα πλαίσιο συνάντησης με σκοπό την ενθάρρυνση της συζήτησης και το διάλογο για θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τις σπουδές τους και τη μελλοντική τους καριέρα. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Στόχος και φιλοδοξία των μελλοντικών ημερίδων είναι να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να ενδυναμώσουν τις νέες και τους νέους να ακολουθήσουν το όνειρό τους στον κόσμο της επιστήμης, ακολουθώντας το παράδειγμα των διακεκριμένων επιστημόνων του ελληνικού προγράμματος».